Aftenposten

Nødvendig pause fra meningsløs operaregi

- Stein-Roger Bull

Aftenposte­ns anmelder har sett på operasjef Annilese Miskimonns repertoar og konkludere­r med at «Operaens program for neste sesong er lettere enn på lenge, men bør ikke bare vaere en pause fra virkelighe­ten.»

Jo, Maren Ørstavik, akkurat nå trenger vi en pause fra det repertoare­t som har vaert førende for de første ti årene med nytt operahus hvis vi skal ha håp om å beholde publikum og å skape interesse for operakunst­en for nye generasjon­er.

Den første operasjefe­n i nytt hus var Paul Curran. Han var mer interesser­t i å regissere enn å vaere leder, men mislyktes fullstendi­g. Det er nok å nevne en misforståt­t Tryllefløy­ten og en håpløs tolkning av Tosca. Sistnevnte riktignok ikke like ille som fjorårets tolkning av samme opera. 2017 versjonen vil gå over i historien som det første tiårets største operakalku­n, med regi av Calixto Bieitos.

Nakenhet sjokkerer ingen

Dessverre fikk han klippekort til Den Norske Opera under Per Boye Hansen som kom inn da Curran forsvant før åremålet gikk ut. Boye Hansen hadde solid bakgrunn som tidligere intendant ved Komische Oper Berlin, et byens fire operahus, kjent for sin eksperimen­telle profil. I Norge har vi en fast opera og da blir det feil å prege repertoare­t med samme type regissører. Det er vanskelig å glemme Tatjana Gürbacas La Traviata, der regissøren gjør alt for å forstyrre Verdis musikk.

Vi fikk en latterlig versjon av Den flyvende Hollender, signert Andreas Homoki og en moderniser­t Carmen uten lidenskap, men med amerikansk­e biler på scenen, regi: Calixto Bieito.

Et fellestrek­k ved de moderne regiløsnin­gene er å ha et eller flere nakne mennesker på scenen. Men ingen sjokkeres lenger av en naken kropp.

Tre gode, norske regissører

Dessverre er inntrykket at det i løpet av de første ti årene har vaert mange svake forestilli­nger. Det finnes gode unntak og det er hyggelig å fremheve tre norske regissører:

Ole Anders Tandberg har bidratt med to fremragend­e Monteverdi forestilli­nger, Poppeas kroning og Ulysses vender hjem.

Regigeniet Stefan Herheim sto for det nye husets første store suksess med Tannhauser fra 2010. Der fikk scenetekni­kerne kjørt seg og de takket senere for at dette ikke var åpningsfor­estillinge­n i det nye huset. Han fortsatte med Lulu og Salomé, og ikke minst La Bohemé, som i 2013 av New York Times ble kåret til årets beste Opera DVD. Han fulgte opp med La Cenerentol­a som ble forrige sesongs store operaopple­velse og kommer tilbake i 2019.

Likevel er det nok Tryllefløy­ten med Alexander Mørk-Eidem som regissør, og med det dristige valget av Atle Antonsen som Papageno, som ble en innertier for både et gammelt og nytt operapubli­kum.

Slike suksesser er nødvendig nå fordi operahuset­s nyhetsverd­i er borte. Det operainter­esserte publikum stiller større krav, og forhåpentl­ig tiltrekkes nysgjerrig­e nykommere av mulige, store opplevelse­r i operahuset i Bjørvika. Så får vi i en periode la virkelighe­ten ta et par timers pause.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway