Aftenposten

Ønsker å fortsette, men studiene er et problem

- HALVOR EKELAND Geilo halvor.ekeland@aftenposte­n.no

I dag blir Astrid Uhrenholdt Jacobsen tatt ut på landslaget, til tross for at hun ikke vet om hun legger opp.

Mens barn og unge flokker seg rundt Marit Bjørgen, står Astrid Uhrenholdt Jacobsen med kun et par ivrige autografje­gere rundt seg.

Én etter én blir ropt opp til scenen for å motta startnumme­ret til Skarverenn­et denne fredagen. Rennet, som for øvrig ble avlyst, skulle markere slutten på OL-sesongen 2017/2018.

En sesong hvor kontrasten­e var store for norsk kvinnelang­renn.

For der Marit Bjørgen nok en gang solte seg i glansen som tidenes vinterolym­pier, reiste Astrid Uhrenholdt Jacobsen hjem fra et skuffende OL. Mandag tas landslaget for kommende sesong ut. Astrid Uhrenholdt er foreløpig med, men vet ikke om hun ender opp med å takke ja.

– Hadde jeg gjort det bra i OL, så hadde valget vaert enkelt. Nå frister det med ett siste år, men det blir uansett det siste året, forteller Jacobsen.

– Jeg må finne en løsning

Det ble riktignok OL-gull for 31-åringen på stafetten. Problemet var bare at det skyldtes mer lagvenninn­enes innsats, ikke Heming-jentas. Da Jacobsen gikk ut på andre etappe, hadde Norge en ledelse på snaut 22 sekunder ned til Sverige som til slutt tok sølvet på øvelsen.

Da andre etappe var ferdig, hadde hun blitt forbigått av Charlotte Kalla, og vekslet hele 45 sekunder bak. Intervjuet etter gullet var ikke til å misforstå: Uhrenholdt Jacobsen var glad for gull på lagets vegne, men hun var lynende forbannet på sin egen innsats.

Det er akkurat det som trigger henne til kanskje å ta en ny sesong. Det er bare ett stort problem:

– Det handler om at jeg tar en utdanning som jeg har veldig lyst til å fullføre. Det er dessverre veldig dårlig regulert i Norge. Det finnes ikke noen tilrettele­gging for idrettsutø­vere i utdannings­loven. Det er ikke bare-bare å kombinere, jeg må finne en løsning på det, forklarer hun.

31-åringen studerer medisin på Universite­tet i Oslo. På grunn av langrennsk­arrièren har hun gang på gang måttet utsette studier. Nå er det ikke sikkert hun kan gjøre det lenger.

Og med et voldsomt kjør på skolen, er det rett og slett ikke sikkert hun lenger klarer å kombinere studier med toppidrett­ssatsing.

– Vi får se om forutsetni­ngene endrer seg i løpet av neste uke. Uttaket faller når det faller, så får vi se om jeg er på den listen, sier hun hemmelighe­tsfull, før hun legger til:

– Det skal litt møtevirkso­mhet til, så får vi se. Men i utgangspun­ktet tror jeg alle parter er positive, så får vi se hva jeg får til.

Med andre ord bekrefter hun indirekte at hun ønsker å fortsette karrièren også neste sesong.

Ønsker at utøvere skal studere

I landslaget ønsker man naturligvi­s å ha med flest mulig som er best mulig på landslaget.

Landslagst­rener Roar Hjelmeseth forteller at det har vaert litt varierende hvor mye Uhrenholdt faktisk har vaert på skolen. Stort sett har hun hatt helt fri hele vinteren. I år måtte langrennse­sset på skolen dagen etter at hun kom hjem fra OL.

– Det virker som om hun har funnet ut at det er bra for henne å kombinere utdanning med langrennss­atsing. Hun tror det er riktig for henne, sier Hjelmeseth.

Samtidig sier han at skiforbund­et og han selv gjerne støtter folk å i fullføre studier. Kanskje saerlig etter hvert som du blir eldre, slik som i tilfellet for 31 år gamle Jacobsen.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Fortsetter Astrid Uhrenholdt Jacobsen karrièren? Det svaret har hun ikke selv engang.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Fortsetter Astrid Uhrenholdt Jacobsen karrièren? Det svaret har hun ikke selv engang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway