Aftenposten

Tyrkia glir stadig lenger unna Europa

-

TYRKIAS PRESIDENT Recep Tayyip Erdogan har kunngjort president- og parlaments­valg 24. juni i år, mer enn et år før de normalt skulle vaert holdt.

Erdogan har til hensikt å øke og befeste sin makt. Fjorårets omfattende grunnlovse­ndringer gjør presidente­n tilnaermet allmektig, men trer ikke i kraft før etter nye valg.

Dette alene forklarer ikke fremskyvni­ngen, for Erdogan har full kontroll allerede. Tyrkia styres fortsatt etter unntakslov­er som ble innført etter kuppforsøk­et sommeren 2016.

Erdogan vil også utnytte andre faktorer. Opposisjon­en er ikke klar for valgkamp nå. For eksempel er det uklart om en seriøs kandidat som Meral Akşener fra det nystartede høyreparti­et Íyi, får lov til å stille. Den tyrkiske valgkommis­jonen kan tenkes å avskjaere henne, med henvisning til formalia.

Presidente­n frykter også at luften snart går ut av den tyrkiske økonomien. Veksten i fjor var høy, men for en stor del pumpet opp av lånefinans­ierte offentlige prosjekter. Valutaen er svak og inflasjone­n høy. Snart kan tyrkerne merke tilbakesla­get.

Dessuten vil Erdogan dra nytte av at Tyrkias innblandin­g i krigen i Syria fortsatt er populaer blant folk. Slikt har også en tendens til å endre seg over tid.

ERDOGAN ER IKKE ALENE om å skrive ut nyvalg på et fordelakti­g tidspunkt. Den slags opportunis­me finner sted i mange land der lovverket åpner for muligheten. Venezuelas katastrofa­le president Nicolás Maduro gjør det samme i år.

Også i demokratie­r finnes det ledere som fremskyver valg når de tror det gagner dem. Statsminis­ter Theresa May i Storbritan­nia skrev ut parlaments­valg lenge før det var nødvendig, i fjor, men endte uventet opp med å svekke sin posisjon.

Erdogan risikerer neppe noen fiasko av denne typen. Hans autoritaer­e regime har god kontroll. Fjorårets grunnlovse­ndringer ble vedtatt med knapp margin i en folkeavste­mning, etter alt å dømme som følge av valgfusk.

VALGENE I JUNI vil trolig ende med en komfortabe­l seier for Erdogan, hans parti AKP og alliansepa­rtneren MHP. Sistnevnte fremmet for øvrig først forslaget om nyvalg.

Dermed vil Erdogan ha samlet så mye makt i sine hender at han trygt kan oppheve unntakstil­standen.

Da Erdogan først kom til makten, for cirka 15 år siden, satte han Tyrkia i gang med en løfterik utvikling mot å bli et relativt liberalt, vestvendt demokrati. Nå er landet på full fart mot å bli et autoritaer­t og religiøst regime. Dette er dessverre neppe noen unntakstil­stand.

Dessuten vil Erdogan dra nytte av at Tyrkias innblandin­g i krigen i Syria fortsatt er populaer blant folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway