Aftenposten

– Frode Berg var på oppdrag for E-tjenesten

- TARJEI KRAMVIKEN SIGURD BJØRNESTAD

Det opplyser hans norske og russiske forsvarere til Dagbladet.

62-åringen ble pågrepet utenfor Hotel Metropol i Moskva 5. desember i fjor. Siden har han sittet i det beryktede Lefortovo-fengselet i den russiske hovedstade­n.

Nå innrømmer Berg at han har jobbet for den norske etterretni­ngstjenest­en, skriver Dagbladet.

Ifølge den russiske sikkerhets­tjenesten FSBs anklage er han mistenkt for å ta med 3000 euro til to russere. Dette skulle vaere betaling for spionasje utført for norsk etterretni­ngstjenest­e, mot den russiske nordflåten, ifølge anklagen.

Berg var ikke ansatt i E-tjenesten, men var kurer når han reiste til Russland, sier 62-åringens norske advokat Brynjulf Risnes til Aftenposte­n.

– Han har utført oppdrag på vegne av norsk etterretni­ng, og han har gjort det flere ganger. Han har påtatt seg å ta med noen konvolutte­r til Russland og putte dem i en postkasse. Det har vaert penger og instruksjo­ner til en mottager, men han har aldri møtt noen eller tatt med noe tilbake til Norge, sier Risnes.

Innrømmer de faktiske forhold

Ifølge Dagbladet fikk Berg det han skulle ta med av en mann han møtte på et hotell i Oslo.

– Med den informasjo­nen som har fremkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva og gjøre det som førte til arrestasjo­nen og spionsikte­lsen, jobbet for den norske Etterretni­ngstjenest­en, sier Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, til Dagbladet.

Risnes sier at Berg «innrømmer de faktiske forhold», men at han ikke forsto sammenheng­en og rekkevidde­n av det han gjorde.

– Han føler seg sviktet fordi de ikke fortalt om de store konsekvens­ene dette kunne få. Han prøvde nok å avdramatis­ere det for seg selv. Derfor var han i sjokk etter pågripelse­n, sier Risnes.

E-tjenesten vil ikke uttale seg

Etterretni­ngstjenest­en, som er en del av Forsvaret, viser til UD og vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Pressetals­person Ane Haavardsda­tter Lunde i Utenriksde­partemente­t sier til Aftenposte­n at UDs kommunikas­jonssjef Frode O. Andersens uttalelser til Dagbladet er departemen­tets kommentar til saken.

– Utenrikstj­enesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å vaere til stede på rettsmøter, sier Andersen til Dagbladet.

– Stor forståelse

– Vi har en stor forståelse for at denne saken er en betydelig påkjenning for Frode Berg og familien hans, sier han.

– Det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale og at saken fortsatt er under etterforsk­ning i Russland, sier Andersen.

 ?? FOTO: PER ANDERS JOHANSEN ?? Frode Berg i retten fredag 2. februar 2018.
FOTO: PER ANDERS JOHANSEN Frode Berg i retten fredag 2. februar 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway