Aftenposten

Kongen ga landet nytt navn

- NTB SVEINUNG BERG BENTZRØD

Kong Mswati III annonserte navnebytte­t under landets feiring av 50 år med uavhengigh­et fra Storbritan­nia.

Etter å ha blitt uavhengige, har mange afrikanske land «gått tilbake til sine opprinneli­ge navn», sa kongen. Landet fikk tilbake sin frihet i 1968.

– Vi skal ikke lenger bli kalt Swaziland fra i dag og fremover, kunngjorde han.

Kunngjørin­gen ble gjort på et stadion i landets nest største by, Manzini, fire mil øst for hovedstade­n Mbabane. Kongen ble kjørt i åpen bil inn på stadion, kledd i sort og rød militaerun­iform.

Ifølge avisen Daily Sabah betyr eSwatini «stedet for swazilende­rne» på det offisielle språket swati.

Glade sveitsere

Nyhetsbyrå­et AP skriver at sveitsere har reagert med lettelse på landets navnebytte. Årsaken er at de to landene ofte blir forvekslet på skjemaer på internett.

Også kong Mswati III gjorde et poeng av denne forvirring­en da han kunngjorde navneskift­et:

– Ofte når vi reiser utenlands blir vi tatt for å vaere fra Sveits, sa kongen, ifølge BBC.

15 dronninger

I en omtale av Swaziland i 2013 skrev Aftenposte­n at landet er en gullgruve for arkeologer som er på jakt etter tidlige spor av mennesker. Med rester etter 200.000 år gamle bosettinge­r og 25.000 år gamle helleristn­inger. Som i resten av regionen ble de opprinneli­ge jegerfolke­ne fortrengt av bantuer som kom nordfra.

Spesielt har ritualet der kongen velger seg ut stadig nye dronninger fått oppmerksom­het.

Hvert år danser Swazilands jomfruer toppløse for kongen, og synger sanger med tekster som «vi vil ikke ha politiske partier i Swaziland» og «jeg er jomfru, vaer snill å sjekke at jeg er ren.»

Tradisjone­lt har kongen plukket seg en brud fra de opptil 80.000 dansende kvinnene. Kong Mswati III er en av Afrikas siste naer eneveldige konger. Han kritiseres ofte, fra utlandet, for at han bruker det fattige landets ressurser til å finansiere sin egen luksuriøse livsstil.

I 2013 hadde Mswati III 13 dronninger. Nå skal tallet ha økt til 15.

Ikke bare bare å skifte navn

Det er ikke klart hvor mye det vil koste den lille enklaven i SørAfrika å endre navn. eSwatini, som sliter med utbredt fattigdom og verdens høyeste forekomst av hiv/Aids, er delvis omsluttet av Sør-Afrika og grenser til Mosambik i øst.

Landet er ett av få land i Afrika hvor den etniske befolkning­en er mer eller mindre ensartet.

Å skifte navn på et land er i utgangspun­ktet nokså uproblemat­isk, skriver BBC. Mer problemati­sk er alle sammenheng­ene navnet brukes i, som i landets egen grunnlov. Det nasjonale flyselskap­et heter Swaziland Airlink, landets hovedbank Central Bank of Swaziland. Så kommer navnet landet opptrer med på Internett, på veiskilt, på pass og på drakter og uniformer som baerer navnet Swaziland.

Slik sett kan navneskift­et bli dyrt for det lille landet.

 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Kong Mswati III skal nå ha 15 koner. Her kommer han på statsbesøk til Sri Lanka med én av dem.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Kong Mswati III skal nå ha 15 koner. Her kommer han på statsbesøk til Sri Lanka med én av dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway