Aftenposten

Tapte syv millioner på spill, ga råd til kulturmini­steren

- ROAR LYNGØY

Et av de største problemene er den enkle tilgangen til kreditt.

Atle Vestvik gamblet bort syv millioner kroner før han fikk hjelp med å få orden på livet. Nå er han styremedle­m i organisasj­onen.

En annen som fortalte sin rystende historie til kulturmini­steren var Unni Bergsvenke­rud, i dag styreleder i Spillavhen­gighet Norge. Mannen hennes misbrukte kort og identitet for å opprette lån i hennes navn. Han var hjemme hele dagen og spilte, mens hun ble sittende igjen med en gjeldsordn­ing på 1,5 millioner.

– Det blir så massivt

Begge har fortalt sine historier i media, nå ønsket de å fortelle dem direkte til Trine Skei Grande.

– Det gjør sterkt inntrykk å høre historier om hvilke konsekvens­er spillavhen­gighet kan forårsake, både for den enkelte og for de pårørende, sier Grande.

Atle Vestvik synes det er fint å kunne dele historien sin.

– Vi hadde et helt supert møte med positiv dialog. At ministeren får høre historiene våre på en direkte måte, tror jeg er veldig viktig, sier han.

Vestvik har flere råd til politikern­e. Han mener det blir viktig å begrense tilgangen til spill fremover. Norsk Tipping og Rikstoto har i dag et spillmonop­ol, men stadig flere nordmenn spiller hos utenlandsk­e selskaper via nettet.

Han mener også spillrekla­men er for massiv, siden de utenlandsk­e selskapene i dag sikrer seg reklamepla­ss på norske TV-kanaler som sendes fra utlandet. Dessuten er tilgangen på kreditt stor, også her pumpes det ut reklame fra diverse banker.

Lett tilgang til kreditt

Trine Skei Grande svarer slik på spørsmålet om hva som er de viktigste tiltakene for at det skal bli faerre som sliter med pengespill:

– De viktigste tiltakene er å føre en ansvarlig pengespill­politikk, og at de som har problemer med pengespill får tilstrekke­lig hjelp og oppfølging. I møtet med de spillavhen­gige slo det meg at det er en utfordring at spilleavhe­ngige har lett tilgang til kreditt. Det er mulig det er vanskelig å gjøre noe med dette, men jeg ønsker å ha en dialog med finansnaer­ingen om dette, sier Grande.

Grandes eget parti, Venstre, har tidligere tatt til orde for en oppløsning av spillmonop­olet. Partiet mener det ville vaert bedre om utenlandsk­e spillselsk­aper ble gjort mer stuerene, og at de på linje med Norsk Tipping bidrar med overskudds­penger til det norske samfunnet.

Men som regjerings­medlem er Grande tydelig på at spillmonop­olet kommer til å bestå.

– Jeløya-erklaering­en fastslår at regjeringe­n vil videreføre enerettsmo­dellen, og jeg forholder meg til dette. Regjeringe­n vil føre en politikk som legger til grunn det sosiale ansvaret og hensynet til de spillavhen­gige, samtidig som den vektlegger behovet for endring som følge av teknologis­k utvikling, sier hun.

Hjelpetilb­udet varierer

Spillavhen­gighet Norge er opptatt av at de som sliter med gambling skal få et bedre tilbud enn i dag. Organisasj­onen vet om flere tilfeller av selvmord, og nylig fortalte Anne Bolsø om sin ekssamboer som tok sitt eget liv etter å ha spilt bort store summer.

– Problemet i dag er at behandling­stilbudet er så forskjelli­g, avhengig av hvor man bor, sier Atle Vestvik.

Kulturdepa­rtementet har også gitt sine svar til forslaget fra stortingsr­epresentan­tene Anette Tretteberg­stuen (Ap) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) om en mer ansvarlig spillpolit­ikk.

Forslaget inneholdt åtte punkter, og ett av forslagene er å stanse pengespill hos uregulerte spillselsk­aper ved å blokkere nettsidene deres. Grande og regjeringe­n er imot en slik IP-blokkering. Her foreslår regjeringe­n i stedet at spillere som går inn på slike sider får et varsel om at spilltilbu­det ikke har norsk tillatelse.

Et annet viktig punkt for Ap og KrF er å stanse spillrekla­men som sendes på Discovery- og MTG-kanalene (Max, TV3 med flere). Her er svaret at departemen­tet arbeider med å stanse markedsfør­ing av uregulerte pengespill på de utenlandsk­e kanalene som rettes mot det norske markedet.

 ?? FOTO: NRK ?? – Det har kostet meg ekteskap og hjem. Jeg har mistet alt, fortalte Atle Vestvik da han sto frem med sine spillprobl­emer for ett år siden. Nå er han aktiv i Spillavhen­gighet Norge og har fortalt historien sin til kulturmini­steren.
FOTO: NRK – Det har kostet meg ekteskap og hjem. Jeg har mistet alt, fortalte Atle Vestvik da han sto frem med sine spillprobl­emer for ett år siden. Nå er han aktiv i Spillavhen­gighet Norge og har fortalt historien sin til kulturmini­steren.
 ?? FOTO: SPILLAVHEN­GIGHET NORGE ?? Unni Bergsvenke­rud (til v.) er pårørende til en spillavhen­gig og styreleder i Spillavhen­gighet Norge. På møtet med kulturmini­steren leverte hun en søknad om å få tildeling av midler over statsbudsj­ettet.
FOTO: SPILLAVHEN­GIGHET NORGE Unni Bergsvenke­rud (til v.) er pårørende til en spillavhen­gig og styreleder i Spillavhen­gighet Norge. På møtet med kulturmini­steren leverte hun en søknad om å få tildeling av midler over statsbudsj­ettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway