Aftenposten

Tanker fra et donorbarn

- Anonym

For noen donorbarn spiller det liten eller ingen rolle ikke å kjenne sin biologi. For andre kan livet bli et puslespill du sliter med å finne brikker til.

Jeg følger debatten om bioteknolo­giloven med stor interesse. Den preges av progressiv­e politikere, kanskje barnløse, som tilsynelat­ende vil lovfeste det meste som kan gjøre det lettere for nordmenn å få egne barn. Barnas sak blir talt urovekkend­e lite.

Jeg tilhører en knøttliten minoritet i samfunnet. Det snakkes ikke så høyt om donorbarn, nettopp fordi vi er så få. Men også fordi mange av oss som er klar over at vi er det, ikke snakker høyt om det av familiaere hensyn. Det alle donorbarn har til felles, er at vi er barn som var sterkt ønsket. Våre foreldre har ikke klart å få barn naturlig, med alle påkjenning­ene det medfører, og har så gått gjennom opptil flere inseminasj­oner for å få oss. Det vi ikke har til felles, er hvordan det oppleves å vaere donorbarn. For noen spiller det liten eller ingen rolle ikke å kjenne sin biologi. For andre kan livet bli et puslespill du sliter med å finne brikker til.

Uvissheten kan vaere sår

De fleste donorbarn vet ikke at de er det. Bioteknolo­ginemnda regnet i 2013 med at det var et par-tre tusen av oss donorbarn, hvor igjen kun 25 prosent var klar over at de var det. Det er kanskje en lykkelig uvitenhet hvor du ikke bruker tid og krefter på det uvisse. For de av oss som vet det, kan uvissheten vaere sår.

Nå kom det heldigvis inn i bioteknolo­giloven, i 2005, at saeddonore­r ikke lenger kunne anonymiser­es. Det var en viktig lovendring som satt barnets behov først, som igjen må vaere det absolutt viktigste når liv skal skapes. De av oss som ble til før det, kommer mest sannsynlig aldri til å finne ut hvem vår biologiske far er.

Vi vet for lite om senskader

Donorbarn er akkurat som alle andre. Vi mangler bare noen biologiske knagger å henge oss selv på. Det er på langt naer verdens verste skjebne, men det kan vaere tungt ikke å vite. Det ikke å kjenne til biologien sin eller vite hvordan du skal forholde deg til den, er problemsti­llinger barn som blir til ved saeddonasj­on, surrogati eller eggdonasjo­n kan komme til å slite med i livet. Vi vet dessverre for lite om eventuelle senskader et «mangfoldig biologisk opphav» kan medføre. En mann eller kvinnes mulighet til å få barn skal aldri trumfe barnets muligheter til et best mulig liv. Akkurat dét må vaere utgangspun­ktet når man vedtar ny bioteknolo­gilov.

Til slutt vil jeg komme med en melding til donorbarn og saeddonore­r som kanskje leser dette: Donorbarn Norge er en gruppe på Facebook som samler donorbarn rundt om i Norge og som diskuterer egne erfaringer og aktuelle temaer. Anonyme donorer som vil dele erfaringer og kanskje gi et ansikt til ens biologi, er mer enn ønsket.

Aftenposte­n kjenner artikkelfo­rfatterens identitet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? En mann eller kvinnes mulighet til å få barn skal aldri trumfe barnets muligheter til et best mulig liv. Akkurat dét må vaere utgangspun­ktet når man vedtar ny bioteknolo­gilov, skriver innleggsfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX En mann eller kvinnes mulighet til å få barn skal aldri trumfe barnets muligheter til et best mulig liv. Akkurat dét må vaere utgangspun­ktet når man vedtar ny bioteknolo­gilov, skriver innleggsfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway