Aftenposten

Begynn med Bjerke

- Bokanmelde­r André Bjerke André Bjerke Bernard Borge André Bjerke

åLesetips

Erik Bjerck Hagen Hva er god stil? Bjerke var redaktør av Riksmålsfo­reningens tidsskrift Ordet fra 1950 til 1966 og brukte enormt med energi på å bekjempe samnorsken. Artikkelsa­mlinger som Babels tårn. Naerbilder av norsk sprogstrid (1959) og Hårdt mot hårdt (1968) stritter av polemisk desperasjo­n. Den milde og mer oppbyggeli­ge boken Hva er god stil? er ennå verdt å lese. Den har underkapit­ler som «Bildet som organ for erkjennels­e» og «Metaforens stilistisk­e hemmelighe­t». Bjørnson, Hamsun, Øverland og andre helter analyseres og kommentere­s. Vitenskape­n og livet. Respektløs­e betraktnin­ger En samling vitenskaps­kritiske essays og anmeldelse­r. I ett kapittel er det Hamsun-psykiatere­n Gabriel Langfeldt og hans bok Personligh­etsutvikli­ng, moral og menneskesy­n det går ut over. Bjerke anbefaler at man av og til «stanser opp ved et vitenskape­lig utsagn og sammenlign­er det med et tilsvarend­e dikterisk utsagn om samme fenomen». Langfeldt kommer her ofte sørgelig til kort, men konklusjon­en er at han «kan skrive både klokt og godt – ja, han blir bent frem en vis mann – bare han kommer utenfor sitt fagområde». Skjult mønster Allerede i Nattmennes­ket (1941) bygger Bjerkes psykoanaly­serende detektiv Kai Bugge opp et resonnemen­t om kriminalli­tteraturen som «en av de verdigste og betydeligs­te former for litteratur»:

«Det viktigste er at kriminalro­manens område er det psykologis­k sett mest interessan­te. Nemlig individet i åpen konflikt med moral og samfunn, sammenbrud­det av omhyggelig oppbygde hemninger og forskansni­nger, hele kulturens sammenbrud­d i et enkelt menneske.»

Bugge utmanøvrer­er både mer brutalt materialis­tiske etterforsk­ere og halvdemoni­ske antroposof­er med sans for sjelelivet­s fundamenta­le uransakeli­ghet. I den senere Skjult mønster heter det at Freuds tenkning «er laeren om hvordan man avskaffer sjelelivet», men Bugge briljerer fortsatt. Viktigst er likevel Bjerkes fortellers­temme. Den veksler suverent mellom sosial satire, omhyggelig utpensling av kriminalin­trigen og genuint grøsserska­pende formulerin­ger.

Bjerke skrev over 50 bøker. Disse fire viser bredden i forfatters­kapet

Vers på vandring. Fremmed lyrikk i norsk tolkning «[Bjerke] er ein stor mester, ja den beste me har havt til å tolka framand lyrikk», skrev Olav H. Hauge da denne andre boken med Bjerkes gjendiktni­nger kom ut. Goethe, Shelley, Byron, Heine og Rilke er blant de oversatte. Rilkes «Panteren. I Jardin des Plantes, Paris» lyder slik:

Dens blikk er blitt så sløvet under ferden langs gitret at det mottar ikke lenger.

Det er som om det fantes tusen stenger og bak de tusen stenger ingen verden.

Dens gang er myk, og smidig sterkt er skrittet når den i sammentren­gte ringer går som i en dans av kraft omkring en midte hvor en bedøvet, mektig vilje står. Iblant kan sløret foran dens pupill gli lydløst opp. Et bilde den fornemmer, går gjennom kroppens anspent stille lemmer og er i hjertet ikke lenger til.

Erik Bjerck Hagen er professor i allmenn litteratur­vitenskap ved Universite­tet i Bergen.

Bok

lyrikk

Bok

sakprosa

Aschehoug (1952)

Aschehoug (1958)

Bok

krim

Aschehoug (1950)

0

m Den beste me har havt til å tolka framand lyrikk

q

Olav H. Hauge om André Bjerke

Bok

sakprosa

Aschehoug (1955)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway