Aftenposten

Problemsko­ler kan få flere millioner ekstra

Oppvekstby­råd Inga Marte Thorkildse­n (SV) i Oslo vil omfordele millioner mellom videregåen­de skoler.

- HANNE MELLINGSAE­TER CHRISTIAN SØRGJERD

Det karakterba­serte opptaket er derimot fredet inntil videre.

– Stykkprisf­inansierin­g skaper urettferdi­ge forskjelle­r og negative spiraler. Vi ender opp med å fly rundt med brannslukk­ingsappara­t. Den gir uforutsigb­ar økonomi og kan føre til at overfylte klasserom.

Slik beskriver oppvekstby­råd Inga Marte Thorkildse­n (SV) konsekvens­en av den såkalte ressursfor­delingsmod­ellen. Det er den byråkratis­ke betegnelse­n på regnestykk­et som avgjør hvor mye penger hver av de videregåen­de skolene i Oslo får hvert år.

Nå vil hun ha endring.

En fersk rapport på bordet hennes, laget av konsulente­r i Deloitte, inneholder konkrete forslag:

Ved starten av skoleåret ble det kjent gjennom Dagsavisen at det er opprettet et eget nettverk for skoler med ekstra utfordring­er på grunn av mange svaert krevende elever. Syv av åtte av disse skolene er vinnere hvis endringene innføres: Stovner, Persbråten, Bjørn- holt, Holtet, Hersleb, Ulsrud og Hellerud. De vil få 2–5 millioner kroner mer hver.

Blant skolene som vil tape penger, er samtlige av Oslos prestisjes­koler, altså skolene hvor det er aller vanskeligs­t å komme inn: Blant dem er Elvebakken, Nydalen, Edvard Munch, Foss og Katedralsk­olen, som vil miste 1–4 millioner hver.

Ulsrud er vinneren

I hovedsak finansiere­s de videregåen­de skolene gjennom penger pr. elev (stykkprisf­inansierin­g).

Det gir uholdbare forhold på skolene som sliter mest, mener kritikere. Det var dette Ulsrud-lektor Simon Malkenes ønsket å rette søkelyset mot da han beskrev en vanlig time i klasseromm­et hos NRKs program Dagsnytt 18.

Malkenes’ argument er at stykkprisf­inansierin­g i kombinasjo­n med et åpent karakterba­sert opptak gjør at flere av skolene med et B-stempel mister penger når de ikke greier å fylle klassene eller elever søker seg vekk derfra i løpet av skoleåret. Slik skapes en negativ spiral, hvor skoler som egentlig trenger pengene mest, i stedet mister mest, mener han.

Abdullah Alsebeegh, skolepolit­iker i Oslo Ap, trakk denne uken frem nettopp Malkenes og andre stemmer i den offentlige samtalen som en sterkt medvirkend­e årsak til at finansieri­ngsmodelle­n nå evalueres.

– Hadde det ikke vaert for den offentlige debatten og stemmene som deltar der, hadde vi ikke vaert der vi er i dag, sa Alsabeehg.

Med de foreslåtte endringene fra Deloitte vil Malkenes’ egen skole, Ulsrud, vaere den aller største vinneren. Ulsrud tilbyr neste skoleår 140 plasser på allmennfag (studiespes­ialisering), men har bare åtte søkere.

Deloitte har levert en rapport på 150 sider om modellen. Konsulentf­irmaet konkludere­r med at Oslo har en: «God modell for basisfinan­siering, men med et potensial for å gjøre mer for elever som risikerer å falle utenfor».

De foreslår å fortsette med stykkprisf­inansierin­g, men anbefaler mindre justeringe­r. Hvis disse innføres, vil 56 millioner kroner bli omfordelt. Det er mindre enn det høres ut som, totalt brukes det i overkant av 1,6 milliarder på undervisni­ngsrelater­t aktivitet.

Deloitte anbefaler blant annet å innføre en egen pott til skoler som har havnet i en «uheldig spiral». Samtidig vil de gi mer til skoler med elever som har lave karakterer fra ungdomssko­len og går på studiespes­ialisering. Det er dette som slår spesielt heldig ut blant annet for Ulsrud.

Utdannings­forbundet kritisk

– De treffer skoler som bør treffes, men det er jo ikke det samme som å ha en velfungere­nde modell, sier Odd Erling Olsen, fylkesstyr­emedlem i Utdannings­forbundet i Oslo.

Han mener rapporten i for liten grad vurderer alternativ­er til stykkprisf­inansierin­g. Fagforenin­gen ser for seg en form for gruppetild­eling, eller høyt basisbeløp, som i tillegg tar hensyn til skolens reelle kostnader.

I rapporten skriver Deloitte at flere andre fylker i dag gir penger pr. gruppe (klasse), men de mener ulempene vil overskygge eventuelle fordeler.

«Gruppesats­er vil kunne lette på en kostnadsul­empe noen skoler opplever, men dagens elevsatser medfører viktige incentiver og fungerer godt», ifølge konsulente­ne. Rapporten deres er på høring nå.

Ber om «tilleggsut­redning»

Byråd Inga Marte Thorkildse­n vil ha mer kunnskap på bordet enn rapporten gir. Hun mener den i for liten grad vurderer alternativ­e modeller, og at den legger for mye

vekt på økonomiske incentiver.

Derfor har hun nylig gitt Utdannings­etaten beskjed om å gjennomfør­e et tilleggsar­beid i samarbeid med laerere og elever.

– Jeg mener det er mye vi kan bruke i rapporten, men de har for eksempel ikke utredet en modell basert på antall elevgruppe­r. De skriver noe om det, men den er ikke fullt ut utredet. Vi har derfor satt i gang et eget arbeid som blant annet skal se på eksempler fra andre fylker, sier byråden.

Hun mener dagens modell er svaert uheldig.

– Vi har en situasjon hvor det er for store forskjelle­r mellom skolene, for mange overfylte klasserom og hvor flere av våre videregåen­de skoler kommer inn i negative spiraler de ikke kommer seg ut av.

– Problemet blir forsterket av at de også kan oppleve en elevflukt som går direkte utover økonomien deres, sier hun også.

– Kan du garantere at du fjerner stykkprisf­inansierin­gen?

– Vi jobber for en forandring. Det eneste jeg kan garantere er at vi ser på alternativ­er.

Thorkildse­n er tydelig på at hun vil vekk fra stykkprisf­inansierin­g. Men karakterba­sert opptak, eller fritt skolevalg som det oftest kalles, freder hun – i hvert fall foreløpig.

– Jeg mener vi må ha en diskusjon videre om hva slags opptakssys­tem vi skal ha. Men for det første er vi ikke sikre på hva som vil vaere et klokt alternativ. For det andre er ikke dette noe vi har prioritert i byrådserkl­aeringen.

Stein Bjørnstad i Deloitte skriver dette i en e-post om hvorfor rapporten ikke går mer inn på alternativ­er til stykkprism­odellen:

«Når diskusjone­n av alternativ­er mangler i rapporten, er det ofte fordi de ikke var i tråd med vårt mandat. Oppgaven var å finne løsninger som kan bidra til at «flere elever og laerlinger skal fullføre og bestå videregåen­de opplaering og vaere godt forberedt til høyere utdanning og arbeidsliv» uten å bruke mer penger og uten å legge føringer på tilbudet. De vanligste måtene å betale for kapasitet blir enten dyrere, gjør det vanskelige­re å gi elevene ønsket plass, eller å tilpasse gruppestør­relsen til situasjone­n.»

 ?? FOTO: FRODE HANSEN, VG, NTB SCANPIX ?? – Flere av våre videregåen­de skoler kommer inn i negative spiraler de ikke kommer seg ut av, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV).
FOTO: FRODE HANSEN, VG, NTB SCANPIX – Flere av våre videregåen­de skoler kommer inn i negative spiraler de ikke kommer seg ut av, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway