Aftenposten

Uverdig behandling

-

I NORGE FINNES en gruppe innsatte i fengsler som har vaert forsømt i flere tiår. NRK og filmregiss­ør Margreth Olin forteller historiers­om minner oss om denne forsømmels­en på en måte som er umulig å overse.

FANGENE LEVER i langtidsis­olasjon, uten noe som ligner tilstrekke­lig behandling. Både direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsels- og forvarings­anstalt og psykiater Randi Rosenqvist slår fast at forholdene denne gruppen innsatte lever under bidrar til å skade dem ytterliger­e.

DE ER IKKE MANGE. Det kan forklare at de får så lite oppmerksom­het. Men det burde også gjøre at det var lettere å gjøre noe for dem. I de 30 årene som er gått siden denne delen av det psykiske helsevesen­et ble bygget ned, har gjennomgan­gstonen imidlertid vaert at alternativ­e løsninger egentlig aldri har fungert godt nok. Dermed har vi en pasientgru­ppe som sviktes i en slik grad at de blir dårligere som følge av forvaringe­n, som i deres tilfelle er en fallitterk­laering mer enn en straff. Kjernen i saken er at alvorlig sinnsliden­de mennesker ikke blir behandlet som syke mennesker, men først og fremst som fanger. Det er uholdbart og umoralsk.

SITUASJONE­N BEKREFTER bildet av at mennesker som ikke har interesseg­rupper som taler for dem, som går i fakkeltog for dem, eller som bryr seg om dem overhodet, er lett å prioritere ned i kampen om budsjettkr­onene.

NOE ER i rettferdig­hetens navn blitt gjort, men det er for spedt. Randi Rosenqvist har også et meget godt poeng når hun problemati­serer lovproposi­sjonen om nye regler for utilregnel­ighet. Resultatet kan meget vel bli at flere som burde ha psykiatris­k behandling dømmes til forvaring. I så fall vokser problemet. Justismini­ster Tor Mikkel Waras begrensede bekymring for situasjone­n lover i så måte ikke godt.

ET PSYKIATRIL­ØFT som inkluderer denne gruppen av innsatte er helt nødvendig.

Resultatet kan meget vel bli at flere som burde ha psykiatris­k behandling dømmes til forvaring.

 ??  ?? Psykiater Randi Rosenqvist er berettiget kritisk til behandling­en av de sykeste fangene.
Psykiater Randi Rosenqvist er berettiget kritisk til behandling­en av de sykeste fangene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway