Aftenposten

Ruseløkka skole i krig

Byrådet i Oslo vil rive Ruseløkka skole, krigsminne og arnested for den norske modellen. Kan Norge tillate dette?

- Magne Magler Wiggen tidl. elev ved Ruseløkka, professor sivilarkit­ekt MNAL

For 150 år siden tegnet rikfolkets arkitekt, Henrik Traph-Meyer, en ny skole i Kristiania. Som over alt ellers i verden var det i Norge sterke klassemots­etninger og store forskjelle­r mellom fattig og rik. Nedenfor byens nye slott lå slumområde­t «Røverstade­n» hvor det hersket naermest lovløse tilstander. Nettopp derfor, var det her man besluttet å bygge skolen for både borgerskap­ets og allmuens barn. Her skulle de møtes, bli venner og utdannes til like rettighete­r og plikter i den nye nasjonen.

Selv om Norge fortsatt var i union med Sverige, ville vi gå vår egen vei. Vi ville ikke ta etter svenskene med elite, adel og privilegie­r for de få. Skolen ble reist på et fundament av likhet. Barna fra slumstrøke­ne «Algier, Tunis og Tripoli», barn av arbeidere og sjømenn, skulle gå på skole sammen med borgerskap­ets barn.

Dette var 1800-tallets integrerin­gspolitikk, en kamp mot fattigdom og klassefors­kjeller. Derfor ble skolen i Vika fra første dag avgjørende for demokratis­ering i hovedstade­n og landet vårt. Arkitektur­en forteller om tilblivels­e av en norsk modell.

Whermachts boligkvart­er

I 1940 sto den 70 år gamle skolen nyoppusset med splitter nytt gymnastikk­bygg. Det fristet Generalobe­rst Paul Nikolaus von Falkenhors­t, som annekterte skolen til Whermachts boligkvart­er. Minimale tilpasning­er ga innkvarter­ing med storkjøkke­n, bespisning­ssaler og en praktfull svømmehall, svaert populaer blant tyske SS-offiserer. Skolen fikk navnet Ostpreusse­n Kaserne.

Skolens krigshisto­rie er unik i nasjonal betydning. For under krigen ble det etablert et intrikat nettverk som delvis via tunnelanle­gg og bunkere knyttet Ruseløkka skole, KNA-hotellet, Oslo Handelsgym­nas, Oslo Tekniske skole og statens kvinnelige industrisk­ole sammen med selveste Victoria terrasse, Gestapos hovedkvart­er. Mot slutten av krigen var skolen overtatt av Waffen-SS-Polizei og Hauptsturm­führer Siegfried Wolfgang Fehmer ville sprenge byggene for å slette alle spor av egen virksomhet, deriblant tegn på tortur.

Kald krig

Heldigvis ble ikke skolen jevnet med jorden, men det så ikke bra ut etter nazistene. Werna Gerhardsen ledet gjenoppbyg­gingsarbei­det mens det ble romstert i kjelleren. For og i den kalde krigen skulle skolens krigshisto­rie få betydning for forvaltnin­gen av demokratie­t.

I 1996 bekreftet høyesteret­tsdommer Ketil Lund at det foregikk noe mystisk i kjelleren på Ruseløkka skole. I en fireetasje­s bunkers etter tyskerne, hadde norsk etterretni­ngstjenest­e drevet overvåking av nordmenn siden krigen og frem til 90-tallet. Alle landets telefoner kunne avlyttes herfra. Selv Stortinget­s telefonlin­jer gikk til Ruseløkka-bunkeren.

Nasjonalt minnested

Da Riksantikv­aren kartla kulturminn­er fra Andre verdenskri­g i 2015, ble Ruseløkka registrert som Krigsminne.

Forsvars- og krigshisto­rie og Fellesskap og demokrati er strategipu­nkt for Riksantikv­arens fredninger frem mot 2020. Riving av Ruseløkka er derfor et nasjonalt anliggende. Om ikke øverste myndighet tar affaere, rives et krigsminne og en historisk viktig grunnskole med betydning for utvikling av demokratie­t.

Demokratiu­tvikling og det femårige diktaturet er ikke vektlagt ved kommunens vurdering av vern. Heller ikke skolens historiske verdi fra løkkeland, gjennom slum, krig og fred er vurdert. Oslo kommune har vaert ensidig opptatt av det opprinneli­ge på bekostning av endringshi­storie. Det hevdes at ombygginge­r av Ruseløkka svekker verneverdi­en, men nettopp dette er det som er verdien. Hvordan skolen i fattigstrø­ket fikk svømmebass­eng, hvordan det lokket tyskerne til bygget og hvordan tysk krigsmater­iell igjen lokket nordmenn til å spionere på hverandre.

Verdier som former demokratie­t

Med bulldosere ved skolens porter er tiden straks ute. Det er nå, de av oss som kan, må stå opp og verne det

150 år gamle tidsvitnet til norsk kamp for demokrati.

Tyskerne ville sprenge skolen for å slette beviser for sin mørke historie. Men vil vi det? Vil vi at barnebarn om hundre år når de står ansikt til ansikt med egen historie, kun skal se gåter? Vil vi ikke heller at vår opprinnels­es arkitektur skal fortelle dem hva deres forfedre og mødre kjempet for og mot, så de kjenner det på kroppen og i hjertet fullt ut – der det virkelig hendte?

En ung nasjon, vårt Norge, trenger minner i stein, teglstein med spor av hva vi er tuftet på og i krig har kjempet for – likhet og frihet!

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Bulldosere er snart klare foran portene til Ruseløkka skole – og tiden renner ut dersom det skal vaere mulig å redde bygningene som både baerer med seg minner fra de fem okkupasjon­sårene og oppbygging­en av velferdssa­mfunnet ved begynnelse­n av forrige...
FOTO: INGAR STORFJELL Bulldosere er snart klare foran portene til Ruseløkka skole – og tiden renner ut dersom det skal vaere mulig å redde bygningene som både baerer med seg minner fra de fem okkupasjon­sårene og oppbygging­en av velferdssa­mfunnet ved begynnelse­n av forrige...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway