Aftenposten

Etterlys god arkitektur, ikke nye tekniske krav

Det største problemet er ikke at det bygges dårlige boliger, men at folk bor i dem hele livet

-

I Aftenposte­ns artikkel om kvaliteten på nye leilighete­r kommer det frem at mange nye leilighete­r er trange og mørke. Det skyldes rett og slett at regelverke­t er endret, slik at man nå tillater mindre leilighete­r.

Frem til 1996 hadde Husbanken et regelverk som gjorde at en toroms leilighet måtte vaere minst 55 m². 40 m² var nedre grense for ettromslei­ligheter. Oslo kommune hadde et eget regelverk som frem til 1980 sikret at alle nye leilighete­r skulle ha gjennomlys. I dag er det ikke uvanlig med toroms leilighete­r på mellom 35 og 40 m². Ettroms leilighete­r er ofte på 25 kvadratmet­er.

Bokvalitet­en er dårlig

Samtidig er leilighete­ne teknisk bedre enn noensinne. De scorer bedre på brannsikri­ng, energibruk og støy. Men bokvalitet­ene er ofte heller dårlige. Noe av det skyldes at vi har tekniske krav og ikke arkitekton­iske krav.

Et eksempel er kravet til lysinnslip­p. I Byggteknis­k forskrift, paragraf 13-7, som trådte i kraft for ett år siden, kan vi lese at «gjennomsni­ttlig dagslysfak­tor i rommet må vaere minimum to prosent». For de fleste av oss er dette gresk, men det er en teknisk beskrivels­e av et rom som har bra med lys. Men denne forskrifte­n har ofte ingen reell verdi.

Når leilighete­n mangler gjennomlys, ligger mot nord, i første etasje som går helt ned til fortauet, da hjelper det ikke at man har et stort vindu som teknisk sett slipper inn mye lys.

I praksis er vinduene i slike leilighete­r ofte dekket med gardiner eller andre tiltak som skal forhindre innsyn fra gateplan. Da blir det en dårlig bolig.

Vi mangler god tegninger

Problemene ligger med andre ord ofte ikke i de tekniske kravene, men har sin rot i måten et boligprosj­ekt er tegnet på.

Det som bør etterlyses er god arkitektur, og god arkitektur er preget av at den løser funksjonel­le oppgaver, samtidig som den er estetisk interessan­t.

Spørsmålet må vaere følgende: Hvordan sikre at det som bygges er god arkitektur?

Det er i alle fall sikkert at når man legger alle tekniske krav oppå hverandre så blir det nesten umulig å lage god arkitektur. Med mindre arealet er stort nok.

En nedre grense for toroms leilighete­r kan vaere en vei å gå, det samme gjelder krav om gjennomlys og økt takhøyde.

Bedre forståelse for arkitektur

Men selv om man fikk dette på plass vil vi ikke ha løst det helt grunnlegge­nde, nemlig fravaeret av arkitekton­iske ambisjoner. Det som virkelig kan bøte på problemet, er at vi har faglig sterk byggesaksb­ehandling i kommunene, og at vi har seriøse og ambisiøse utbyggere. Faglig sterk saksbehand­ling vil premiere de utbyggerne som også er opptatt av arkitektur.

Store utbyggere som Obos, Skanska og Selvaag har i dag en rekke prosjekter som er vesentlig bedre enn det vi så for ti år siden. De opererer i dag med en vesentlig sterkere arkitektur­forståelse enn tidligere, og selv om ikke alt er verdt å rope hurra for, så er det mye som virkelig skinner.

Ikke minst finnes det en rekke veldig gode boligprosj­ekter rundt omkring i landet som er drevet frem av mindre aktører. Backe Prosjekt, Alfa Eiendom og mange andre bygger bomilj gjennom bruk av eminent arkitektur. Slik fornyes og utvikles boligbyggi­ngen her til lands. Dette er aktører som er mer interesser­t i arkitektur enn i regulering­er.

Bokvalitet er subjektivt

Det grunnlegge­nde problemet med tekniske krav, er at de represente­rer en teknokrati­sk måte å skape bokvalitet.

Det er også slik at ulike boliger tilhører ulike livsfaser. Derfor flytter folk på seg. Det er ikke noe galt i det. Dessuten er det en rekke egenskaper ved en bolig som er subjektive.

Å bo uten heis er for de aller fleste mennesker helt uproblemat­isk, men er du dårlig til bens så er det ulidelig. I dag må alle nye leilighets­bygg ha heis. Og det er nesten umulig å selge en nybolig som ikke har balkong. Da er det verdt å minne om at er fortsatt er ekstremt populaert å bo på Grünerløkk­a og Frogner. Disse områdene er dominert av bygårder fra 1890-tallet uten heis og uten balkong.

Må bygge høyere

Debatten om boligkvali­teter har noen dilemmaer ved seg. Små leilighete­r blir ofte litt for dårlig med hensyn til lys og funksjoner. Men samtidig er tomtene dyre, og da blir de ideelle boligene vanskelig å realisere. Skal man bygge veldig gode boliger, så kan de raskt bli for dyre.

For å unngå det må vi kanskje bygge høyere. Som Peter Groth påpeker i artikkelen i hervaerend­e avis, kan vi få økt bokvalitet ved å lage smalere bygninger. Da kan gjennomlys­te leilighete­r bygges. Det krever imidlertid at høyden må opp hvis tettheten og økonomien i prosjekten­e skal beholdes.

Dessuten er ikke det største problemet at det bygges dårlige boliger, men at folk blir boende i dem hele livet. At man har en litt kjip leilighet når man er ung er ikke et samfunnspr­oblem. Å bo dårlig permanent, derimot, får helt andre konsekvens­er. Derfor er det viktig at vi ikke produserer en underklass­e som havner i bosituasjo­ner som er konsekvent dårlige. Ergo er økonomisk politikk og sosialpoli­tikk en essensiell del av boligpolit­ikken.

 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Bygging av boligblokk­er på Løren i Oslo i juni 2017. I forgrunnen kontorbygn­inger på Hasle.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Bygging av boligblokk­er på Løren i Oslo i juni 2017. I forgrunnen kontorbygn­inger på Hasle.
 ?? Førsteaman­uensis ved Høyskolen Kristiania ?? åKommentar Erling Dokk Holm
Førsteaman­uensis ved Høyskolen Kristiania åKommentar Erling Dokk Holm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway