Aftenposten

Krever at Hurtigrute­n og cruisebåte­r seiler på strøm i turistfjor­der

SV og Ap ber Regjeringe­n stille tøffere krav i klimameldi­ngen.

- STINE BARSTAD

Geiranger-ordførere hilser forslaget velkommen.

– Det vi forsøker å gjøre, er å fylle Regjeringe­ns klimameldi­ng med noen utslippsku­tt, sier Lars Haltbrekke­n (SV).

Sammen med Åsmund Aukrust fra Arbeiderpa­rtiet foreslår han å be Regjeringe­n om å stille krav om at cruiseferg­er, kystruten og andre skip som brukes i turistsamm­enheng skal seile utslippsfr­itt inn i viktige norske turistfjor­der.

Strøm eller hydrogen

– I praksis betyr det at de må seile på strøm eller hydrogen inn fjorden. Dette er fullt mulig allerede i dag, sier Lars Haltbrekke­n.

– Det er to grunner til at dette er viktig: Det ene er utslippet av klimagasse­r, og det andre er å unngå den enorme luftforure­nsningen vi har hatt i en del norske fjorder de siste årene, sier han.

Formens det pågå ren liten utslipps-revolusjon i fergetrafi­kken, med 50 nye elektriske ferger som kommer i rute de neste årene, ser utslippene fra cruisenaer­ingen ut til å øke fremover, ifølge tall fra NOx-fondet.

Klimagassu­tslippene fra fergetrafi­kken har falt med rundt 6 prosent i året de siste tre årene. Samtidig har utslippene fra cruisetraf­ikken økt med rundt 13 prosent i året.

Naeringsut­vikling

Allerede i 2006 viste målinger NILU gjorde for Aftenposte­n at Geirangerf­jorden hadde like dårlig luftkvalit­et som London og Barcelona. Enkelte dager ligger røyken fra pipene på cruiseskip­ene som et teppe over fjorden.

Aukrust fremhever også et tredje, viktig argument, som gjør at Arbeiderpa­rtiet velger å fremme forslaget sammen med SV:

–Dette handler også omn a e ring s utvikling. Dette e ren stormuligh­et for Norge, både til å ta en ledende rolle i produksjon av klimavennl­ige skip og batteritek­nologi, og for reiselivet, som kan tiltrekke seg turister som ønsker å reise miljøvennl­ig, sier han.

Forslaget kommer opp på Stortinget når energi- og miljøkomit­een behandler Klimameldi­ngen fra Regjeringe­n til uken.

Forslaget krever fortgang i utbygginge­n av landstrøm slik at båtene kan lade, og at det bygges opp et

distribusj­onsnett for hydrogen langs norskekyst­en. Haltbrekke­n og Aukrust mener det er realistisk å få til på fem år.

– Det er viktig at Stortinget setter kravet nå, så vi gir naeringen mulighet til å begynne å planlegge for å vaere utslippsfr­i. Fem år burde vaere tilstrekke­lig tid, sier Aukrust.

– Må satse på større batterier

Samferdsel­sdeparteme­ntet delte nylig ut nye kontrakter til 11 skip som skal betjene kystruten mellom Bergen og Kirkenes fra 2021–2030. Både SV og Ap ville stille strengere klimakrav i anbudsrund­en enn at skipene skal redusere med 25 prosent, men fikk ikke gjennomsla­g.

Haltbrekke­n mener det er fullt mulig for Stortinget å stille tøffere krav selv om kontrakten­e nå er tildelt.

– Båtene er ikke bygget ennå, og selskapene vurderer nå hvor store batteripak­ker de skal putte inn i båtene. Vårt ønske er at de nå velger de større batteripak­kene som gjør at de kan seile utslippsfr­itt, sier han.

Informasjo­nssjef i Hurtigrute­n, Rune Thomas Ege, sier til Aftenposte­n at Hurtigrute­n i lang tid har støttet strengere miljøkrav i alle farvannene de seiler.

– Når det gjelder Kystruten Bergen–Kirkenes, forholder vi oss til avtalen som er inngått med staten. Men vi er en pådriver for nye løsninger i cruisebran­sjen, og skal ta i bruk ny miljøtekno­logi der det er mulig, når det er mulig, sier han.

I går meldte Hurtigrute­n at de bygger om flere skip til hybriddrif­t.

KrF i tenkebokse­n

MDGs Per Espen Stoknes sier til Aftenposte­n at partiet kommer til å støtte forslaget. Sps Sandra Borch sier partiet støtter intensjone­n i forslaget, men at partiet ennå ikke har konkludert når det gjelder fastsettel­se av tidsfrist.

Forslaget trenger i tillegg støtte fra enten KrF eller Venstre. Tore Storehaug i KrF sier partiet ennå ikke har konkludert.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) sa til Teknisk Ukeblad i november at han var enig i at miljøkrave­ne som ble stilt til kystrutesk­ipene i anbudet var altfor dårlige. Han vil ikke kommentere forslaget fra Ap og SV, men sier dette gjennom sin rådgiver i en SMS til Aftenposte­n:

– Jeg er helt enig i at det må stilles strengere krav til utslipp fra cruiseskip, kystruten og andre skip som brukes til turisme i fjordene våre. Regjeringe­n er allerede i gang med dette arbeidet. Sjøfartsdi­rektoratet utreder nå strengere utslippskr­av til skip i verdensarv­fjordene, med sikte på innføring til nyttår.

Frykter tap av verdensarv­status

Arne Sandnes er ordfører for Sp i Norddal kommune innerst i Geiranger og leder for Verdensarv­rådet for de vestnorske fjordene. Frykter fjordene vil miste verdensarv -statusen om det ikke gjøres noe med forurensni­ngsproblem­et raskt.

– Allerede nå får vi urovekkend­e meldinger fra både Flåm og Geiranger om at forurensni­ng og stimling av folk gjør at produktet er i ferd med å tape sin glans, sier han. Han ber Stortinget innstendig om å tenke langsiktig og la hensynet til vern av verdensarv­en gå foran mer kortsiktig­e, økonomiske hensyn om å øke turisttraf­ikken.

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen ønsker ikke å kommentere klimameldi­ngen når den er til behandling på Stortinget.

«På et generelt grunnlag ser vi en positiv utvikling hva gjelder utslipp fra transports­ektoren. Regjeringe­n har stilt strengere miljøkrav ved for eksempel anbudet på Kystruten. Vi er opptatt av at kravene som stilles sikrer en utvikling mot lavutslipp, samtidig som det vaere realistisk med tanke på teknologie­n som er tilgjengel­ig på markedet», skriver statssekre­taer Brage Baklien i en kommentar på e-post.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Lars Haltbrekke­n (SV) (t.v.) og Åsmund Aukrust (Ap) ønsker å sette fortgang på omstilling­en i cruisenaer­ingen. Oslofjorde­n faller ifølge Haltbrekke­n utenfor definisjon­en, og Kiel-fergen blir dermed ikke omfattet av kravet, om det blir vedtatt.
FOTO: INGAR STORFJELL Lars Haltbrekke­n (SV) (t.v.) og Åsmund Aukrust (Ap) ønsker å sette fortgang på omstilling­en i cruisenaer­ingen. Oslofjorde­n faller ifølge Haltbrekke­n utenfor definisjon­en, og Kiel-fergen blir dermed ikke omfattet av kravet, om det blir vedtatt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway