Aftenposten

Det er ingenting som heter «engangs» i plast

- Hanna Undseth Sørland (14)

Hvert minutt ender 15 tonn plast i havet, og innen 2050 har forskerne spådd at det kommer til å vaere mer plast enn fisk. Plast er materiale som nesten ikke er nedbryteli­g, men blir brukt i så mange engangstil­feller. Hvordan kan et stoff som kan ta hundrevis til tusenvis av år å bryte ned, vaere engangs? Hvordan har det seg at vi har produsert 8,3 milliarder tonn plast, når bare en liten del av det er nedbrutt?

Jeg har vanligvis en pose liggende i vesken min slik at jeg ikke trenger å bruke en ny hvis jeg skal i butikken. Men siden jeg ikke har posen fremme når jeg betaler, lar folkene i kassen vaere å spørre om jeg trenger pose. De bare legger de to-tre varene mine i en splitter ny, unødvendig stor plastpose. Dette er noe som provoserer meg veldig, ikke på grunn av dem som jobber i kassen, men på grunn av alle dem som kjøper varer der flere ganger i uken og bruker to nye plastposer hver gang.

Du vil se ting overalt i butikken som er pakket inn i unødvendig plastembal­lasje. Ting du helt klart ville spist uten at den først hadde hatt plast utenpå. Mye av denne plasten ender opp i havet og skader ikke bare miljøet, men dyrene som lever ved og i det. Fisker og fugler dør med magesekker fulle av plast. Plasten i havet dreper hele naeringskj­eder av dyr som ikke har gjort annet enn å spise det de trodde var plankton eller fisk.

Kenya har innført forbud mot plastposer. Brudd på loven kan gi deg opptil 300.000 kroner i bot eller fire års fengsel. Tromsø er også blitt en plastposef­ri by. Det er et eksempel andre byer, spesielt Oslo, burde følge. Hvis man bare husker alltid å ha en pose i vesken, bagen eller sekken sin, vil man hjelpe miljøet mer enn man kanskje tror. Ikke kast posene dine i søppelet. Spar på dem, og bruk dem en annen gang.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway