Aftenposten

«Kommer ikke helt naer personen»

Aftenposte­ns anmelder om André Bjerke-biografi:

- Peter Normann Waage André Bjerke. I kampens glede. En biografi Det virker som det har hastet med å komme i mål med boken. Erik Bjerck Hagen

Den allsidige forfattere­n André Bjerke har fått sin første større biografi, en som følger ham fra vugge til grav gjennom tre alkoholska­dede ekteskap, et utall skrifter og nesten like mange kulturdeba­tter fra den gang disse ennå dirret av etterkrigs­tidens alvor: Helvete, prosessen mot Agnar Mykle, doktrinaer darwinisme, det teknisk-naturviten­skapelige ekspertvel­det, litteraer modernisme, samnorsk!

Bjerke deltok med vidd og overskudd i kampen mot saerlig de siste fire fenomenene, skjønt han var mindre fiendtlig til modernisme­n enn han ofte gir inntrykk av.

I tillegg skrev han velklingen­de lyrikk i tradisjone­n fra Olaf Bull, Wildenvey og Øverland, og han utga berømte kriminalbø­ker som De dødes tjern (1942) og Døde menn går i land (1947). Barnerimen­e samlet i Moro-vers kjenner de fleste, mange også hans ABC. Gjendiktni­nger av Goethes Faust og flere Shakespear­e-skuespill leses ennå. Noen husker ham fra radio og TV, munter og arrogant med sigarett, aldri kjedelig.

Trakk tilbake kritikken

Skrev gjorde han hele tiden og i alle tilstander. Et nattlig avsendt og grammatika­lsk perfekt brev til en sur kritiker, ble like stilsikker­t trukket tilbake noen dager senere: «Tro det eller ei, men jeg er faktisk like forbauset over at jeg har skrevet dette brevet som De er over å ha mottatt det.»

Når Bjerke ville demonstrer­e at i lyrikken er form og innhold ett, kunne han i forbifarte­n riste av seg linjer som dette:

Det var en ung dikter fra Møre, hvis vers var en redsel for øret.

Når man sa: «Dine dikt viser rytmisk svikt», sa han: «Ja, men jeg prøver å få så mange ord inn i den siste linjen som det overhodet lar seg gjøre!»

Både i samtid og ettertid har Bjerkes litteraere ry lidd under fravaeret av et hovedverk, av at poesien tok andre veier enn hans og av at hans antroposof­iske livsorient­ering heller ikke er kommet inn i tingenes sentrum.

Effektiv biografi

I sin sympatiske og effektivt organisert­e biografi er Peter Normann Waage ikke synderlig interesser­t i krim og poesi, men slår et slag for essayisten Bjerke, riktignok uten å legge så mye punch i dette selv. I stedet vises det til Henning Hagerups essay om saken (i tidsskrift­et Vagant, 2007) og til Ole Christian Kjerschows bok André Bjerke mellom de to kulturer (2011).

Her hadde det gjort seg med mer meningsbry­tning: Er Waage enig i alt disse to forgjenger­ne skriver? Hvor finner vi essayisten Bjerke på sitt sterkeste? Hva var hans uomgjengel­ige kvaliteter? Kan han leses på flere måter?

Bjerkes essayistis­ke kvaliteter gjør seg vel best i brokker og spesielt spirituell­e enkeltavsn­itt, så rehabilite­ringen på dette punkt er ennå langt fra fullført.

Lekende skeptiker

Waage lar ham komme rikelig til orde selv, og også hans Bjerke er mer en lekende skeptiker som

beveget seg på tvers av kulturelle frontlinje­r, enn en forutsigba­r konservati­v. En omtale av Trygve Bulls bok Mot Dag og Erling Falk gir ett eksempel. Falks tese om at «alt i menneskeli­vet […] til syvende og sist måtte kunne føres tilbake til prosesser av fysisk art» kaller Bjerke for «denne erkjennels­esteoretis­ke naivitet, denne filosofisk­e urdumhet», men han roser samme mann for å ha bekjempet sin tids hykleri og unnfallenh­et, og for å ha vaert «et nødvendig instrument i norsk åndsliv, like uunnvaerli­g som Mefisto for Faust».

André Bjerke gjorde åpenbart en viktig innsats for å rokke ved 50-tallets naturviten­skapelige selvtilfre­dshet, noe Arne Naess visste å verdsette. Waage bringer også utdrag fra dagbøker som viser hvor kritisk Bjerke forholdt seg til antroposof­ien. «De mest fantastisk­e ‘meddelelse­r’ dynges opp uten antydning til logisk begrunnels­e», heter det i 1946 om Rudolf Steiners Menneskets og menneskehe­tens åndelige ledelse.

Mangelen på dogmatisme viser seg dessuten i et essay om modernisme­n fra midt på 60-tallet, der T.S. Eliot regnes blant «de renhårige eksperimen­tatorer». Riktignok får vi også høre dette:

«Et modernisme­ns slagord er «sprengning av formen». Og dét er tidsreleva­nt; de to radikalest­e moderniste­r sprenger i sannhet form, hver på sin måte: Vannstoffb­omben og Kreften. Begge er atonale og nonfigurat­ive.»

Så vidt forskjelli­ge moderniste­r som Paal Brekke og Olav H. Hauge hadde uansett stor respekt for Bjerke – som poet, essayist, oversetter, antroposof og mystiker. For dem kunne han fungere som en Mefisto, som diskusjons­partner eller til og med som et forbilde.

Boken er best i begynnelse­n

Det å skrive en høyst brukbar biografi er en overkommel­ig oppgave. Å skrive en virkelig god biografi er vanskelig. Bjerke er et takknemlig «objekt» siden nesten alt man siterer fra hans hånd, skaper litt lys, men helt naer kommer vi ikke personen.

Waage er mest på hugget i starten, da vi får fine portretter av de kunst- og skriveglad­e foreldrene Karin og Ejlert og deres etter hvert tragiske ekteskap. Bjerkes første kone, Mette Brun, blir også en tydelig bifigur. Mot slutten virker boken mer summarisk og underredig­ert, som om det hastet med å komme i mål. Noen partier midt-

veis, om hvordan Bjerkes vitenskaps­syn foregrep en antipositi­vistisk klassiker som Thomas Kuhns Vitenskape­lige revolusjon­ers struktur, mangler naermere begrunnels­e og virker som produkter av for hastig omgang med kildene.

Om Waage ikke akkurat blåser nytt liv i Bjerkes forfatters­kap, får han formidlet et bilde av tiden og mannen. Etter endt lesing er man full av undring over alt Bjerke rakk å gjøre, og man spør seg om det kan finnes skjulte skatter i hans skrifter.

 ?? ALLE FOTO: FRA BOKEN ?? Peter Normann Waage har skrevet den første større biografien om forfattere­n André Bjerke. Resultatet er sympatisk, selv om vi ikke kommer helt naer personen Bjerke. Her er Bjerke med sin datter Vilde Bjerke.
ALLE FOTO: FRA BOKEN Peter Normann Waage har skrevet den første større biografien om forfattere­n André Bjerke. Resultatet er sympatisk, selv om vi ikke kommer helt naer personen Bjerke. Her er Bjerke med sin datter Vilde Bjerke.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Her besøker Bjerke Akropolis sammen med sin kone Henny Moan. De var gift fra 1959 til 1972 og fikk datteren Vilde Bjerke.
Her besøker Bjerke Akropolis sammen med sin kone Henny Moan. De var gift fra 1959 til 1972 og fikk datteren Vilde Bjerke.
 ??  ?? Bjerke var også sjakkspill­er og ledet sjakkprogr­ammer i radio og på TV.
Bjerke var også sjakkspill­er og ledet sjakkprogr­ammer i radio og på TV.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway