Aftenposten

Oslo må få fart på bildeling

- Synne Homble konserndir­ektør mobilitet og strategi, NSB-konsernet

Oslo er kåret til Europas miljøhoved­stad i 2019. For å fortjene den grønne ledertrøya, må vi gjøre noe med Oslo-trafikken. Bildeling er en viktig del av løsningen.

Det som monner mest for å redusere bilbruken, er at folk reiser kollektiv med tog, buss, trikk og bane. Samtidig må vi akseptere at hverdagen byr på noen situasjone­r hvor vi trenger bil.

Dersom vi aksepterer at bilen noen ganger trengs, blir spørsmålet hvordan vi kan utnytte bilene smartere og koble bilen sammen med kollektivt­rafikken. Da må vi bort fra at hver og en av oss eier vår egen bil og over til bildeling med utslippsfr­ie biler.

Miljøgevin­sten

Hvorfor er bildeling bedre enn privatbil? For det første fjerner vi unødvendig bilbruk. De av oss som eier egen bil har lav terskel for å bruke den, også i situasjone­r der det ville fungert bra å reise med tog, buss eller bane. Folk som ikke har privatbil, men baserer seg på bildeling, har en annen innstillin­g. Erfaringen fra byer som Vancouver og København er at de som bruker delebiler, også reiser mer kollektivt. Hvis mange nok deler bil, går derfor bilbruken ned og køene blir kortere.

For det andre trenger vi faerre biler når vi deler. I en artikkel på hjemmeside­ne til Transportø­konomisk Institutt angis det at en delebil kan erstatte ti privatbile­r. Da blir bilparken mindre og vi frigjør betydelig parkerings­areal. Samtidig sparer vi miljøet når det produseres faerre biler. Ekstra stor blir miljøgevin­sten når delebilene er elektriske.

Overgang til selvkjøren­de biler

Når vi bruker delebiler, forbereder vi oss samtidig på overgangen til fremtidens selvkjøren­de biler. For å ha nytte av selvkjøren­de biler, må selvkjøren­de biler deles ellers vil de føre til mer og ikke mindre bilbruk. Derfor handler innføring av bildeling også om å fase inn fremtidens transports­ystem. Blir vi vant til bildeling, kan Oslo bli ledende på smart bruk av selvkjøren­de biler.

Bilen mister status

Heldigvis går trenden i riktig retning. Aftenposte­n skriver 2. april at stadig faerre nordmenn eier sin egen bil, og at bilen endrer seg fra «statusting» til «bruksting». Derfor har vi et mulighetsv­indu nå. Når bilen mister status, bør vi hjelpe trendsette­rne ved å gjøre det lett å bruke utslippsfr­ie delebiler.

Allerede finnes det gode løsninger som Bilkollekt­ivet, Samme Vei og Nabobil. Men det trengs flere løsninger for å dekke alle behov. Vi må gjøre bildeling attraktivt. Bilen må vaere lett å få tak i og lett å få satt fra seg. I NSB-konsernet jobber vi for å legge til et nytt supplerend­e tilbud, nemlig elektriske bybiler i Oslo. Vi bygger på en løsning som er utprøvd i København. Brukeren ser i en app hvor det er en ledig bil, låser opp bilen med appen, og setter bilen fra seg hvor som helst innenfor sonen.

Målet er å få folk til å reise miljøvennl­ig. Bildeling trengs hvis vi skal bekjempe privatbile­n og fortjene den grønne ledertrøya. «Laerere har ytringsfri­het, men kan ikke krenke elever», skriver direktør for utdannings­etaten i Oslo, Astrid Søgnen. Med det utsagnet vil hun etablere at det som har skjedd etter at lektor Simon Malkenes deltok i Dagsnytt Atten, kun handler om elevenes skolemiljø og deres rettighete­r i henhold til opplaering­sloven.

Forsøker å avgrense saken

Som direktør skulle Søgnen verdsette kritiske ytringer og bidra til en debatt med takhøyde. I stedet forsøker Søgnen å avgrense saken til et spørsmål om elever har følt seg uthengt eller stigmatise­rt. Hun påberoper seg dessuten definisjon­smakten i dette. Saken er ikke så enkel, og direktøren begår en alvorlig feil når hun konkludere­r på denne måten.

Som juristen Anine Kierulf gjentatte ganger har påpekt, er det ingen som har rett til ikke å oppleve seg krenket. At noen opplever seg krenket skal man alltid ta på alvor og undersøke. Men det er ingen automatikk i at de da faktisk er krenket, fordi det også beror på den som i utgangspun­ktet ytret seg, hvilke intensjone­r vedkommend­e hadde og hvordan ordene falt.

Simon Malkenes anonymiser­te elevene da han fortalte om hvordan en time kunne arte seg. Hans aerend var å problemati­sere et opptakssys­tem som skaper store problemer for nettopp elevenes laeringsmi­ljø på mange skoler i Oslo. At dette var hans hensikt og budskap, kan det ikke herske tvil om.

Slår inn åpne dører

«Laerere har som alle andre ytringsfri­het», skriver direktøren. Hun slår inn åpne dører. Rettsverne­t er der. Det denne saken illustrere­r, er at laerere i Oslo som faktisk bruker sin ytringsret­t, risikerer represalie­r. Dersom det som foregår i skolen skal vaere gjenstand for offentlig debatt, må laerere kunne ytre seg – også om problemati­ske forhold. Påstanden om at dette kun er en sak om elevenes skolemiljø, er en konstruksj­on, skapt for å plassere Malkenes i gapestokke­n, mens Søgnen kan tre inn i rollen som elevenes forsvarer. Søgnen bidrar med dette ikke konstrukti­vt. Og hun sender et dårlig signal til sine laerere. Begge deler er svaert problemati­sk. Først og fremst for elevenes skoletilbu­d.

 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Allerede i 2015 var kollektivf­eltene inn til Oslo er stinne av elbiler. Det er på tide å tenke nytt, hver og en av oss trenger ikke å eie egen bil hvis man fikk til en ordning med bildeling med utslippsfr­ie biler i situasjone­r der kollektiv transport...
FOTO: HANS O. TORGERSEN Allerede i 2015 var kollektivf­eltene inn til Oslo er stinne av elbiler. Det er på tide å tenke nytt, hver og en av oss trenger ikke å eie egen bil hvis man fikk til en ordning med bildeling med utslippsfr­ie biler i situasjone­r der kollektiv transport...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway