Aftenposten

Kan det bli en formell slutt på Koreakrige­n?

Koreakrige­n sluttet i 1953, men snaut syv tiår senere er Nord- og Sør-Korea formelt fortsatt i krig. Nå forhandles det for å få til en fredsavtal­e.

- PER KRISTIAN AALE

Fredag er det planlagt toppmøte mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans sørkoreans­ke kollega

Moon Jae-in.

Ekspertene mener at et vellykket møte vil vaere avgjørende for at USAs president Donald Trump og den nordkorean­ske lederen kan treffes i slutten av mai eller i juni.

Ifølge sørkoreans­ke myndighete­r har det vaert samtaler mellom de to nabostaten­e og USA for å få en formell slutt på Koreakrige­n. Hvis Nord-Korea gir opp sitt atomvåpenp­rogram, vil USA og Sør-Korea forsøke å få til en fredsavtal­e, fremholder den sørkoreans­ke nasjonale sikkerhets­rådgiveren Chung Eui-young, ifølge nyhetsbyrå­et Yonhap.

– Vi har diskutert hvordan vi kan fjerne de bekymringe­ne Nord-Korea har for sin egen sikkerhet, og vi har hatt grundige diskusjone­r om hvordan vi kan sikre at NordKorea får en lys fremtid hvis landet tar de rette avgjørelse­ne, forteller Chung Eui-young.

Kim Jong-un uttalte forrige måned at Nord-Korea var villig til å avslutte atomvåpenp­rogrammet hvis det fikk tilstrekke­lige sikkerhets­garantier, ifølge The New York Times.

Også Trump har bekreftet at det snakkes om en fredsavtal­e og at han støtter det.

65 år med våpenhvile

Krigen som varte fra 1950 til 1953 ble avsluttet med en våpenhvile mellom Nord-Korea, Kina og FNstyrken som ble ledet av USA. Sørkoreans­ke ledere ville imidlertid ikke vaere med på våpenhvile­n fordi de ønsket ikke at Korea skulle forbli delt.

– Derfor er det ikke teknisk mulig for Nord- og Sør-Korea å avslutte våpenhvile­n på toppmøtet, sier Park Jae-jeok, statsviten­skapsprofe­ssor ved Hankuk-universite­tet i Seoul, til Reuters.

Han fremholder at alle signaturla­ndene må vaere med på å erklaere at våpenhvile­n erstattes av en fredsavtal­e.

– På toppmøtet neste uke kan imidlertid de to landene bli enige om å jobbe for å avslutte krigen formelt, arbeide for en fredsavtal­e og fortsette diskusjone­ne med de involverte landene, sier Park.

I Koreakrige­n kjempet kineserne sammen med Nord-Korea, mens en FN-styrke ledet av USA var alliert med Sør-Korea.

Hvordan vil freden se ut?

Ifølge Reuters har Nord-Korea tidligere kun ønsket å inngå en fredsavtal­e med USA, og landets første leder – Kim Il-sung – foreslo en fredsavtal­e for USAs president Jimmy Carter på 1970-tallet.

Nord- og Sør-Korea har diskutert en fredsavtal­e tidligere, blant annet i 1992 og på det siste toppmøtet mellom de to landene i 2007.

Spørsmålet er hvordan en eventuell fredsavtal­e vil se ut. Nord-Korea har gjentatte ganger krevd at USAs soldater må trekkes ut av Sør-Korea. Ifølge ekspertene skal Kim Jong-un ha vist større kompromiss­vilje i det spørsmålet.

Den nordkorean­ske lederen protestert­e ikke mot den siste fel- les militaerøv­elsen mellom USA og Sør-Korea, slik han pleier, og hans far og forgjenger, Kim Jongil, skal tidligere ha sagt at NordKorea kan akseptere amerikansk­e soldater hvis de får en fredsbevar­ende rolle.

Både USA og Sør-Korea har fremholdt at en fredsavtal­e kun er mulig hvis Nord-Korea går med på å avslutte sitt atomvåpenp­rogram.

Kina sitter med nøkkelen

Det amerikansk­e fredsforsk­ningsinsti­tuttet konkludert­e i 2003 med at en effektiv fredsavtal­e bør involvere Sør- og Nord-Korea – i tillegg til USA og Kina.

– Kina vil vaere svaert kritisk til at USA beholder soldater på Koreahalvø­ya. Selv om de skulle godta en amerikansk tilstedeva­erelse så ville de nok kreve at USA ikke utplassere­r atomvåpen eller rakettfors­var i området, fremholder Shin Beom-chul, forsker ved Det asiatiske institutte­t for politiske studier i Seoul.

Kinesiske myndighete­r sa tidligere denne uken at de var positive til en fredsavtal­e, men en mulig handelskri­g mellom Kina og USA kan stikke kjepper i hjulene for en løsning. Trump har varslet at USA kan innføre straffetol­l på kinesiske importvare­r, mens kinesiske myndighete­r har lovet at de vil svare med samme mynt.

Mange er bekymret for hva NordKorea egentlig vil, og om man kan stole på Pyongyang som forhandlin­gspartner. Kim Ki-ho, professor ved Kyonggi-universite­tet

– Hvis de to landene ikke klarer å løse sine handelspro­blemer, så kan det få avgjørende betydning for kinesernes vilje til å hjelpe USA med Nord-Korea, fremholder Cheng Xiaohe fra Renmin-universite­tet i Beijing overfor The New York Times.

Selv om Pyongyang har sagt at det kan vaere villig til å avslutte atomvåpenp­rogrammet, er flere eksperter skeptiske til at Kim Jong-un faktisk mener det. Flere peker på at diktatoren neppe vil gjøre noe som kan sette regimet i fare.

For å sikre at Nord-Korea faktisk kvitter seg med atomvåpnen­e, må man ha et strengt system for inspeksjon­er.

– Det ville bli svaert vanskelig å sjekke at Nord-Korea holder seg til avtalen, og regimet kan bryte løftene når som helst, sier professor Kim Ki-ho ved Kyonggi-uni- versitetet til The Financial Times. Han peker på at hvis USA trekker ut sine soldater fra Sør-Korea, vil man ikke ha noen effektive virkemidle­r for å takle nordkorean­ske provokasjo­ner hvis Pyongyang skulle bryte sine løfter.

Professore­n forteller at mange sørkoreane­re tviler på at det vil bli virkelig fred på Koreahalvø­ya.

– Mange er bekymret for hva Nord-Korea egentlig vil, og om man kan stole på Pyongyang som forhandlin­gspartner.

 ??  ??
 ?? FOTO: AHN YOUNG-JOON / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in, skal møtes fredag 27. april.
FOTO: AHN YOUNG-JOON / TT NYHETSBYRÅ­N Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in, skal møtes fredag 27. april.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KCNA ?? Nord-Koreas leder Kim Jongun sa forrige måned at han kan vaere villig til å avslutte landets atomvåpenp­rogram.
FOTO: KCNA Nord-Koreas leder Kim Jongun sa forrige måned at han kan vaere villig til å avslutte landets atomvåpenp­rogram.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtte forrige måned Kinas president Xi Jinping. Kina kan sitte med nøkkelen til en mulig fredsavtal­e på Koreahalvø­ya.
FOTO: NTB SCANPIX Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtte forrige måned Kinas president Xi Jinping. Kina kan sitte med nøkkelen til en mulig fredsavtal­e på Koreahalvø­ya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway