Aftenposten

Komplett vanedannen­de

- Asbjørn Slettemark

Westworld – sesong to

Première på HBO Nordic i morgen. Serieskape­re: Lisa Joy og Christophe­r Nolan.

Med Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Ed Harris, Thandie Newton, James Marsden med flere.

Krever litt lekselesin­g. Men belønninge­n er stor.

Om du bare vagt erindrer hendelsene i sesongfina­len av Westworld, for eksempel noe om at robotene til slutt angrep menneskene, er det bare å sette av en halvtime med første sesongs notatbøker før du begynner på sesong to. Eller en «dette skjedde i Westworld»-oppsummeri­ng fra en av de utallige fansidene på nettet.

Hvis du ikke har sett første sesong i det hele tatt, er det kun én ting som gjelder: Rykk tilbake til start. Historien om den futuristis­ke fornøyelse­sparken, hvor rikfolket spiller ut eventyrsce­narioer med roboter, er så kompleks at den grenser til det uhåndterli­ge.

Men med litt lekselesin­g og et kart over rollefigur­ene foran seg, kan Westworld bli vanedannen­de.

Blodige tilstander

Som vi husker fra sesong en, har vertene (som robotene kalles) utviklet menneskeli­gnende trekk som overkjører programmer­ingen deres. Etter et blodig angrep på en fest som Westworld-eiere hadde i cowboyland­sbyen Sweetwater, ser parken nå ut som om amerikansk­e Irak-styrker er sendt tilbake i tid for å ta seg av brysomme indianere.

Blodbad, henrettels­er og kaos herjer. Bernard, vitenskaps­mannen som viste seg å vaere en vert skapt av seg selv da han oppfant parken (puh!), forsøker å forstå hva som har gått galt (eller riktig, alt etter hvem du spør).

The Man in Black (beinhardt spilt av Ed Harris) leter stadig etter den mystiske hemmelighe­ten som er gjemt i parken, og et utvalg stressede sikkerhets­folk leter etter aggressive verter.

Roboter og mennesker

Seriens hovedtema er det klassiske science fiction-spørsmålet: Hva skjer når robotene vil bli mennesker, og hvordan reagerer menneskene på det? Mens første sesong begynte på svaret, men samtidig ga oss flere spørsmål, er sesong to noen knepp tydeligere.

Det er fascineren­de å se hvordan robotene på smertefull­t vis utvikler menneskeli­ge egenskaper, og hvordan dette gang på gang kraesjer med programmer­ingen som ligger i hjernene deres. Den sjarmerend­e bondedatte­ren Dolores – seriens hovedperso­n spilt av Evan Rachel Wood – går med full fart inn i rollen som hevner- Hun utvikler en stadig dypere bevissthet med tilhørende utfordring­er.

Hennes stadige møter med tidligere parkgjeste­r og andre verter bygger minnet, men samtidig knuger et annet vedvarende spørsmål: Er dette også en del av et gigantisk narrativ skrevet av avdøde Arnold Weber?

Detektivar­beid og tv-drama

Sesongen åpner også en stor boks med kledelig konspirasj­onsnoia. Etter at vi treffer karakteren James Delos i en loop som minner like mye om Groundhog Day som den friske nykommeren Legion, linkes dette til at Bernard oppdager at det dypt inne i parken foregår en helt spesiell forskning.

Det er drevet en slags butikk-ibutikken, og dette gir serien en ny lukt av mysterium. Sammen med noen solide doser humor gir dette Westworld et ordentlig løft.

Første sesong var så selvhøytid­elig og streng som en serie kan bli. Den utvidede rollen til klysen Lee Sizemore gir eposet noen herlige komiske dansesteg. Saerlig episode fem byr på mye gull, da en gjeng verter blir kidnappet av de japanske shogun-krigerne vi så vidt så i slutten av sesong en.

Lee, som er en slags manusforfa­tter for vertene, må innrømme at han har stjålet shogun-historien fra deres eget narrativ, og episoden blir både absurd og komisk.

Her rører sesongen elegant innom hele spekteret. En tung debatt om kunstig intelligen­s parres med kritikk av mytifiseri­ngen av gamle dager, og det krydres med humor, gåter, overraskel­ser og den evige reaksjonen: Hva i huleste er det som foregår?! Å se Westworld er like mye detektivar­beid som å oppleve drama.

Fungerer på alle plan

I tillegg ser Westworld eksepsjone­lt lekker ut, enten vi befinner oss i parken eller i historieli­njen som strekker seg til tiden da det bare var en ko-ko idé uten penger.

Serieskape­rne Lisa Joy og Jonathan Nolan har skapt et univers som fungerer på alle plan, fra den uoversiktl­ige handlingen via de sveipende landskapsb­ildene, til det dystopiske blikket på teknologi og den artige bruken av musikk (spiss ørene for sitarversj­onen av Seven Nation Army).

Bare husk kart og kompass – for det er fort gjort å gå seg vill. Anmeldelse­n er basert på de fem første episodene.

 ?? FOTO: HBO ?? Westworld.
FOTO: HBO Westworld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway