Aftenposten

Unyansert om menneskere­ttigheter

- Petter Wille direktør, Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM)

Professor Ole Gjems-Onstad skriver i Aftenposte­n 19. april om NIMs årsmelding for 2017. NIM er glade for at Ole Gjems-Onstad med sitt innlegg bidrar til å sette årsmelding­en til Stortinget på dagsordene­n. Imidlertid baerer det galt av sted når Gjems-Onstad kritiserer NIM for politisk skjevhet fordi NIM «angriper USA», men «ikke har ett ord om Kina».

Sannheten er at NIM hverken angriper USA eller Kina i årsmelding­en, som i tråd med NIMs lovpålagte mandat dreier seg om utviklinge­n av menneskere­ttighetssi­tuasjonen i Norge. Sitatet han viser til, stammer fra en av NIMs samarbeids­partnere og er tatt inn for å illustrere den teknologis­ke utviklinge­n.

Videre kritiserer Gjems-Onstad NIM for å forenkle menneskere­ttsjusen ved «ikke å peke på at reglene kan komme i motstrid med hverandre». Også her anbefales Gjems-Onstad å ta seg bedre tid til å lese NIMs årsmelding. Nettopp i kapittelet han peker på, under personvern, står det blant annet at det i «avveininge­n mellom pragmatisk nytteverdi og rettighets­beskyttels­e oppstår vanskelige menneskere­ttslige spørsmål», og her vurderes både fordeler og ulemper ved for eksempel bulkinnsam­ling av datatrafik­k i et menneskere­ttslig perspektiv. Også på andre områder, som for eksempel under kapitlene om barnevern, religionsf­rihet og ytringsfri­het, er nettopp spenningen mellom rettighete­r som kan stå i motstrid med hverandre trukket frem som en del av den sentrale problemati­kken.

NIM kritiseres videre for ikke å drøfte budsjettko­nsekvenser eller fordelings­synspunkte­r. NIMs mandat er imidlertid begrenset til å vurdere og analysere menneskere­ttslige aspekter. Det er våre folkevalgt­e som må foreta de politiske avveininge­ne, herunder de budsjettme­ssige og politiske implikasjo­nene av ulike forslag. Nettopp av hensyn til at NIM skal unngå å bli en politisk institusjo­n, er det viktig at vi holder oss til de oppgavene institusjo­nen er tildelt gjennom mandatet etter loven.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway