Aftenposten

Ambisiøs og utprøvende krim fra Jørgen Brekke

- Jørgen Brekke Pål Gerhard Olsen

fra NTNU, Tore Harran, blir skutt og så klort øynene ut på.

Om den vordende seniorfare­n Singsaker sies det at en av hans få irrasjonel­le lengsler er en lengsel etter virkelighe­ten, som han i all beskjedenh­et mener skjønnlitt­eraturen har en skrikende mangel på. Her vil jo hardnakked­e Knausgård-skeptikere hevde at det stikk motsatte er tilfellet, og som et ytterliger­e korrektiv uttaler krimkonver­titten Bruun på det nevnte bokbadet at krimfortel­lingens forse er å etterape, plagiere allerede eksisteren­de krimfortel­linger og skape en illusjon av realisme, en besnaerend­e «virkelighe­tseffekt».

Men hva hvis denne virkelighe­tseffekten går over stag? Hva hvis fiksjon innløses i levd liv så til de grader at Bruuns Rivertonpr­is-vinnende salgssukse­ss kan betraktes som en ren avskrift av virkelighe­ten, og det vel å merke med dødelig fortegn?

Bokmanus

I den anledning trekkes det tråder tilbake til et svensk sykehjem der fem svaert umake ungdommer sommerjobb­er først på 90-tallet. Allikevel slår de pjaltene sine sammen og dyrker amorøse forbindels­er og høytflyven­de filosoferi­ng, anført av den vidløftige Selma – en fullt utvokst «femme fatale». Det behørig annonserte skrivepros­jektet hennes har som premiss at et drap er noe alle kan begå, og smått om senn forstår vi at det ferdigstil­te manuset er underlagsm­aterialet for hele den intrikate historien Brekke er administra­tor for.

De spesifikke intrigeele­mentene er spenstig og fundamenta­lt spennende anrettet, og de fungerer nok summa summarum bedre enn de metalitter­aere aspektene.

Naermer seg tomgang

Det kan virke som Brekke går seg litt bort i alle betenkning­ene om kriminalli­tteraturen­s vesen og mulige nyvinninge­r. Han ender derfor opp farlig naer det tomgangskj­ørende. Namedroppi­ng av kolleger og omskrivnin­g av boktitler som ledd i en intern liten humoreske, gir også bare sånn passe utbytte.

Viktigere er det at han setter fingeren på den nødvendige fellesnevn­eren for enhver fruktbar fortelling, uavhengig av sjanger: Det må stå noe på spill, og det må vaere sterke, allmennmen­neskelige følelser involvert.

Disse elementene er godt represente­rt i Singsakers siste sak, som i tillegg rommer noen gnistrende kvinneport­retter som står til troende så det suser.

 ??  ?? Med Alle kan drepe viser Jørgen Brekke igjen en vilje til å teste hva krimsjange­ren kan romme.
Med Alle kan drepe viser Jørgen Brekke igjen en vilje til å teste hva krimsjange­ren kan romme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway