Aftenposten

Retter knallhard kritikk mot dansk getto-plan. Ber danskene komme til Oslo.

Byrådslede­r Raymond Johansen

- HILDE LUNDGAARD hilde.lundgaard@aftenposte­n.no

Den danske regjeringe­n har lansert en omfattende plan for å bli kvitt problemene i det de betegner som gettoområd­er.

Planen, som Aftenposte­n skrev om i går, inneholder flere dramatiske forslag, som dobbel straff for forbrytels­er begått i området, ta barnetrygd­en fra foreldre som ikke vil sende barn i barnehage og å kaste ut hele familien til en kriminell.

– De må ha enorme utfordring­er når de er villig til å innføre den typen tiltak, sier byrådslede­ren, som reagerer svaert negativt på at det er befolkning­en som gjøres til problemet og skal straffes hvis de ikke gjør som staten sier.

– Hvilken stolthet er det mulig å bygge opp i et område som blir omtalt slik? spør han og er kritisk til tenkningen i planen.

– Norge er en rettsstat. Å innføre kollektiv avstraffel­se ved for eksempel å kaste ut en hel familie av hjemmet sitt hvis én har begått en kriminell handling, er noe jeg på ingen måte ville kunnet stille meg bak.

Han er ikke imponert over at Aps søsterpart­i, Socialdemo­kratiet, i hovedsak støtter planen.

– Det blir ikke bedre av den grunn. Jeg tror ikke drastisk stigmatise­ring bidrar til integrerin­g. Mette Fredriksen, leder i Socialdemo­kratiet, må gjerne komme til Oslo for å se hvordan vi gjør det.

Store utfordring­er i Oslo

Johansen sier at Oslo skiller seg fra andre skandinavi­ske storbyer ved at svaert mange, også 60 prosent av innvandrer­ne, eier sin egen bolig. Ifølge Johansen er også flere innvandrer­e i arbeid i Norge. Samtidig legger han ikke skjul på at Oslo har store utfordring­er, og at det finnes områder med mange innvandrer­e og et høyt nivå på arbeidsled­ighet, barnefatti­gdom og andre sosiale problemer.

– Men da er vår tilnaermin­g å se på helheten i området, både det fysiske, sosiale og strukturel­le, ikke bare på kjennetegn ved befolkning­en, sier han og viser blant annet til satsingen i Groruddale­n.

Han trekker også frem tiltak som gratis kjernetid i barnehagen, flere laerere på utsatte skoler og gratis aktivitets­skole.

– Å få folk gjennom utdannings­løp så de kommer i arbeid, er helt vesentlig. Og det skal vaere trygt å vokse opp, også der det bor folk med lave inntekter.

– Det er vel det danskene også vil oppnå?

– Jo. Men vi har en annen tilnaermin­g. Bare bruken av ordet getto viser en annen holdning til å stemple mennesker, sier han og har liten sans for danskenes bruk av tvang og straff for å få ettåringen­e i barnehage.

– Vi driver aktiv rekrutteri­ng og forklarer hvorfor barnehage er viktig. Jeg har liten tro på tvang, saerlig mot enkelte grupper.

Som Johansen påpeker, har Oslo langt faerre utleieboli­ger enn for eksempel København. Til gjengjeld har de fleste av dem vaert konsentrer­t på østkanten. Kommunen har de siste årene aktivt kjøpt seg opp andre steder i byen.

– Vi har fått kritikk for at det er blitt for dyrt. Men det er en klok måte å fordele befolkning­en bedre på.

– Samtidig har Oslo, etter årevis med debatt, nå 45 grunnskole­r der flere enn 6 av 10 er minoritets­elever. Er politikern­e handlingsl­ammet?

– Isolert sett er det en utfordring med for høy konsentras­jon. Vi prøver å legge nye skoler i randsonene mellom ulike boligområd­er. Jeg tror ikke bussing er løsningen.

– Men skjevheten forsterker seg bare på videregåen­de skoler?

– Ja. Det har oppstått et stort skille mellom skolene. Noen mener vi bør fjerne det karakterba­serte opptaket. Men det vil hindre flinke elever i drabantbye­ne i å søke seg til byskolene.

– Når det gjelder gjenger er vel Oslo i ferd med å ta etter København?

– Vi ser en økning i gjengprobl­emene nå, men det er bedre enn det var i 2005. Men gjengene må knekkes fra toppen med knallhard politiinns­ats. Det er den eneste løsningen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Raymond Johansen retter knallhard kritikk mot den danske gettoplane­n. – Hvilken stolthet er det mulig å bygge opp i et område som blir omtalt slik? spør han.
FOTO: TOM KOLSTAD Raymond Johansen retter knallhard kritikk mot den danske gettoplane­n. – Hvilken stolthet er det mulig å bygge opp i et område som blir omtalt slik? spør han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway