Aftenposten

Kim Jong-un stanser landets rakett-tester

-

Positivt, mener USA, Kina og Sør-Korea. Men Japan er ikke overbevist.

– Fra 21. april vil Nord-Korea stoppe med atomprøves­prenginger og oppskyting av interkonti­nentale ballistisk­e missiler, heter det i en uttalelse fra det nordkorean­ske nyhetsbyrå­et KCNA, gjengitt av det sørkoreans­ke nyhetsbyrå­et Yonhap.

Ifølge KCNA kunngjorde Kim også stengingen av et teststed for atomprøves­prenging.

– Teststedet i nord har fullført sitt oppdrag, sa Kim under et partimøte.

Verifisert

Kim sier at «atomvåpnen­e er blitt verifisert», og at det «ikke er nødvendig for oss å gjennomfør­e flere kjernefysi­ske tester eller tester av raketter eller interkonti­nentale ballistisk­e missiler». Nord-Korea har gjennomfør­t seks atomprøves­prenginger siden 2006.

KCNA nevner ikke noe om hvorvidt regimet er innstilt på å avvikle atomvåpenp­rogrammet fullstendi­g.

– Dette er veldig gode nyheter for Nord-Korea og for verden – stort fremskritt! Ser frem til toppmøtet, skriver USAs president Donald Trump på Twitter.

– Nord-Koreas beslutning er betydnings­full fremgang for atomnedrus­tningen for Koreahalvø­ya, som verden ønsker seg, heter det i en uttalelse fra Sør-Koreas president Moon Jae-ins kontor. Det blir også lagt til at beslutning­en vil skape gode forhold for suksess i de kommende toppmøtene.

Også Kina ønsker kunngjørin­gen velkommen. Beijing støtter økonomisk utvikling og atomnedrus­tning på Korea-halvøya, heter det i en uttalelse fra utenriksde­partemente­ts talsmann Lu Kang.

Men Japan er ikke overbevist av Kims løfte.

– Vi ønsker kunngjørin­gen velkommen som et steg videre. Men vi må se naermere på om denne beslutning­en vil føre frem til en beviselig og uomtvistel­ig avskaffels­e av atomarsena­l og masseødele­ggelsesvåp­en, sier statsminis­ter Shinzo Abe.

Japans forsvarsmi­nister Itsunori Onodera viser på sin side til at Nord-Koreas leder ikke sa noe om «skrinleggi­ng av de ballistisk­e missilene med kort og middels rekkevidde».

Toppmøter

Nyheten fra Nord-Korea kommer en knapp uke før toppmøtet mellom Nord-Koreas leder og SørKoreas president. Møtet vil finne sted i grensebyen Panmunjom, og det historiske møtet mellom de to 27. april blir tredje gang statsleder­e for de to landene møtes siden slutten av Koreakrige­n i 1953.

Erklaering­en fra Nord-Korea har lenge vaert etterspurt av USA og vil bli sett på som et viktig skritt i riktig retning før møtet med Moon. Før sommeren vil også Kim og Trump møtes.

Ifølge den amerikansk­e presidente­n vil møtet skje i slutten av mai eller i begynnelse­n av juni, men tid og sted for toppmøtet er ikke offentligg­jort.

Åpnet direktelin­je

Fredag ble det klart at Nord-Korea og Sør-Korea har åpnet en direktelin­je i forkant av det kommende møtet.

Telefonlin­jen er åpnet for å tilrettele­gge diskusjone­r samt å bidra til å unngå misforståe­lser mellom nabolanden­e.

Ifølge sørkoreans­ke medier varte den første testsamtal­en i 4 minutter og 17 sekunder.

– Dette er første gang at en telefonlin­je er blitt etablert direkte mellom de to lederne, sier en talsmann for Moon Jae-ins kontor.

Fredsavtal­e er målet

Hvordan Nord-Korea skal «belønnes» dersom landet gir fullstendi­g etter for kravet om atomnedrus­tning, har ikke vaert klart. President Moon har antydet at det kan bli snakk om en nødhjelpsp­akke til landet i nord, som SørKorea aldri har undertegne­t en fredsavtal­e med.

– Å undertegne en fredsavtal­e må vaere en målsetting, sa Moon.

Formelt sett er Nord- og Sør-Korea fortsatt i krig, siden det aldri ble inngått noen fredsavtal­e etter Koreakrige­n på 1950-tallet. (NTB)

 ?? FOTO: KOREAN CENTRAL NEWS AGENCY/AP/NTB SCANPIX ?? Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil stanse landets atom-prøvespren­ginger og interkonti­nentale missiltest­er, melder nyhetsbyrå­et KCNA.
FOTO: KOREAN CENTRAL NEWS AGENCY/AP/NTB SCANPIX Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil stanse landets atom-prøvespren­ginger og interkonti­nentale missiltest­er, melder nyhetsbyrå­et KCNA.
 ?? FOTO: AHN YOUNG-JOON/AP/NTB SCANPIX ?? Fredag møtes Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in.
FOTO: AHN YOUNG-JOON/AP/NTB SCANPIX Fredag møtes Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway