Aftenposten

Når flyr denne over Oslo?

Taxi. Pizzatrans­port. Terrorfare. Norge har fått en ny droneplan?

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Droner og «flybiler» skal slippes langt tettere på folk og vanlige fly. Snart. Når vil de sverme over Oslo, og hvordan skal de kontroller­es?

Innen fem-seks år kan du bo åtte mil fra jobben og likevel komme deg dit på et kvarter med flydrosje. Det skrev Aftenposte­n tidligere i uken.

Ekspert på byutviklin­g og statsviter Erling Dokk Holm har spurt om ikke flyvende førerløs persontran­sport bør erstatte flere planlagte, store samferdsel­sprosjekte­r.

Han blir møtt med skepsis.

Store muligheter. også negative

Men muligheten­e for droner innen varetransp­ort, tilsyn og redningssø­k beskrives som store. Det gjør de også for kriminalit­et og terror.

Hvor langt unna er førerløs flyaktivit­et over Oslo? Hva kan den bidra med? Hvilken trussel innebaerer den? Og kan den om nødvendig bekjempes?

Norges første dronestrat­egi klar

Samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n (Frp) lanserer Norges nye dronestrat­egi.

Han sier droner åpner for store naeringsmu­ligheter, blant annet innen kartleggin­g, datainnsam­ling, transport og fritid.

I strategien heter det at Regjeringe­n vil øke bruk av droner og ha fortgang i regler for å slippe dem til.

Fortsatt flyforbud

Sentralt her står Luftfartst­ilsynet. Siden januar 2017 har det hatt en egen seksjon for ubemannet luftfart, ledet av Bente Heggedal.

– Mange ber meg se i krystallku­len og fortelle hva som skjer, humrer Heggedal.

– Hva svarer du?

– Det kommer nye regelverk og klassifise­ring av luftrom, som skal gjøre det mulig å fly droner naermere folk og sammen med annen lufttrafik­k.

– Men det er fortsatt et absolutt flyforbud over Oslo sentrum?

– Ja. Det var på plass lenge før dronene kom. I prinsippet skal det hverken flys modellfly eller droner her, uten godkjennel­se fra oss. Noen velger likevel å bryte disse reglene.

– Hvordan kan flyvirksom­heten bli om noen år?

– Det tør jeg ikke si. Men jeg ser ikke for meg at Oslo blir noe unntak for utvidet trafikk når nytt regelverk for droner er på plass.

– Ubemannede, flyvende biler, eventuelt som taxi, og droner som frakter varer blir altså en realitet?

– Jeg tror ikke nødvendigv­is det blir pizzalever­ing og taxi. Ett spørsmål er om folk er villig til å betale for flyvende taxi. Et annet hvor de skal lande. Det kan de neppe gjøre der biler stopper i dag. Jeg tror på en form for sentralise­rte holdeplass­er. Men droner kommer. De har allerede overtatt flere oppgaver som helikoptre har utført, som inspeksjon av strømledni­nger.

– Men det blir ikke de store svermene med droner og fly-

 ??  ??
 ??  ?? Aftenposte­n skrev onsdag om Ubers satsing på flyvende biler.
Aftenposte­n skrev onsdag om Ubers satsing på flyvende biler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway