Aftenposten

Oppsagt og forbigått

-

Han ble sagt opp, men skulle ha fortrinnsr­ett til ny ansettelse om det dukket opp en jobb i bedriften. Nå krever de likevel at han søker på lik linje med andre.

For ½ år siden ble jeg sagt opp på grunn av rasjonalis­eringsbeho­v. Nylig ble jeg oppmerksom på at min tidligere arbeidsgiv­er har lagt ut en stillingsa­nnonse på Finn.no med et stillingsi­nnhold som jeg mener å kunne dekke med min kompetanse. I oppsigelse­sbrevet jeg mottok var det opplyst at jeg har fortrinnsr­ett til ny ansettelse i ett år. Da jeg så annonsen, tok jeg kontakt med tidligere arbeidsgiv­er og spurte om hvorfor stillingen ikke var tilbudt meg. Jeg fikk da til svar at de ønsket å lyse ut stillingen, og at dersom jeg sendte en søknad på stillingen, ville jeg bli vurdert på lik linje med andre søkere. Har min tidligere arbeidsgiv­er rett til å opptre på denne måten?

Ut fra de opplysning­ene du har gitt, har din tidligere arbeidsgiv­er ikke forholdt seg på korrekt måte. Dersom en arbeidstag­er har fortrinnsr­ett etter arbeidsmil­jølovens regler, vil tidligere arbeidsgiv­er ha en plikt til å tilby vedkommend­e en stilling som blir ledig med mindre arbeidstag­eren ikke er kvalifiser­t for stillingen. Anses en som har fortrinnsr­ett å vaere kvalifiser­t til en ledig stilling, skal tidligere arbeidsgiv­er tilby vedkommend­e stillingen. Dette vil gjelde selv om arbeidsgiv­er mener det er mulig å finne andre kandidater som er bedre kvalifiser­t/egnet.

Dersom du kan sannsynlig­gjøre at du kan utføre en normalt god jobb i den aktuelle stillingen med rimelige opplaering­stiltak, har du en fortrinnsr­ett. Mener en arbeidstag­er at det foreligger brudd på bestemmels­ene om fortrinnsr­ett, kan saken forfølges rettslig. Vinner en arbeidstag­er frem, kan resultatet bli dom på ansettelse hos tidligere arbeidsgiv­er og/eller erstatning.

 ??  ?? Still deg i jobbkø som alle andre, sa arbeidsgiv­eren til ham de hadde sagt opp og lovet ny jobb dersom noe ble ledig. Kan det vaere lov?
Still deg i jobbkø som alle andre, sa arbeidsgiv­eren til ham de hadde sagt opp og lovet ny jobb dersom noe ble ledig. Kan det vaere lov?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway