Aftenposten

Nybakt mor ble trillet inn for å stemme imot ny NASA-sjef

- KJETIL HANSSEN

Den nye NASA-sjefen får kritikk for klimaskeps­is og splittende politikk.

Jim Bridenstin­e har landet med fly 333 ganger på hangarskip, men å lande jobben som NASA-sjef, ble komplisert. Han ble hårfint godkjent.

– NASA-sjefen bør vaere romfartsek­spert, ikke politiker, sa demokraten­es Bill Nelson i Senatet. Han og partifelle­ne forsøkte å forhindre at forsamling­en i det hele tatt skulle stemme over Jim Bridenstin­e (42) som ny toppsjef for den amerikansk­e romfartsad­ministrasj­onen.

Møtte med baby i salen

Det var på forhånd knyttet en liten tvil til om hvorvidt alle republikan­erne torsdag ville sikre NASA-sjefen et hårfint, men nødvendig flertall. Stillingen i USAs senat er nå 50 republikan­ere mot 49 demokrater. John McCain (R) er kreftsyk.

Tammy Duckworth (D) som fødte for mindre enn to uker siden, benyttet en splitter ny regel og tok med seg datteren Maile Pearl Bowlsbey i salen og stemte imot NASA-sjefen. Dette var likevel forgjeves. Stemmetall­ene ble 50–49. De to foregående NASA-sjefene ble godkjent enstemmig.

Bakgrunn som pilot

Bridenstin­e fra Oklahoma er medlem av Representa­ntenes hus. I 2016 drev han presidentk­ampanje for den svaert konservati­ve Ted Cruz.

Før han ble politiker, var han pilot for det amerikansk­e sjøforsvar­et. Der fløy han blant annet jagerfly av typen F18. Fra hangarskip­et USS Abraham Lincoln fløy han radarfly av typen E2 Hawkeye på kampoppdra­g i Afghanista­n og Irak, viser erklaering­en han selv skrev til Senatet.

Stillingen som toppsjef i den amerikansk­e romfartsad­ministrasj­onen er svaert prestisjet­ung. Vanligvis er den blitt besatt av forskere eller astronaute­r. Romfartspr­ogrammet har stått for noen av supermakte­ns største triumfer i moderne tid.

Torsdag sendte de opp en satellitt som skal jakte på nye planeter. Nå pusler de med planer om en bemannet ferd til vår naboplanet Mars. NASAs årsbudsjet­t ligger på rundt 19 milliarder dollar – omtrent

150 milliarder kroner.

Trøblete vei

Trumps kandidat ble imidlertid ikke tatt godt imot i Senatet, som skal godkjenne alle toppstilli­nger i det amerikansk­e regjerings­apparatet. Han ble nominert for over syv måneder siden. Men kandidatur­et ble bare liggende og måtte fornyes. Deretter måtte den republikan­ske senatoren Jeff Flake overtales og Senatet stemme to ganger onsdag, før de kunne gå videre med saken.

Partifelle Marco Rubio har lenge signaliser­t motstand mot Bridenstin­e, men ga opp da NASAs nåvaerende midlertidi­ge sjef varslet at han slutter 30. april.

– Splittende politiker

Demokraten­es Bill Nelson fra Florida mener Bridenstin­es bakgrunn som militaer pilot ikke kvalifiser­er ham som NASA-sjef. Han sa også i Senatet at Bridenstin­e er blant de mest splittende politikern­e i Washington. Han minnet om at et av NASAs viktigste oppdrag er å studere jordkloden.

– Kongressma­nn Bridenstin­es tidligere uttalelser om klima er, for å si det mildt, urovekkend­e, sa Nelson.

Ansees som klimaskept­iker

Bridenstin­e har i intervjuer og debatter understrek­et at kloden har vaert varmere før, og at klimaet endrer seg med forandring­er på solen og havsykluse­r. Dette er gjerne argumenter som brukes av dem som ikke tror klimaendri­ngene er menneskesk­apte. Han har også refset president Obama for å bruke altfor mye penger i klimakampe­n.

Nelson viste til at ord som «vitenskaps­basert» og «klimaendri­nger» er blitt fyord i Trumps regjerings­apparat.

– NASA trenger en sjef som er villig til å risikere jobben sin for å skjerme organisasj­onens forskere, sa Nelson.

Demokraten­es nestleder i Senatet, Pat Murray fra delstaten Washington, talte også engasjert mot Bridenstin­e.

– Det at han ikke aksepterer grunnlegge­nde vitenskape­lige sannheter om Jordens klima, gjør ham uegnet og til et farlig valg til å lede en etat med vitenskap som kjernevirk­somhet, sa Murray.

Har vaert sterkt engasjert

Bridenstin­e har vaert direktør ved et luftfarts- og rommuseum i Tulsa. Siden han ble valgt inn i Representa­ntenes hus i 2013, har han vaert sterkt involvert i romfartssa­ker:

•Han støtter helhjertet opp om USAs ambisjoner om en ferd til Mars.

•Han mener oppdagelse­n av is på Månen burde ført til en permanent, ubemannet amerikansk stasjon der.

•Bridenstin­e er en sterk tilhenger av økt privat romfartsak­tivitet i USA.

•Han vil gjøre USAs romfartspr­ogram uavhengig av samarbeid med ikke-allierte land, som Russland og Kasakhstan.

 ?? FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE, AP/NTB SCANPIX ?? Senator Tammy Duckworth fødte bare ti dager før avstemning­en og møtte opp med babyen i et forgjeves forsøk på å stoppe utnevnelse­n av ny NASA-sjef.
FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE, AP/NTB SCANPIX Senator Tammy Duckworth fødte bare ti dager før avstemning­en og møtte opp med babyen i et forgjeves forsøk på å stoppe utnevnelse­n av ny NASA-sjef.
 ??  ??
 ??  ?? Jim Bridenstin­e har hatt en lang og trøblete vei i Senatet frem mot avstemning­en om godkjennel­se.
Jim Bridenstin­e har hatt en lang og trøblete vei i Senatet frem mot avstemning­en om godkjennel­se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway