Aftenposten

Også de politisk korrekte snakker og skriver nå om alt

«Gruppedann­elsen er en stor fordel», het det om innvandrer­ne i 1973. Et 45 års lysår senere er tonen i debatten blitt en helt annen.

- Kommentato­r

åKommentar Halvor Hegtun Den bare ramlet ut av en bokhylle under opprydning her om dagen, en uanselig paperback, utgitt av Sosialdepa­rtementet og Universite­tsforlaget i 1973:

Fremmedarb­eidere i Norge. En debattbok.

Inni var det bidrag fra 20 velmenende menn og to helt sikkert like velmenende kvinner.

«Hva vet vi om fremmedarb­eiderne?» begynte forordet.

«De fleste av oss vet vel svaert lite. De bor, arbeider og lever blant oss, men ennå utgjør de et mindretall i befolkning­en som den enkelte borger ikke er saerlig opptatt av.»

Ikke saerlig opptatt av! Boken kom bare året etter at Norge hadde sagt nei til medlemskap i EEC, fire år før Sylvi Listhaug ble født på Sunnmøre, ni år før Oddvar Brå brakk staven og 45 år før Per Sandberg her om dagen sa til NTB at han ikke ville bli justismini­ster fordi det politiske debattklim­aet i Norge er blitt så uanstendig.

De skulle hjem igjen

Det bodde allerede noen flyktninge­r i landet i 1973, «trolig i underkant av 1000 personer», og for øvrig «en gruppe på vel 5000 med statsborge­rskap i land i Sør-Europa, Asia, Afrika og Mellom-Amerika».

«Fremmedarb­eiderne» var den eksotiske gjengen med menn som man antok hadde tenkt seg hjem igjen etter noen år. Det var viktig å stelle pent med dem.

«Språkvansk­elighetene hindrer dem i vanlig samkvem med befolkning­en og gjør at de bare kan uttrykke seg på enkleste måte», forklarte en av bokens redaktører. «På en måte blir innvandrer­en som et lite barn igjen, litt hjelpeløs, litt naertagend­e og sårbar og han har stort behov for kontakt.»

Håp om gruppedann­elser

De burde få seg noen egne butikker med mat de var vant til, sto det i boken. Fint var det også hvis fremmedarb­eiderne fikk kontakt med hverandre.

“Gruppedann­elsen er en stor fordel. De som ikke engang klarer å finne kontakt der, blir fullstendi­g isolert, noe som kan ha alvorlige følger for sinnstilst­anden.»

Bokens kapittel om «kulturelle og religiøse problemer» tok utgangspun­kt i et aparte eksempel om tilpasning­sproblemer i Storbritan­nia for hinduer og patidarer, en jordeierka­ste fra det vestlige India.

Himmel og hav, så bakpå denne boken er blitt etter 45 år. Ved inngangen til 2018 utgjorde innvandrer­e og norskfødte med innvandrer­foreldre 17,3 prosent av landets befolkning, og 33,1 prosent av det samlede folketalle­t i Oslo, ifølge Statistisk sentralbyr­å.

Feiget vi unna?

Det hadde vaert mer enn rart om en så stor forandring hadde gått uten problemer underveis. Men så er spørsmålet:

Har nordmenn helt fra begynnelse­n av 1970-årene vaert et mor-godhjerta-folk som ikke har våget å ta i problemene? Har vi veket tilbake for de helt nødvendige debattene av frykt for å tråkke folk fra andre kulturer på taerne?

Noen innvandrin­gskritiske nettsteder og sinte mennesker i kommentarf­eltene mener så absolutt det. Med bruk av de flotte, norskameri­kanske forkortels­ene PK og MSM gyver de løs på de politisk korrekte i mainstream-mediene som angivelig feiger unna alt som er vondt og vanskelig.

Har de rett?

Her kommer det politisk korrekte svaret til de trendkorre­kte ukorrekte: Nei.

Opptil flere debatter ble startet for sent, ikke minst en god del feminister og folk på venstresid­en innser dét. Landsmoder Gro Harlem Brundtland sa til VG nylig at politikern­e «lyttet for lenge til sosionomen­e» før kravet til norskoppla­ering kom. Men innvandrin­g og integrerin­g har vaert med i alle valgkamper siden 1987. Og i mediene? Etter år med økonomisk smalhans og nedbemanni­nger i redaksjone­ne er det lett å oppdage emner som blir tynnere dekket enn før: Kirken, landbruket, generalfor­samlingen i Orkla, kommunesty­ret.

Det skrives om alt

Innvandrin­g og integrerin­g, derimot, er ikke blitt nedpriorit­ert. Tvert imot.

Nyhets- og magasinjou­rnalister i Aftenposte­n og andre etablerte medier kommer snart ikke på det tema, den trend fra det flerkultur­elle Norge som ikke er forsøkt flomlyst med eksempler, statistikk, forskning: asylstrøm, asyljuks, religiøs fanatisme, moralpolit­i, gjengkrimi­nalitet, gettodanne­lser, menneskeha­ndel, tvangspros­titusjon, radikalise­ring, segregerin­g, kjønnsleml­estelse, tvangsekte­skap, aeresvold, maskering, fremmedkri­gere.

Men fra de ukorrekte er det bare kjeft å få. Er det fordi de ikke leser aviser? Eller er det fordi de gremmer seg over at MSM også får seg til å nevne, for balansens skyld, at svaert mye av integrerin­gen også har gått oppsiktsve­kkende bra?

Ting som at vi har faerre drap pr. år enn i 1973 og hundretuse­nvis av mennesker med minoritets­bakgrunn som skikker seg vel og bidrar som best de kan til å holde velferdsst­aten oppe?

Jeg aner ikke.

Men lik nå gjerne og del, eller la det vaere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway