Aftenposten

– Overgrepen­e var ikke allment kjent

- ANDERS VEBERG

Etter lang tids stillhet tar Svenska Akademien bladet fra munnen.

I en omfattende pressemeld­ing beklager Svenska Akademien det som har skjedd den siste tiden og forteller om planene for tiden fremover.

Etter mye kritikk satte Akademien i gang en utredning med et eksternt advokatfir­ma. Hovedformå­let var å finne ut om overgrepsa­nklagene mot kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault var kjent innen Akademien.

I fjor høst gikk 18 kvinner ut i svenske Dagens Nyheter med alvorlige anklager mot Arnault, som på den tiden kun ble omtalt som «kulturprof­ilen».

«Utredninge­n viser at uakseptabe­l oppførsel i form av uønsket intimitet har skjedd, men at det ikke har vaert allment kjent i Akademien», står det i pressemeld­ingen.

Seksuelle overgrep skal heller ikke ha vaert kjent for Akademien.

Arnault har selv svaert tette bånd til Akademien. Selv om han ikke er medlem selv, har hans kone Katarina Frostenson vaert det i mange år. Akademien har også finansiert kulturinst­itusjonen Forum i mange år, der Arnault var kunstneris­k leder. Den støtten trakk de tilbake i november, etter at anklagene mot Arnault ble kjent.

Fikk vite om overgrep i 1996

At Akademien ikke skal ha kjent til Arnaults oppførsel, er det ikke alle som tror på. I 1996 fikk de et brev fra kunstneren Anna-Karin Bylund. Hun varslet dem om Arnaults oppførsel.

Dette brevet har ikke Akademien kommentert før nå, men i gårsdagens pressemeld­ing erkjenner de at det eksisterer, og at brevet ble lagt til side.

«Svenska Akademien beklager dypt at brevet er blitt liggende siden da. Det førte til at ingen tiltak ble gjort for å utrede saken slik at vi kunne stanset utbetaling­ene til Forum», står det i pressemeld­ingen.

Påvirket Nobels litteratur­pris?

Arnaults forhold til Akademien har vaert mildt sagt omdiskuter­t av flere grunner enn overgrepsa­nklagene.

Han mistenkes for å ha påvirket prisutdeli­ngene ved Akademien, blant annet Nobels litteratur­pris, gjennom ekteskapet med Katarina Frostenson. Utredninge­n som er gjort ved Akademien, konkludere­r med at det ikke stemmer, men finner likevel flere problemer ved forholdet mellom Akademien og Arnaults Forum.

Akademiens strenge regler for konfidensi­alitet er brutt, ifølge utredninge­n.

Fremtiden for Akademien

Akademien er en institusjo­n som er svaert lukket, og derfor blir ikke utredninge­n publisert i sin helhet. Men den er sendt over til myndighete­ne, står det i pressemeld­ingen.

Det kommer også flere endringer i Akademiens interne regler. Noen av dem ble presentert av kong Carl XVI Gustaf tidligere denne uken. Det skal blant annet bli mulig å forlate Akademien, der man tradisjone­lt har sittet livet ut. Da blir det også enklere å velge inn nye medlemmer.

– Enda flere forandring­er i regelverk og arbeidsmet­oder vil komme. Ambisjonen er å sørge for mer åpenhet rundt Akademien enn det har vaert til nå, står det.

 ?? FOTO: TT/NTB SCANPIX ?? Svenska Akademien har hatt store problemer de siste månedene.
FOTO: TT/NTB SCANPIX Svenska Akademien har hatt store problemer de siste månedene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway