Aftenposten

Israel mot Iran i Syria

Det er grunn til å vaere svaert urolig for at konflikten mellom erkerivale­ne Iran og Israel skal eskalere ytterliger­e på syrisk jord.

- Mah-Rukh Ali Forfatter og journalist

Den første store hendelsen som startet rekken av årets konfrontas­joner mellom Iran og Israel, fant sted 10. februar da en iransk drone skal ha bitt sendt inn over Israel. Den israelske haeren angrep deretter iranske styrker i Syria, og et israelsk F-16-fly ble skutt ned av syriske styrker. Denne uken sa den offisielle talsmannen for det israelske forsvaret, Ronen Manelis, at både dronens rute og informasjo­n fra israelsk etterretni­ng hadde avdekket at den bar eksplosive­r, og at hensikten var å gjennomfør­e et angrep på israelsk territoriu­m.

Den andre hendelsen skjedde 9. april da Israel ble anklaget for å stå bak rakettangr­epet på militaerba­sen T-4 i provinsen Homs i Syria. Minst 14 mennesker skal vaere drept i angrepet på den militaere flyplassen, blant dem flere iranske soldater. Både fra det russiske forsvaret og fra offisielt hold i Syria meldes det at det var to israelske F-15 fly som avfyrte missilene som traff Homs fra libanesisk luftrom.

Iran lover hevn

Iran har lovet hevn etter hendelsen i april. «Tel Aviv vil bli straffet for sine aggressive handlinger», sa nylig talsmann for det iranske utenriksde­partemente­t, Bahram Ghassami. «Det okkuperend­e sionistreg­imet vil før eller siden få en passende respons på sine handlinger».

Den sjiamuslim­ske, libanesisk­e Hizbollah-militsen har kommet med trusler om angrep. Under en militaer parade denne uken sa Irans president Hassan Rouhani at Iran vil fortsette å produsere våpen til eget forsvar. «Vi vil produsere de våpen vi trenger, eller, hvis nødvendig, skaffe dem til veie – for å kunne forsvare oss (...) Vi bor ikke i en normal region og vi ser at invaderend­e makter har bygget baser rundt oss. De respektere­r ikke internasjo­nal lov, de blander seg inn i regionale forhold og de invaderer andre land uten å ha FNs godkjennin­g», sa han.

De to hendelsene i år, fra februar og fra april, førte til at New York Times’ verdenskje­nte journalist, Thomas Friedman, denne uken skrev at den neste store krigen på bakken i Syria blir mellom Israel og Iran. Han spør seg om de to erkefiende­ne er i ferd med å gå fra indirekte, stedfortre­dende konfrontas­joner til en åpen konflikt med direkte angrep. Det vil i så fall skje i og fra Syria, skriver han i den forurolige­nde kommentare­n. Friedman har snakket med en tjenestema­nn for den israelske haeren som bekrefter at Israel sto bak angrepet på iranske installasj­oner i Syria i april. Den anonyme kilden siteres slik: «Det var første gang vi angrep levende iranske mål, både anlegg og mennesker». Selv advarer Friedman om at Syria snart vil «eksplodere» og at Iran og Israel er så naer neste nivå i konflikten at USA og Russland snart må steppe inn.

Israels pågående 70-års markering som nasjon overskygge­s av bekymringe­r om en hevnaksjon. Blant annet skal Israel ha unnlatt å delta med sine F-15 fly på en militaerøv­else i Alaska i USA av frykt for hva Iran kan finne på. Statsminis­ter

Benjamin Netanyahu advarte iranerne på ny: «vi kan oppsummere vår politikk med tre ord: aggresjon mot aggresjon».

Hvorfor bryr Iran seg med Syria?

Iran har utvidet sin militaere tilstedeva­erelse i Syria sterkt de siste årene. Den mektige iranske revolusjon­sgarden spilte en betydelig rolle i bekjempels­en av IS’ selvoppnev­nte islamske sunni-militante kalifat i Syria og Irak. Etter at IS ble nedkjempet høsten 2017, er Irans posisjon styrket i hele Midtøsten. I Syria har Iran vunnet frem ved at Bashar al-Assad ble sittende som president tross Vestens årelange krav om at han måtte gå. I Irak har Iran alliert seg med sjia-regimet, i Libanon gjennom Hizbollah-militsen og i Jemen med støtte til Houthi-militsen. Israel har flere ganger tidligere sagt at de ikke vil godta at erkefiende­n Iran får et militaert fotfeste i Syria. Utviklinge­n hittil i år viser at det kan bli tøft på begge sider.

Det handler om overlevels­e

For Iran handler den økte innflytels­en i Midtøsten om mer enn posisjoner­ing og maktkamp. Det handler om rivaliseri­ng med Saudi-Arabia, men også om overlevels­e. Som jeg skriver i min bok, Iran og det nye Midtøsten, var det under den første golfkrigen, mellom 1980-1988, det ble tydelig for Iran at de var nødt til å øke sin innflytels­e i den muslimske verden for å klare seg.

Tapene var enorme på begge sider, med minst en halv million drepte og naer en million skadede. Bitterhete­n og fiendtlig-

heten mellom araberne og iranerne ble mye verre i løpet av disse åtte årene. Krigen var lang, kostbar og seig.

Golfkrigen ble et vendepunkt i moderne muslimsk fundamenta­lisme fordi det sekteriske skillet mellom sunni- og sjiamuslim­er ikke lenger var forbeholdt ekstremist­ene, men nå flyttet seg inn i vanlige folks liv. De begynte plutselig å identifise­re seg med en av de to retningene.

I dag er de to retningene mer enn religion, det er et politisk skille mellom Saudi-Arabia og Iran, og begge bruker dette i sine maktkamper mot hverandre. Samtidig har det vokst frem stadig flere og farligere militsgrup­per på hver side. Og USA og Russland har tydeliggjo­rt sine allierte i konflikten.

Da USA natt til lørdag 14. april angrep Syria, var det ifølge meldinger ikke bare en advarsel til Assad-regimet, men også ment som en beskjed til Iran. Ingen av spillerne vil gi seg lett. Syria er forlengst erklaert som det nye Afghanista­n, der utenlandsk­e makter tar plass for å markere revir. For 70-åringen Israel handler det om overlevels­e. Det samme gjelder for Iran.

Dessverre er det bare én ting som er klart etter de dramatiske hendelsene: I Syria er det mange spillere, men ingen vinnere. Spillet kan dessuten bli kostbart og seigt. Akkurat det landskapet som leder nye generasjon­er inn i fundamenta­lisme og vår tids hellige krig.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RONEN ZVULUN, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Israelske mannskaper undersøker vrakresten­e etter det israelske F-16-jagerflyet som ble skutt ned av syriske styrker og styrtet naer den israelske byen Harduf 10. februar, etter å ha angrepet iranske styrker i Syria.
FOTO: RONEN ZVULUN, REUTERS/NTB SCANPIX Israelske mannskaper undersøker vrakresten­e etter det israelske F-16-jagerflyet som ble skutt ned av syriske styrker og styrtet naer den israelske byen Harduf 10. februar, etter å ha angrepet iranske styrker i Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway