Aftenposten

Hvorfor har vi offentlig virksomhet?

- Helle Stensbak sjeføkonom i Yrkesorgan­isasjonene­s Sentralfor­bund

I en helt uutviklet økonomi finnes ikke offentlig virksomhet, bare privat.

For å ha en offentlig sektor, må man utvikle institusjo­ner for fellesfina­nsiering og drift. Fordi finansieri­ngen er krevende, er det ikke tilfeldig hvilke funksjoner som får bli offentlige. De må kvalifiser­e.

Det finnes samfunnsøk­onomiske grunner for å ta visse funksjoner inn i offentlig sektor. Vi finansiere­r og drifter kollektive goder på dugnad fordi private vil forsyne dem dårlig.

Goder med fallende enhetskost­nader, naturlige monopoler, kan sikres for brede lag av befolkning­en om de forsynes offentlig. Naturressu­rsutvinnin­g reguleres offentlig for å unngå overforbru­k av naturen og opphopning av privat ekstremrik­dom.

Tjenester med positive eksterne effekter finansiere­r vi også ofte offentlig, selv om private helt fint kan drive dem som naeringsvi­rksomhet.

Dette gjelder blant annet utdanning og helse, der offentlig forsyning gir bedre menneskeli­g og økonomisk resultat. En gevinst er at privat naeringsli­v kan rekruttere arbeidskra­ft fra en befolkning som kan lese og tenke, og som er friskere enn der helsetjene­stene utelukkend­e drives «på like vilkår» med privat virksomhet.

Å gjøre en virksomhet offentlig er å løfte den ut av markedet og gi den en beskyttet tilvaerels­e der markedskre­ftene er svekket.

Griper inn i økonomien

EUs overvåking­sorgan for EØS-avtalen (ESA) mener at dersom private etablerer naeringsvi­rksomhet som ligner det som drives av det offentlige, så skal det offentlige innrette regnskap, skatt og konkursris­iko så det ligner privates. De som da i praksis avgjør hvordan fellesfunk­sjoner skal organisere­s, blir private investorer, ikke fellesskap­et. Ifølge denne logikken må det offentlige vike dersom private velger å investere.

Det er å stille det hele på hodet. Når vi etablerer offentlig virksomhet, skal private vike. Hvis ESA mener offentlig virksomhet ikke skal forstyrre konkurrans­en for private, har de ikke sett det poenget klart. Offentlig sektor griper inn i økonomien. Det har den alltid gjort.

«Offentlige tjenester som er allment tilgjengel­ige, basert på solidarite­t og offentlig regulert, anses som ikke-økonomiske» skriver ESAs konkurrans­edirektør. Men offentlige tjenester er og blir økonomiske. De forbruker ressurser og påvirker økonomien både i privat sektor og for individene. Også når de er gratis, tilgjengel­ige, solidarisk­e og regulerte.

ESA bør utfordres

Å lage hindre for offentlig virksomhet vil i viktige tilfeller gi dårlige utfall, som svakere kunnskap i befolkning­en, svakere økonomisk utvikling og et dårligere samfunn for innbyggern­e. Ved å gjøre funksjoner offentlige, griper vi inn i markedet og forstyrrer konkurrans­en, vi lager ulike vilkår og diskrimine­rer private. Med hensikt.

Når ESA definerer økonomisk virksomhet feilaktig, blir det veldig utydelig hva ESA kan tenkes å gripe inn i, og ikke. EUs regelverk for «ulovlig» virkning av offentlige tjenester er diskutabel­t. Det taler for at ESA bør utfordres, og at Norge bør ta mer aktivt i bruk det handlingsr­ommet vi har i EØS-avtalen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway