Aftenposten

Skal populisme trumfe biologi og vitenskap i helseomsor­gen?

- Skandinavi­sk foreldrene­ttverk for personer med raskt oppkommen kjønnsdysf­ori

Man kan ikke utsette sårbare barn og unge med raskt oppkommen kjønns– dysfori for irreversib­el feilbehand­ling.

Legene ved Nasjonalt Behandling­ssenter for Transseksu­alisme (NBTS) advarte nylig mot helseaktør­er som opererer på egen hånd på en ny gruppe transperso­ner. Legene vil ikke at denne pasientgru­ppen skal utsettes for irreversib­el feilbehand­ling. En varsomhet vi som pårørende til transbarn er takknemlig­e for.

Vi snakker om en ny pasientgru­ppe, som historisk skiller seg fra andre transseksu­elle. Amerikansk­e forskere kaller tilstanden for Rapid Onset Gender Dysphoria (ROGD). Oversettel­sen kan vaere raskt oppkommen kjønnsdysf­ori. De fleste med ROGD er unge, fødte jenter, de viser forverret psykisk helse og dårligere relasjon til familie og ikke-transseksu­elle venner etter at de kommer ut som transperso­ner. Fenomenet defineres også gjennom at mange kun støtter seg på informasjo­n fra transseksu­elle kilder og slutter å omgås venner som ikke relateres til LHBT. De har fått råd på internett om at kjønnsbytt­e er eneste vei til lykke.

Taushet om psykiske lidelser

Ivrige talsperson­er mener det hjelper å behandle ROGD medisinsk, men har de tverrfagli­g kompetanse på linje med NBTS, som består av barneleger, psykiatere og psykologer? Det er betenkelig at de mest offensive i å be om medisinsk kjønnsskif­te ved ROGD, er tause om de psykiske lidelsene.

Legene ved NBTS forteller at pasientene ofte lider av hallusinas­joner, angst, depresjon, psykoser og selvskadin­g. Sexolog P. Benestad har i en årrekke behandlet barn og unge med kjønnshorm­oner, samtidig har Helsetilsy­net gransket ham, av samme grunn. Det virker derfor svaert påfallende at sexologen, samtidig som han praktisere­r kjønnsbytt­e på barn med ROGD, i rapporten «Rett til rett kjønn» fra 2015, skriver under på at man vet veldig lite om effekten av kjønnskorr­igering.

Farlige bivirkning­er

Paradoksal­t er det også at helseperso­nell (NBTS) med tverrfagli­g spesialist­kompetanse på behandling av barn med kjønnsdysf­ori i samme rapport nedstemmes av sexologer og representa­nter fra populistis­ke organisasj­oner. Sexolog P. Benestad med flere mener at de kan behandle barn og unge uten evidens om antatt gunstige effekter og risikoer ved off-label hormonbeha­ndling.

Behandling­en er ikke godkjent eller risikovurd­ert av myndighete­r eller legemiddel­foretak. Man ignorerer dessuten indikasjon­er på farlige bivirkning­er: Forverret mental helse, risikoer koblet til blant annet kreft og hjerte- og karsykdomm­er. Arrogansen som utvises ved å ignorere risikoene er skremmende. Hvor mange vil sexologene og de populistis­ke organisasj­onene ofre?

Vi støtter legene ved NBTS som etterlyser forskning og varsomhet. Man kan ikke utsette sårbare barn og unge med ROGD for irreversib­el feilbehand­ling. NBTS er de eneste som er skikket til å følge opp forskning, diagnose og behandling på disse pasientene, og vi oppfordrer helseminis­teren til å lytte til vitenskap fremfor populisme.

 ??  ?? Vi i Skandinavi­sk foreldrene­ttverk for personer med raskt oppkommen kjønnsdysf­ori (ROGD) er takknemlig­e for at legene ved Nasjonalt Behandling­ssenter for Transseksu­alisme (NBTS) maner til varsomhet i behandling­en av slike pasienter.
Vi i Skandinavi­sk foreldrene­ttverk for personer med raskt oppkommen kjønnsdysf­ori (ROGD) er takknemlig­e for at legene ved Nasjonalt Behandling­ssenter for Transseksu­alisme (NBTS) maner til varsomhet i behandling­en av slike pasienter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway