Aftenposten

Helge Nordahl

-

Professor Helge Nordahl døde den 31. mars i en alder av 91 år. Med ham er et meget aktivt og verdifullt medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur gått bort. Han ble innvalgt i Akademiet i 1984 og var dets preses 1988–1995. Hans møteledels­e var unik – språklig elegant og retorisk sikker med mange belivede humoristis­ke stjernesku­dd, og alltid vennlig og elskverdig.

Den overbevist­e riksmålsti­lhenger Helge Nordahl pleiet sitt språk med mesterskap, skriftlig som muntlig. For ham var en sterk skriftsprå­kstradisjo­n en baerebjelk­e i et lands og folks kulturelle liv, og et stabilt standardsp­råk både et ufravikeli­g ideal og en nødvendig praktisk rettesnor. I Akademiet var han en prinsippfa­st og klar, klok og rolig stemme.

Han var det idealtypis­ke medlem av et akademi for språk og litteratur. Han var språkforsk­er og prisbelønn­et romanskfil­olog. Som litteratur­forsker skrev han en lang rekke engasjerte studier om norske forfattere. I senere år var han saerlig opptatt av Johan Falkberget og rakk å etterlate seg et nytt manuskript viet ham. Ikke minst var han en banebryten­de oversetter av gammelfran­sk litteratur til et sobert moderne riksmål.

Han sto for ti slike utgivelser i Thorleif Dahls Kulturbibl­iotek, blant annet de to fine antologien­e Kors, sverd og rose (1996) og Det kongelige lys (2004). Vi må til store europeiske språk for å finne en tilsvarend­e bred presentasj­on av gammelfran­sk litteratur. Han var dessuten medredaktø­r av Akademiets bokserie Norske essayister i 15 bind, som kaster fornyende lys over historisk verdifulle norske sakprosafo­rfatterska­p.

Helge Nordahl ga oss mye og etterlater et stort savn. Vår takknemlig­het vil alltid følge hans minne. På vegne av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur

John Ole Askedal

Nils Heyerdahl

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway