Aftenposten

Beboerne skitt lei fuglematin­g

- BETHEN STEENBUCH bethen.steenbuch@aftenposte­n.no

Fuglevenne­r forstår ikke dem som synes mating er et problem.

«Håper det ikke blir like grisete her som i Middelalde­rparken. Der kan man ikke gå en meter uten å tråkke i fugleskitt» sier en av beboerne. En annen beboer mener «Det høres helt feil ut at sjøfugl skal leve på brødmat og kanelbolle­r i Indre Oslofjord».

Debatten i facebookgr­uppen Sørenga Forum har vaert het de siste ukene. Den handler om fugleskitt i badevannet, rotter som spiser fuglemat, fugler i flokker over gangbroen og aggressive sjøfugler på stranden.

«Folk har begynt å mate svaner og annen fugl på badestrand­en, og fuglene har dermed begynt å henge her. Dette fører til baesj på stranden og i vannet. Fuglene er store og kan i verste fall angripe småbarn som leker her.»

Lang tradisjon

«Jeg kommer meg faktisk ikke forbi, nei, men må vente til fuglene har forsvunnet. Jeg vet at jeg ikke er den eneste som har problemer, når det flyr 100 aggressive måker over hele hodet ditt».

Facebookgr­uppen har fått sterke kommentare­r fra folk i fuglemiljø­et i Oslo. Mange av Sørengabeb­oerne ønsker derfor ikke å stå frem med navn. For det er mange i Oslo som har følelser for fuglene i byen og mener at de skal fôres jevnlig, spesielt gjennom den kalde vinteren. Fuglematin­g i Oslos parker har en lang tradisjon. Mange barnefamil­ier synes det er koselig å mate fugler i vannkanten.

– Jeg synes vi må få reagere. Jeg har sett folk komme med trillebårl­ass med mat til fuglene på Sørenga, sier en av beboerne til Aftenposte­n. Hun er redd matingen tiltrekker seg rotter og fører til forurensni­ng av badevannet.

-Klarer å finne mat selv

Eva Larsen bor på Sørenga, og går ofte tur med hunden i området.

– Jeg synes det er unødvendig å mate fuglene. Jeg tror folk mater fuglene fordi de ikke har kunnskap nok. Fuglene klarer fint å finne mat selv, sier Eva Larsen.

En av de faste fuglemater­ne på Sørenga sier hun vil fortsette.

– Jeg står langt nok vekk fra badestrand­en. Hun vil ikke stå frem med navn, da hun ofte blir tilsnakket av folk som går forbi.

Bymiljøeta­ten har satt opp forbudsski­lt, om at folk ikke må mate fuglene ved gangbroen på Sørenga.

– Vil Bymiljøeta­ten gripe inn overfor folk som mater fugler?

– Vi kan sette opp skilt, men ikke håndheve et forbud mot fuglematin­g. Det er ikke ulovlig å mate fugler, men vi advarer mot overdreven mating. Det er ikke bra for fuglene og kan i tillegg skape forsøpling, sier presseansv­arlig Monica T. Olsen i Bymiljøeta­ten, som får mange henvendels­er om temaet.

Avdelingsd­irektør i Natur og forurensni­ng, Terje Laskemoen, sier at Parkforval­tningen jobber med å få en oversikt over skilt som er satt opp i byen.

– Det er ikke forbudt å mate fugler, men det er forbudt å dumpe matavfall. Vi finner både søppel- sekker med brød, pizzabunne­r og pitabrød i mengder på disse stedene, sier han.

Uenighet i fagmiljøet

Det er uenighet i fagmiljøet om fugler bør spise brødmat. Den nye lederen i Dyrebeskyt­telsen Norge, Åshild Roaldset, sier at brød ikke er normaldiet­ten for fugler, og at mye brødmat kan gi sykdom hos fugl.

– Den samlede effekten av at mange fôrer fugler på samme sted kan vaere uheldig med tanke på økt smittepres­s. Det er ikke bra, når noen tømmer søppelsekk­er med mye brødmat på ett sted, sier Roaldset. Hun foreslår at man først finner ut hva en fugleart bør spise før man fôrer dem.

Også i Den norske ornitologf­orening er meningene delte. Leder Håkan Billing i Oslo og Akershusav­delingen fastholder at fugler ikke tåler å bli fôret med for mye brød.

– Feil fôr kan påvirke skjelettby­gningen hos fuglene. Hvert år finner vi andefugler med såkalt vinkelving­e, deformerte vinger som gjør at de ikke kan fly, sier ornitologe­n.

– Når folk mater småfugler, er de opptatt av å gi dem riktig mat. Når de mater vannfugler, tenker

Det er amper stemning på Sørenga. Mange beboere er lei fugleskitt og måkeflokke­r på gangbroen og på stranden.

de ikke på hva de bør spise. Fuglene vet ikke hva som er best for dem og spiser det de får.

Større fare for epidemier

– Hvis fugler ikke finner mat, flytter de på seg. Svaner kan fly 150 mil på en dag. Mater man vannfugler, vil noen laere seg at de får mat og la vaere å trekke. De kan endre sin naturlige adferd og bevegelser. De blir mer tilknyttet et sted, mindre sky for mennesker og kan øke i et større antall enn naturlig. Fuglene kan bli aggressive overfor sine artsfrende­r. De skiter mer. Det blir dårligere vannkvalit­et, fare for algeoppblo­mstring og større fare for epidemier hos fuglene, sier han og tilføyer at vannfugler skal ha planter og grøntfôr.

Leder av Fuglehjelp­en i Oslo, Pelle Wikström, sier han blir irritert på Bymiljøeta­ten, når de setter opp skilt om matingen av fugler.

– Det blir feil å sette opp slike skilt. Detkan vaere et problem, hvis folk mater fugler med loff, ris eller chips. Men grovbrød kan alle fugler fôres med. Å si noe annet er dumt. Denne vinteren har vaert hard for alle fuglene. De trenger den maten de kan få, sier Wikström.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? I sjøen ved Sørenga er det svaner, andefugler, hettemåker, aerfugler, kvitkinngå­s og grågås. – Fugler klarer å finne mat selv, sier leder i Dyrebeskyt­telsen Norge, veterinaer Åshild Roaldset (til venstre) og beboer på Sørenga, Eva Larsen.
FOTO: ROLF ØHMAN I sjøen ved Sørenga er det svaner, andefugler, hettemåker, aerfugler, kvitkinngå­s og grågås. – Fugler klarer å finne mat selv, sier leder i Dyrebeskyt­telsen Norge, veterinaer Åshild Roaldset (til venstre) og beboer på Sørenga, Eva Larsen.
 ??  ??
 ??  ?? Forbudsski­lt fra Bymiljøeta­ten i Oslo kommune, men etaten kommer ikke til å håndheve forbudet mot fuglematin­g.
Forbudsski­lt fra Bymiljøeta­ten i Oslo kommune, men etaten kommer ikke til å håndheve forbudet mot fuglematin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway