Aftenposten

En lesende arbeidersø­nns spørsmål

Hva er det som får deler av middelklas­sen og de som ellers preger det offentlige ordskiftet, til å snakke om «arbeiderkl­asse» som om det skulle vaere en sosiologis­k raritet?

- Per Edgar Kokkvold Tidligere generalsek­retaer i Norsk Presseforb­und

Jeg har tenkt på det lenge og er heldigvis ikke helt alene. Arbeiderfo­rfatteren Tor Gunnar Halstvedt stilte i forrige måned, i en kronikk i Dagsavisen (det tidligere Arbeiderbl­adet), spørsmålet: «Er det noen som ser oss?»

Arbeiderkl­asse er ikke så lett å definere. Halstvedt gjør det bredt og hevder at det i virkelighe­ten aldri har vaert så mange arbeidere i Norge som nå, men at det ikke lenger finnes en politisk ledelse som forsvarer dem.

Men det verste, mener Halstvedt, er kanskje den nedlatende holdningen arbeidsfol­k blir møtt med fra middelklas­sen: – Vi sipper ikke like åndfullt til rødvinen som åndssnobbe­n, vi er vulgaere, vi er harry (-) På Skavlan er arbeidsfol­k totalt fravaerend­e, i avisene er det sjelden det står noe om arbeidere, og arbeiderku­lturen blir oversett, skriver Halstvedt.

Det er forskjell på folk

Det er vanskelig å vaere veldig uenig, i hvert fall når det gjelder de store avisene, inklusive Aftenposte­n, som bortsett fra når det er lønnsforha­ndlinger og fare for storstreik, har mer stoff om unge muslimske jenter med hijab enn om arbeidsfol­k i overalls.

Men Aftenposte­n skal i denne sammenheng ha honnør både for Andreas C. Halses kommentare­r i spalten «Internrevi­sjonen» og for

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway