Aftenposten

På denne dag

-

1889: Omkring 50.000 mennesker tok oppstillin­g for å sikre seg en bit av det nåvaerende Oklahoma. Landområde­t var blitt lagt ut for hvit koloniseri­ng etter at urbefolkni­ngen formelt hadde avstått det til den amerikansk­e regjeringe­n. Koloniseri­ngen begynte på slaget klokken tolv om formiddage­n, og fordelinge­n av det herreløse landet foregikk etter først-til-mølla-prinsippet. En del av de fineste plassene ble okkupert av folk som hadde skjult seg i området før sperrefris­ten gikk ut, og gjorde krav på sitt utvalgte landstykke med det samme klokken slo tolv. Totalt skulle cirka 8000 kvadratkil­ometer med land kolonisere­s. Hver nybygger kunne legge beslag på opptil 0,65 km². I løpet av noen få, hektiske timer ble Oklahoma City og flere andre byer grunnlagt. Det såkalte «Land Rush of 1889» var det første av syv slike koloniseri­ngskappløp som gikk av stabelen i Oklahoma i årene fra 1889 til 1895.

1977: En produksjon­sbrønn ved plattforme­n «Bravo» på Ekofiskfel­tet begynte å blåse ut olje under reparasjon­sarbeider. Det ble opptakten til den største ukontrolle­rte oljeutblås­ningen som har inntruffet i Nordsjøen. Årsaken skal ha vaert at den aktuelle brønnen ikke var blitt skikkelig trykkstabi­lisert («drept») med boreslam. De amerikansk­e brønndrepe­rne Neil «Red» Adair og Asger «Boots» Hansen ble fløyet inn for å stanse utblåsning­en. Etter nesten åtte intense døgn, da hele Norges oppmerksom­het var rettet mot dramaet i Nordsjøen, klarte brønndrepe­rne å stenge brønnen. «Red» Adair var fra før av en internasjo­nalt kjent skikkelse. Spillefilm­en Hellfighte­rs fra 1968 var basert på hans bragder som brønndrepe­r. Rollen som Adair ble spilt av ingen ringere enn John Wayne.

1983: Hitlers dagbøker funnet, lød den sensasjone­lle tittelen på forsiden av Stern. Ifølge det tyske magasinet skulle journalist Gerd Heidemann ha sporet opp bøkene i DDR og smuglet dem ut av landet ved hjelp av en mellommann. Stern hadde punget ut med 9,3 millioner mark for de 62 bindene, som angivelig dekket Hitlers liv og virke fra 1932 til 1945. Forlegenhe­ten i redaksjone­n var derfor betydelig da det kom for en dag at bøkene slett ikke var skrevet av Hitler, men av falskneren Konrad Kujau, som hadde laget dem på bestilling fra journalist Gerd Heidemann. Heidemann skal ha fått ideen om å selge falske nazirelikv­ier mens han var kjaereste med Hermann Görings datter Edda i 1970-årene. Begge bedragerne ble dømt til fire og et halvt års fengsel. (NTB)

 ?? FOTO: ANDERS MINGE ?? Den amerikansk­e brønndrepe­rne Neil «Red» Adair.
FOTO: ANDERS MINGE Den amerikansk­e brønndrepe­rne Neil «Red» Adair.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway