Aftenposten

Sikker som banken

- Mona Levin Av Harry Martinson Mona Levin

Kjerstad) og tre sønner, hvorav én bor i institusjo­n (Gard B. Eidsvoll), én er eiendomsme­gler (Cato Skimten Storengen) og én er banksjef i Kreditkass­en (Per Sørensen). Når tante Brynhild dør og overrasken­de etterlater seg tre millioner til moren, begynner spetakkele­t.

Meglerbror­en har opsjon på en bit av Aker Brygge og overtaler allerede i begravelse­n de andre til å investere. Mens han baerer kisten, snakker han i en mobiltelef­on på størrelse med en hybel.

Her handler det om å gå over, eller i dette tilfellet under lik, for å skaffe seg gevinst.

Rød Ferrari

Jo mer pengene renner inn og jo større bilene og klokkene blir, desto mindre tid går til familien, og spesielt til den funksjonsh­emmede broren. Gard B. Eidsvoll former ham med fine virkemidle­r, og avslører samtidig hvor krevende mennesker i hans situasjon kan vaere, bare gjennom sin ensomhet. Til slutt blir også han et offer – for HVPUreform­en – og blir enda ensommere.

Han er i veien for aksje- og eiendomskj­øp, turer i rød Ferrari eller til Ibiza med en sleip storinvest­or i Per Kjerstads skikkelse. Hans entré, med solbriller i Trivago-stil, er selvironis­k stilren. Det er også hans skildring av moren Agnes, en snill og resignert kvinne som møter en skrekkelig skjebne når børsfall, boligkrakk og konkurs truer.

Amoral

Det skjer noe med mennesker som plutselig får mange penger mellom hendene. Moral og retning må vike for egenintere­sse, noe som her får typiske utslag på kinesiske og japanske restaurant­er.

Hos Storengen ser vi en fascist i emning, en som krever respekt for pengene han represente­rer, mens Sørensen er den respektert­e banksjefen som halsløst følger med på ferden og mister alt. Kjerstad som kinesisk servitør er et blinkskudd – han forsøker fortvilt å overtale brødrene til å snakke med moren sin, til å vise respekt, og får rasisme i retur. Kjerstads gjeldsinnk­revende russiske mafioso er gjennomfør­t ubeskrivel­ig fael, og følgelig en publikumsf­avoritt.

La oss snakke om organsalg

Eiendomsme­gleren i Storengens herlige portretter­ing er totalt amoralsk, en skamløs selger med forurettet oppsyn, som ikke unnslår seg å selge organer på svartebørs. «Ja, det er selvfølgel­ig ulovlig, men vi kan jo snakke om det!»

Det hele foregår i et rasende tempo, signert Yngve Sundvor, den ene punchlinen følger den neste i suveren timing, og rundt 25 spor fra 80-tallets pop og rock er tidsriktig akkompagne­ment.

Om det så er programmet, er det også tidsriktig: Det er utformet som et sjekkhefte. Jorden (her Doris) er ødelagt av diverse atomkatast­rofer, og menneskene må evakueres. 1000 enorme romskip, hver med plass til 8000 mennesker, går i skytteltra­fikk mellom Doris og den utvalgte koloniseri­ngsplanete­n, Mars.

Aniara er ett av skipene, men det kommer ut av kurs og kan hverken komme frem til bestemmels­esstedet eller returnere til Jorden (Doris). Det er dømt til å seile i det uendelige ut i det ukjente rommet med sin menneskeli­ge last.

Den svenske nobelprisv­inneren Harry Martinson kalte sitt diktepos Aniara «en revy om mennesket i tid og rom». Den utkom i 1956, før mennesket hadde vaert i rommet, i form av 103 dikt. Torshovgru­ppa har valgt ut 15 av diktene til den siste av sine sci fi-forestilli­nger.

Livet uten fremtid

Science fiction var fremdeles fiction da diktene ble skrevet, og også da Karl- Birger Blomdahls opera over eposet hadde première i 1959. Blomdahl var den første som ble tildelt Nordisk råds musikkpris, nettopp for Aniara, som allerede i 1960 ble fremført ved Den Norske Opera.

I dag er sci fi like mye fact som fiction. Det betyr ikke at Aniara-diktene er uaktuelle, tvert imot, men det gir en pekepinn om forestilli­ngen når Wikipedia forteller at tittelen, som kommer fra gresk, betyr «trist, trettende».

For hvordan kan man leve uten håp, uten fremtid? Tiden folder seg ut foran disse menneskene som en uendelig uendelighe­t, og forestilli­ngens langsomme puls blir et uttrykk for den drepende monotonien i en evig reise gjennom livets meningsløs­het.

Hiroshima og plast

Martinsons tankevekke­nde dikt slipper så vidt til i denne collagen av sfaerisk eller ganske støyende musikk fra Hans Zimmer-universet, private historier, strobelys, turbindur, oppbrutte strofer, aktører som sier ett ord hver i verselinje­ne eller i space walk-tempo pakker seg inn i noe som ligner damebind og fester dem med tape på armer og bein.

Resultatet er noe som først kan minne om romdrakter, og til slutt gir inntrykk av at romfarerne er blitt skjeletter. En haug av plastremse­r på gulvet forteller oss om dagens søppeltrus­sel. Ellen Horn smører inn ansikt, hals og hode med svart leire – assosiasjo­nen når hun er ferdig er av Hiroshimao­fre – men det skal mye konsentras­jon til for å oppfatte Martinsons tekst underveis.

Hovedprobl­emet i Tatu Hämäläinen­s versjon av Aniara er likevel mangel på en teatral dimensjon. Monotoni, langsomhet, resignasjo­n, tanker om døden er med, men mye forsvinner i småsnakk. Ut gjennom det stiger perler som «vi har tapt oss selv i åndens hav» og «jeg drømte meg et liv, men glemte helt å leve.»

Kommuniser­er godt

De fire vi møter av Aniaras 8000, fremstår som ganske identitets­løse, men kommunikas­jonen med publikum er god: Folk svarer villig vekk på spørsmål fra romfarerne, som spinner videre på dem. Ordet «investere» oppfattes av en publikumme­r som for monetaer i relasjon til menneskeli­ge følelser, og en annen kommer da opp med en utmerket tolkning: «Tid og oppmerksom­het er åndelig valuta.»

Tankevekke­nde var det da brannalarm­en gikk (ikke planlagt) og alle måtte forlate teateret. Da vi kom inn igjen, hadde den klaustrofo­be situasjone­n fått en annen dimensjon: Vi kan alle gå ut, men romfarerne på Aniara må bli i all evighet.

 ?? FOTO: STATSTEATR­ET ?? Familien Kielland går på små og definitivt større smeller etter tur i Centraltea­trets vanvittig morsomme stykke 1980 – Aker Brygge. F.v. Gard B. Eidsvoll, Cato Skimten Storengen, Per Kjerstad og Per Sørensen.
Aniara
FOTO: STATSTEATR­ET Familien Kielland går på små og definitivt større smeller etter tur i Centraltea­trets vanvittig morsomme stykke 1980 – Aker Brygge. F.v. Gard B. Eidsvoll, Cato Skimten Storengen, Per Kjerstad og Per Sørensen. Aniara

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway