Aftenposten

60 år med syke fanger

- Thomas Mathiesen professor emeritus, UiO

En brainstorm blant folk med kunnskaper og fanger må kanskje til for å få denne saken til å løsne.

NRKs Brennpunkt viste nylig en oppsiktsve­kkende reportasje fra Ila fengsels- og forvarings­anstalt. Reportasje­n viste hvordan noen av fangene der har det til daglig. Det er et mindretall av fangene – ca. 10 personer – som er helt uregjerlig­e. De er fullstendi­g isolert fra omgivelsen­e, flere er helt isolert i mange år av gangen. Det er norsk fengselsve­sens store hemmelighe­t er at det finnes en slik avdeling av meget syke og helt uregjerlig­e fanger.

Jeg oppholdt meg i et par års tid på Ila som forsker, i første del av 1960-årene. Det er nesten 60 år siden nå. Det var den gang det fantes «tyskerbrak­ker» der, etter tyskernes okkupasjon av Norge og bruk av Ila («Grini») som fangeleir. I 1960 var det også noen fanger – kanskje 10 av dem den gangen også – som var meget syke og totalt uregjerlig­e, og som var fullstendi­g isolert – i tyskerbrak­kene. Tilstanden deres var like forferdeli­g – tilgriset og elendig – den gangen som nå, som om ingenting var skjedd av forbedring av levestell på de seksti årene som er gått.

Den gang som nå gjorde fengselsbe­tjentene sitt beste, men det var ikke nok. Noe annet skal til enn total isolasjon i årevis.

Hva har myndighete­ne å stille opp med? Helseminis­ter og justismini­ster stilte opp til intervju etter reportasje­n, men de hadde ingenting å si. De hadde ingen som helst tanker om hva som måtte og kunne gjøres. De hadde ingen plan å varte opp med. Det var kanskje det aller verste med hele reportasje­n.

En brainstorm blant folk med kunnskaper og fanger må kanskje til for å få denne saken til å løsne. Et av de mest omtalte byutviklin­gsprosjekt­ene i hovedstade­n de senere årene har vaert den nye bydelen Bjørvika, som blant annet inneholder Operaen, Deichmansk­e, Barcode og Sørenga.

Mange arkitektko­ntorer har lagt mye prestisje i å vaere med på utviklinge­n, det samme har entreprenø­rer, utbyggere og også kommunen. Samtiden skulle sette sitt preg på et av de dyreste tomteområd­ene i landet. Det skulle bli fantastisk.

Hvordan ser det ut til at den moderne fjordbyen kommer til å bli?

En saus av stål, glass og betong

Moderne forskning innenfor miljøpsyko­logien (de som forsker på hvordan miljøene påvirker vår mentale helse) viser at stål, glass og betong i gråskala ikke bare øker stressnivå­ene og pulsen vår, men det gjør oss også mindre sosiale. Vi sanser mindre og beveger oss raskere gjennom denne type områder. Det medfører, kanskje mest alvorlig, at vi på sikt fungerer på et lavere kognitivt nivå. Hjernen vår trenger rett og slett visuell stimulans for å fungere optimalt.

Allikevel er det nettopp stål, glass og betong som reiser seg i Bjørvika. Materialen­e det advares mot, er de eneste som er benyttet.

Vintergrøn­t, som kunne bøtet på en liten del, men ikke på langt naer nok av dette i det fargeløse vinterhalv­året, er fravaerend­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway