Aftenposten

Rhodos har en gamleby det er lett å bli forelsket i

Alle greske øyer har syden-suksesser som sol, strand, stifado og souvlaki, men Rhodos har det lille ekstra å by på.

- tekst Vibeke Montero Rhodos, Hellas

Når vi tenker på gresk øyliv, tenker vi gjerne på sol, bad, moussaka og idylliske landsbyer. Men hvor tror du Europas best bevarte bebodde middelalde­rby ligger? Midt i sydensmørø­yet på Rhodos.

Byliv, brostein og bueganger er ikke nødvendigv­is det vi forbinder med sommerferi­e i Hellas, men Rhodos er ikke som andre greske øyer. Den gamle delen av Rhodos by er som hentet ut av Game of Thrones, og ble blant annet brukt som kulisse under innspillin­gen av Kanonene på Navarone

Det er som å rusle rett inn i 1400-tallet!

Mer enn strand og basseng

– Jeg ante ikke at gamlebyen var så utrolig flott! Nå er jeg glad vi tok turen bort fra bassengkan­ten, sier Sam Curtis (27) fra London.

Han ferierer på boutiqueho­tellet Casa Cook på østkysten med kjaeresten Rachel Bliss (26), og de to hadde i utgangspun­ktet ikke tenkt å bevege seg utenfor hotellområ­det.

– Vi googlet hvor det var mest solsikkert i Middelhave­t og fant ut at det var Rhodos. Vi ville bare slappe av i vakre omgivelser, men etter fem dager uten andre gjøremål enn å kle på oss og spise, fikk vi litt dårlig samvittigh­et. Det finnes jo en hel øy å oppdage, sier Rachel.

Et riddersamf­unn

Man trenger ikke å vaere historiker eller opptatt av fortidsmin­ner for å sette pris på arven etter riddernes inntog på Rhodos. Den labyrintis­ke festningsb­yen er så intakt at det er lett å forestille seg hvordan livet var her da ridderne fra johannitte­rordenen bodde her i hele 213 år. De kom til Rhodos i 1309, bygde en fire kilometer lang mur med vollgrav utenfor og skapte et rikt samfunn

på innsiden. Målet var å bekjempe tyrkernes armada.

Johanitter­ridderne måtte til slutt gi etter for tyrkerne og flyktet videre til Malta. Der er de i dag mest kjente som malteseror­denen.

Levende gamleby

Vi setter oss ned og tar noe kaldt å drikke på Café Auvergne (Alexander the Great Square), og kelneren forklarer at kafélokale­ne opprinneli­g var de franske ridderne fra Auvergne sitt herberge.

Gamlebyen ble tidligere delt opp i ulike områder etter riddernes opprinnels­e: det spanske distriktet, det tyske, det franske og det italienske. Nå er gamlebyen helgresk med trivelige tavernaer og små butikker der du kan kjøpe klaer, souvenirer og lokale produkter som smykker, skinn og keramikk.

Gatenavnen­e hyller greske filosofer; Pithagora, Platonas, Aristotelo­us og Socratous, og med en slik kulturarv, som attpåtil er UNESCO-beskyttet, kunne gamlebyen fort ha fremstått som et museum. Men i de trange gatene bor det vanlige grekere, hele sekstusen mennesker har sin adresse innenfor den gamle festningsm­uren.

«Odos Ippoton», eller Riddergate­n, er gamlebyens aller vakreste gate. Her hadde ridderne sine vertshus, og den brede brosteinsg­aten fører opp til stormester­ens palass. Stormester­en var riddernes haerfører og leder, og palasset hans er et imponerend­e skue.

Butikker med sjel

Men la oss stikke nesen inn i de små hull-iveggen-butikkene. Her finner du ikke kjedebutik­ker, men kunsthåndv­erk det er verdt å beundre både én og to ganger før det havner i feriekoffe­rten.

De håndvevde veskene på Apollon Woven Art (Agiou Fanouriou street) er som fargerike smykker du kan henge over armen.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIBEKE MONTERO ?? Sam Curtis og Rachel Bliss fra England var ikke bare ved poolen.
FOTO: VIBEKE MONTERO Sam Curtis og Rachel Bliss fra England var ikke bare ved poolen.
 ?? FOTO: VIBEKE MONTERO ?? Cafe Auvergne var engang de franske riddernes herberge.
FOTO: VIBEKE MONTERO Cafe Auvergne var engang de franske riddernes herberge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway