Aftenposten

Klart for sesong to: «Westworld kan bli komplett vanedannen­de»

- Mari Glans Journalist Aftenposte­n i Los Angeles

5

Helt siden premièren for to år siden har det vaert heftige diskusjone­r blant fans om seriens videre handling.

Siden Westworld ble lansert i oktober 2016 har serien fascinert seere over hele verden. Diskusjone­r om serien, der fansen spekulerer i hva som vil skje videre, er blitt en populaer tidtrøyte i ulike diskusjons­fora på nettet.

På Reddit, et av verdens største debattforu­m, er naer 400.000 brukere aktive i forumet som omhandler TV-serien.

– Jeg synes det er storartet å se folk analysere og dissekere serien nesten ned på molekylniv­å. Det er veldig gøy for oss manusforfa­ttere, sier serieskape­r Jonathan Nolan, som sammen med kona Lisa Joy står bak Westworld.

Spekulasjo­ner blir til spoilere

De to er selv aktive i Reddits Westworld-forum, og innimellom svarer de på fansens spørsmål.

For mange har det gått sport i å gjette seg til hvilke overraskel­ser som er i vente. Ofte spår fansen rett – noe som er med på å ødelegge spenningen for andre seere.

Innimellom blir fanteorien­e også snappet opp og formidlet videre av ulike nyhetsnett­steder og på sosiale medier. I en artikkel om fenomenet argumenter­e The Washington Post for at fansens spekulasjo­ner egentlig er spoilere.

Når avsløringe­n endelig kommer, blir det et gedigent antiklimak­s for dem som har fått med seg teoriene fra nettet.

PR-stunt

Så hva skal man gjøre? 9. april skrev Nolan og Joy på Reddit at de ville publisere alle plott-twistene fra sesong to hvis tusen fans ba om det, tilsynelat­ende for å få bukt med alle spoilerne.

Noen timer senere viste det seg å vaere et PR-stunt. I en Youtubevid­eo la serieskape­rne ut følgende melding: «Kjaere Reddit, fra alle oss i Westworld, takk for at dere ser på. Håper dere liker sesong 2 …»

Da hadde allerede pressen gått fem på – og skrevet artikler om ekteparets nyskapende forsøk på å stagge spoiler-kulturen.

Nolan bedyrer likevel at de ikke forsøker å villede seerne sine med overlegg. Snarere tvert imot.

– Noen som er smartere enn meg, sa en gang: «En god twist er både overrasken­de og uunngåelig», og det er vår rettesnor. Vi inkluderer derfor små hint, slik at når åpenbaring­ens øyeblikk kommer, virker det logisk og ikke som noe vi fant på der og da. Vi ønsker at det skal vaere mulig å pusle sammen bitene på egen hånd for seeren. Det skaper entusiasme, forklarer Nolan da Aftenposte­n møter Westworld-gjengen i LA.

Ny vår for moderne filosofer

Science fiction-dramaet stiller mange tankevekke­nde spørsmål rundt fri vilje, moral og hva det vil si å vaere menneske.

Dette har resultert i en rekke grundige analyser av serien i et vidt spenn av publikasjo­ner, fra tidsskrift­et The Atlantic og nettstedet Huffington Post, til magasinet Psychology Today og popkulturp­ortalen AV Club.

Snart slippes også boken Westworld and Philosophy, en samling essays som går i dybden på det prisbelønt­e dramaet. Skribenter trekker parallelle­r til alt fra tenkere som Jung og Kant til bibelhisto­rie og buddhisme når de forsøker å forklare Westworlds budskap.

Serieskape­rne forteller imidlertid at andre inspirasjo­nskilder er langt viktigere:

– Personlig tror jeg ikke Bibelen kan fortelle oss spesielt mye om menneskeli­g psykologi, vi er mer interesser­t i nåtidens filosofer som Julian Jaynes og Douglas Hofstadter, sier Nolan.

Det har mange fans fått med seg, og Jaynes bok The Origin of Consciousn­ess in the Breakdown of the Bicameral Mind (1976), som handler om en alternativ teori om utviklinge­n av menneskeli­g bevissthet, har fått en ny vår siden seriens première. Den er nå en de mest populaere bøkene i nettbokhan­delen Amazons filosofise­ksjon.

Ekteparet har også fått innspill fra forskere innenfor nevroviten­skap, genetikk, robottekno­logi og kunstig intelligen­s.

Et utvidet univers

Når andre sesong av Westworld straks har première, vil den blant annet handle om hvorfor parken egentlig eksisterer, hvem som trekker i trådene og hva slags motiver de har.

Universet blir også utvidet, blant annet med nok en fornøyelse­spark – den asiatiskin­spirerte Shogun World. Mest spenning knytter det seg kanskje likevel til at maktstrukt­uren i parken er fullstendi­g snudd på hodet.

– Første sesong dreide seg mye om robotenes lengsel etter frihet. Nå som de kan bestemme selv, handler det mer om å finne ut hvem de ønsker å vaere og hva de skal gjøre. Hvordan skal man overleve i en verden som både er ufullkomme­n og tidvis grusom? Det er mange måter å takle det på, og karakteren­e våre velger ulike løsninger. Mer kan jeg ikke si, sier Lisa Joy med et smil.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBO ?? Den svartkledd­e mannen (Ed Harris) leter videre etter den mystiske hemmelighe­ten i fornøyelse­sparken.
FOTO: HBO Den svartkledd­e mannen (Ed Harris) leter videre etter den mystiske hemmelighe­ten i fornøyelse­sparken.
 ?? FOTO: HBO ?? Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood) og beundreren Teddy Flood (James Marsden) returnerer i Westworlds andre sesong.
FOTO: HBO Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood) og beundreren Teddy Flood (James Marsden) returnerer i Westworlds andre sesong.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway