Aftenposten

Tar debatten via omveier

- Vellykket og snedig essaysamli­ng.

Vigdis Hjorth deltok lite i debatten som hennes forrige roman skapte. I fire gode essays om andre forfattere forsvarer hun sin egen skrivestil.

Vigdis Hjorth var stort sett taus i diskusjone­n som fulgte utgivelsen av hennes roman Arv og miljø (2016). Når mange nå føler seg ferdig med debatten, er det interessan­t nok hun som dveler ved grunnlegge­nde spørsmål om forfattere­s ansvar og frihet. Hjorths nye essaysamli­ng er en vandring i litteratur som på en aller annen måte åpner for refleksjon­er om kunstens nødvendigh­et og etiske dilemma.

Men heller ikke her går Hjorth rett på sak. Faktisk omtaler hun ikke Arv og miljø ved navns nevnelse. Enkelt fortalt består Å tale og å tie av fire essays der Hjorth utlegger tekster av Alf Prøysen, Agnar Mykle, Søren Kierkegaar­d, Peter Handke og Alexander Kielland.

Den oppmerksom­me leser vil oppdage at hun samtidig parerer kritikken mot Arv og miljø.

Vil ikke vaere personlig

Det er en vellykket og snedig strategi. Essays fulle av hint og indirekte kommentare­r kan ofte bli for avanserte for sitt eget beste, men Hjorth veksler smidig mellom de ulike nivåene.

Selve metoden kaster også lys over hennes taushet i virkelighe­tsdebatten: Vigdis Hjorth vil rett og slett ikke vaere personlig i den offentlige samtalen om Arv og miljø. I denne essaysamli­ngen gir hun en forståelig begrunnels­e for sin posisjon:

«Å vaere aerlig er ikke ensbetyden­de med å si alt», skriver hun. «Når en forfatter bruker ordet roman om en tekst, også om elementer i den er hentet fra eget liv, er det ikke av feighet for å unnslippe faktasjekk­ing eller moralske bebreidels­er, og det gjør hun ikke uansett, har det vist seg. Det er fordi forfattere flest har dyp innsikt i hvor vanskelig det er å skrive noe som er sant for andre enn forfattere­n selv.»

Kielland fikk det ikke til

Sitatet er hentet fra et essay som egentlig handler om Alexander Kielland og hans forsøk på å skrive en selvbiogra­fi. Det ble aldri noe av biografien, men forfattere­ns notater er publisert i boken Agerhøns med Champagne.

Hjorth gransker notatene for å skjønne hvorfor Kielland aldri kom på glid med selvbiogra­fien. Hun trekker en nydelig parallell til Telemark-romanen av Dag Solstad. Både Kielland og Solstad nekter å levendegjø­re, men vil la de «historiske fakta tale for seg». Hjorth ender opp med å støtte Kielland i «hans avståelse».

Hvem er uenig?

Forfattere må ta seg friheter for å skape noe vesentlig. Vigdis Hjorth holder hardt på denne tradisjons­rike ideen, samtidig som hun erkjenner skadepoten­sialet. Hun forteller at hun «føler lett kvalme» ved tanken på den smerte frie kunstnere kan påføre andre mennesker.

I grunnen er det lett å vaere enig med Hjorth i hennes argumenter for kunstneris­k frihet. Ja, hvem er egentlig uenig?

Som Hjorth selv påpeker, var det knapt noen av deltagerne i den norske debatten om den østerriksk­e forfattere­n Peter Handke som mente at han ikke var i sin fulle rett til å skrive anstøtelig­e tekster om krigene på Balkan. I virkelighe­tsdebatten er det ytterst få som har tatt til orde for at Knausgård, Espedal eller Hjorth burde sensureres.

Går rundt grøten

I frie demokratie­r med sterke kunstneris­ke tradisjone­r vil debattene foregå på et mye mer detaljert nivå. Naturligvi­s kan det stå strid om kunstneren­s budskap, metode og virkemidle­r uten at det rokker ved frihetside­alet.

Men nettopp slike detaljer er Vigdis Hjorth mindre interesser­t i å diskutere. I det ellers friske essayet om Agnar Mykle hopper hun bukk over det som gjorde forfatters­kapet kontrovers­ielt, nemlig bruken av levende modeller. I stedet konsentrer­er hun seg om spenningen­e som oppstår i grenseland­et mellom litteratur og politikk.

Både Handke og Mykle blir eksempel på forfattere med en tvilsom politikk som Hjorth kan kritisere, men likevel forsvare på prinsipiel­t grunnlag.

Forfattere gjør valg hele tiden

Selvfølgel­ig ville det vaere av langt større interesse om hun diskuterte Mykles bruk av levende modeller og hans metodiske valg i personskil­dringen. Forfattere er også fagfolk som hele tiden gjør vurderinge­r i utforminge­n av et manus. Det er ikke slik at «den kunstneris­ke nødvendigh­eten» presser frem ett eneste alternativ når det gjelder graden av eksempelvi­s fiksjonali­sering.

På dette sentrale punktet føles det som om Vigdis Hjorth går rundt grøten. Essaysamli­ngens indirekte metode blir en enkel løsning. Som helhet er Å tale og å tie likevel en bok som gjør leseren klokere på Hjorth selv. Dessuten vekker den lysten til å finne frem de andre forfattern­e hun skriver så bra om.

 ?? Ingunn Økland ??
Ingunn Økland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway