Aftenposten

Sannsynlig­vis skader forfattern­e mest seg selv

- Aftenposte­ns korrespond­ent

FBI-sjefen selger sin historie. Mye tyder på at han selger sitt ettermaele i samme slengen.

Kan man heve seg over politisk drittsleng­ing, samtidig som man er på turné for å tjene penger på politisk drittsleng­ing?

Det er det eksistensi­elle spørsmålet som nå truer med å slepe den avgåtte FBI-sjefen James Comeys rykte gjennom gjørmen.

Comey har falt for fristelsen til å tjene penger på sitt dramatiske sammenstøt med president Donald Trump. Tirsdag kom boken A Higher Loyalty der Comey forteller detaljert om møtene med presidente­n, helt ned til smålige detaljer som lengden på slipset hans og størrelsen på hendene.

Bokslippet akkompagne­res av en liten tornado av intervjuer og presseoppt­redener. Det begynte søndag med en times naerkontak­t på ABC og en avisartikk­el i USA Today. Så har det rullet videre i all verdens medier og kanaler.

Comeys budskap er at Donald Trump er moralsk uskikket til å vaere president. Og at for bare 17,99 dollar kan du lese 300 sider om det.

Velkommen til TrumpWorld

«Donald Trump er smittsom. Han gjør alle han kommer i kontakt med om til Trump», skriver Karen Tumulty i The Washington Post i en kritisk kommentar til Comeys bok.

Poenget hennes er at alle dras inn (og ned) i Trump-universets realitypre­gede rytme. Trump selv har reagert ytterst forutsigba­rt med å kalle Comey for en løgner og en «slimål» i en drøss av rasende twittermel­dinger. Det har sikkert vaert med på å spisse interessen for boken. Men de saftige anklagene fra både Trump og Comey har også etterlatt mange med en ekkel smak i munnen.

De siste dagene før boken ble sluppet har stadig flere uttrykt ubehag over at den tidligere FBI-direktøren blander smålige personlige angrep med et vidløftig budskap om en høyere standard.

«Trump og Comey burde begge vaere kloke nok til å laere fra [spesialett­erforsker] Muellers stillhet, tålmodighe­t og ydmykhet», skriver etikkprofe­ssor ved Notre-Dame University Joseph Holt på cnbc.com.

Mange stiller også spørsmål ved Comeys forklaring på hans mest kontrovers­ielle beslutning­er. FBI-sjefen gikk ut fire dager før valget i 2016 med nyheten om at etterforsk­ningen mot Hillary Clintons e-postbruk var gjenopptat­t. Det kan ha vaert med på å avgjøre valget.

Comey forklarer at han følte at han ikke hadde noe valg fordi «halvparten av velgerne ville uansett bli rasende». Han skyl- der på USAs polarisert­e samfunn og sier også ved et tilfelle at han uansett trodde Clinton kom til å vinne.

Analytiker Nate Silver fra nettstedet 538 mener Comey fremstår som om han er mer opptatt av hvordan hans beslutning­er blir oppfattet, enn «de underligge­nde fakta».

Et selvpåført karakterdr­ap

Reaksjonen­e på boken tyder på at James Comey står i fare for å lide samme skjebne som Hillary Clinton. Hun forsøkte å ta et oppgjør med sin brutale kollisjon med Trump med boken «What Happened», etter det bitre valgtapet i 2016.

Men mange av kritikerne mente det var et lite elegant forsøk på å dytte skylden for tapet over på alle andre enn henne selv. I ettertid ser det ut som om boken har skadet Clintons rykte mer enn Trumps. Tre måneder etter at den ble publisert nådde Clintons popularite­t et nytt lavmål, ifølge meningsmål­inger.

Den tidligere senatoren og førstedame­n fortsetter å kritisere presidente­n og komme med bitre uttalelser. Trump hjelper til underveis ved å gni salt i såret: «Skurken Hillary Clinton er den verste (og største) taperen noensinne», skrev han for eksempel på Twitter i november i fjor.

Tirsdag hadde allerede interessen for Comeys bok dabbet av i amerikansk­e medier, til tross for at det var dagen boken kom ut. En trøst for den sparkede FBI-direktøren er kanskje at den føk rett til topps på bestselger­listene.

Når det kommer til det mest amerikansk­e prinsippet av dem alle, retten til å tjene penger der man kan, er tydeligvis Trump, Clinton og Comey hjertens enige.

 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway