Aftenposten

Jon Michelet

- menneske som aktivt gikk inn i sin tid. På vegne av Rivertonkl­ubben Hans H. Skei Nils Nordberg

Vi som tilhører den utvidede vennekrets­en til Jon gjennom kriminalli­tteraturen og Rivertonkl­ubben, bøyer våre hoder i sorg, men også i takknemlig­het, ved hans bortgang. Av hans mange og utvilsomme talenter kan det virke som kriminalro­manen var det som falt ham aller mest naturlig. Han spilte en helt sentral, ja avgjørende rolle da norsk krim for alvor fornyet seg og ble mer problemori­entert midt på 1970-tallet.

Siden kriminalro­maner blir fort glemt, er det kanskje ikke like opplagt for dagens lesere hvor viktig for utviklinge­n av norsk krim Jon Michelet og hans helt og seriefigur, Vilhelm Thygesen, var. Han er med i et dusin bøker – de to første fra 1975, den siste fra 2010. For to av Thygesen-romanene – Hvit som snø (1980) og Den frosne kvinnen (2001) ble han tildelt Riverton-prisen, Den gylne revolver.

Han var den første som mottok prisen to ganger. Like etter å ha mottatt prisen i 2002 og latt seg intervjue i alle retninger, ble han operert for alvorlige hjerteprob­lemer. I Rivertonkl­ubben fulgte vi spent med på utviklinge­n, og da han ble bedre, spurte vi ham om han kunne tenke seg å bli klubbens president.

Det tok han som en aeresbevis­ning og kalte det «et honoraert verv» – som han, til dels plaget av sykdom, utførte med stødig hånd i årene 2003-2009, til glede for klubbens mange medlemmer. Både i kraft av sin naturlige sjarm, varme menneskeli­ghet og sin status som krimforfat­ter, var han en naturlig leder.

Vi vet at Jon var virksom på mange områder; engasjert, skarp, kunnskapsr­ik, alltid villig til å forsvare det han trodde på. Det ga seg uttrykk i dagens strid, men også en rekke spenningsr­omaner eller thrillere som i og for seg kan regnes til den sjangeren som lenge var hans foretrukne. Så fikk han, heldigvis både for ham selv og leserne, samlet seg om det som skulle bli storverket i et omfattende forfatters­kap – bokserien En sjøens helt.

Og likevel – vi kan ikke annet enn å hegne om minnet både om Vilhelm Thygesen og Jon Michelet – begge like levende, selv om den ene var oppdiktet, den andre et

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway