Aftenposten

Twitter-poeten glemmer begrensnin­gens kunst

- Helge Torvund

har nå kome til eit vanskelige punkt Me var usamde om mange ting og det var aldri eit problem

Eg var meir sint og meir lei meg og det var aldri eit problem (…) Eg var meir redd for at det skulle visna og mista borken men me fekk bare begge fleire rynker og hardare hud (…)

Dypøkologi

Arne Naess, dypøkologi­ens far, argumenter­er for utvidet omsorg for andre enn mennesket, bygd på en intuitiv opplevelse av at alle levende vesener har egenverdi. Han forteller i en av sine bøker at da han så mikroskopi­ske vesener i en dråpe, mislikte han at dråpen tørket inn. Naess mente ikke at tøffeldyre­ne under mikroskope­t hadde følelser slik som mennesker, men syntes det var vondt å se at deres vakre bevegelser ble rykkvise og stive når dråpen gradvis tørket inn. Han følte et fellesskap selv med slike skapninger.

Det er denne ekstreme opplevelse­n av holisme som er tankeutfor­drende i dypøkologi­en. Torvund er inne i dette leiet i sitt dikt om treet, en årelang samtale. Dette er virkelig en underfundi­g relasjon.

Ellers er det mange naturdikt som blir litt pene og pyntelige. Insisterin­gen på sammenheng og livsfylde, «kvardagens under», kan bli litt påtrengend­e. Det fungerer bedre når Torvund gir oss et ukommenter­t bilde, som i et dikt der spireakvis­tene bryter ut i grønn latter!

Poetens eget liv

Jeg kunne videre ha ønsket meg mer av poetens eget liv, og ikke bare natursansn­inger og refleksjon­er. Når han i et dikt humper inn mot Sandnes på bussen til strålebeha­ndling, blir jeg interesser­t. Men noe mer av sykdomshis­torien får vi ikke. Det vil si, mot slutten kommer «Det store containerd­iktet», der poeten rydder etter seg, kaster strengt og usentiment­alt alt som ingen vil ha interesse av, som gamle laerebøker i psykologi. Dette er bra, det skulle ha vaert mer av det.

Tidslys kunne med fordel ha vaert redigert strammere. Det blir vel mange skumringst­anker, naturmøter og hverdagssk­ildringer med oppfordrin­g om å bekymre seg mindre. Dette er dikt som kan vaere både aerlige og følsomme, men også litt for harmoniser­ende. Hver for seg er det mange fine naturbilde­r. Men tilsammen blir det i overkant – «360 grader med glede», som det betegnende heter i et dikt fra Naerbø.

 ??  ?? Naturinntr­ykk fra Jaeren danner utgangspun­ktet for mange av Helge Torvunds dikt.
Naturinntr­ykk fra Jaeren danner utgangspun­ktet for mange av Helge Torvunds dikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway