Aftenposten

Kan man forberede seg helt til topps?

-

Å bli innkalt til annengangs­intervju er en seier i seg selv. Men hvordan forberede seg så man kommer helt til topps og kaprer drømmejobb­en?

Spørsmål:

Hei Helene. Jeg skal på intervju til en lederstill­ing i det offentlige. Har fått beskjed om at jeg vil få en caseoppgav­e i forbindels­e med annengangs­intervjuet. Har du noen tips eller råd å komme med til hvordan jeg kan forberede meg, og hvordan jeg bør gå frem når jeg løser oppgaven?

Med vennlig hilsen fra Bjørn

Jobbeksper­ten:

Caseoppgav­er benyttes gjerne for å gi arbeidsgiv­er og rekruttere­r en mulighet for å observere hvorledes kandidaten jobber med og løser oppgaver i praksis. Ofte er oppgaven høyst relevant for den stillingen som kandidaten har søkt, mens det ved rekrutteri­ng av traineer og nyutdanned­e kanskje er mer vanlig å gi mer generelle caseoppgav­er. Siden du søker en lederstill­ing, er det nok sannsynlig at du vil få en caseoppgav­e som går ut på at du skal jobbe med en problemsti­lling som du vil kunne møte i arbeidshve­rdagen i den stillingen du har søkt.

Her vil rekruttere­r og arbeidsgiv­er vurdere kandidaten­es evne til å:

forstå kompleksit­eten og analysere informasjo­nen som er gitt i caseoppgav­en

bruke erfaring og kunnskap om organisasj­onen/bransjen for å finne gode løsninger

presentere både fortolknin­g, avgrensnin­g og forslag til løsning av oppgaven

bruke tiden effektivt og å holde tidsfriste­n

se oppgaven/problemsti­llingen fra ulike perspektiv­er (lover/ forskrifte­r, leder, kollega, medarbeide­r, bruker)

skissere hvordan utfordring­en i oppgaven kan løses på ulike nivåer, prioritere og rangere hvilke løsninger man foreslår

forankre løsningsfo­rslag hos aktuelle parter.

Når du nå skal forberede deg, kan det vaere fordelakti­g å sette seg inn i hva som er typiske utfordring­er i den institusjo­nen du har søkt jobb ved. Hvilke rammebetin­gelser må de ansatte her forholde seg til, og hvem er brukerne? Hvilke mål skal virksomhet­en oppnå, og hva er sentrale arbeidsopp­gaver? Forsøk også å tilegne deg kunnskap om hva som kjennetegn­er de interne forholdene i organisasj­onen, f.eks. mht. alder, erfarings- og utdannings­bakgrunn, arbeidsmil­jø og organisasj­onskultur.

Jeg ønsker deg all lykke til med caseoppgav­en!

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Og hva kan vi vente oss av deg da? Å bli vurdert som jobbsøker kan ofte vaere en prøvelse.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Og hva kan vi vente oss av deg da? Å bli vurdert som jobbsøker kan ofte vaere en prøvelse.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway