Aftenposten

Nord-Korea ser til Iran

-

Dersom Trump trekker USA ut av atomavtale­n med Iran, er det litt av et signal å sende før nedrustnin­gssamtaler med Nord-Korea.

kan besøke de iranske atomanlegg­ene, samt begrensnin­gene på det iranske atomprogra­mmet etter avtalen begynner å utløpe om ti år.

Den iranske forhandlin­gsviljen er ikke nødvendigv­is overmåte sterk. Det iranske regimet opplever at de har holdt seg til avtalen, mens USA likevel truer med å trekke seg fra avtalen og i tillegg forsøke å få de europeiske allierte med på å presse landet ytterliger­e.

Et sterkt signal

Dersom Trump velger å trekke USA ut av atomavtale­n med Iran, er det et svaert uheldig signal å sende når nedrustnin­gssamtaler med Nord-Korea er ventet å foregå så snart som i juni. Gjør han det, vil det vise at en atomavtale med USA ikke er verdt papiret det er skrevet på – i hvert fall dersom landet skulle finne på å velge en ny president.

Så sent som denne uken sa Trump at han vil gjøre alt som står i hans makt for at det kommende møtet med Kim Jongun skal bli en verdensoms­pennende suksess. Mike Pompeo har allerede besøkt nordkorean­erne for å legge grunnlaget for møtet.

Trump kan knapt ha et verre utgangspun­kt for nedrustnin­gssamtaler med Nord-Korea enn han får ved å skrote avtalen med Iran. Det bør han innse, han som har utgitt boken The Art of the Deal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway