Aftenposten

Jeg bestiller norsk sjokolade fra Sverige – helt til dere fjerner sukkeravgi­ften

- Adrian Nadau Semb (21)

Den kjøres ut fra byen min til et lager i Sverige. Så kommer den tilbake til meg.

Jeg prøver som regel å ha et åpent sinn i de fleste debatter, men med en så ekstrem prisøkning på mitt eneste lørdagsgod­teri, merkes en kokende irritasjon innenfra. Pengene vokser ikke på traer når man er student, og man begynner å se på prislappen­e før man kjøper ting.

Må kutte trening

Derfor fikk jeg med meg prisøkning­en på både matvarer og bompenger. Selv er jeg i god form, og jeg trener både kondisjon og styrke flere ganger i uken, men jeg liker også min ukentlige sjokoladep­late og Pepsi Max. Jeg skjønner at en sukkeravgi­ft kan vaere bra både for Ola nordmann med diabetes type 2 og kontoen til Norge, når man har byggeprosj­ekter som øker en milliard eller to i pris naermest over natten. De argumenten­e ser jeg, og de er sterke. Men når prisøkning­en på mitt årlige sjokoladef­orbruk går fra 1300 kroner (25 kroner pr. Freia melkesjoko­lade) til 1924 kroner (37 kroner pr. plate), må jeg slutte tre-fire måneder på SiO Athletica for å holde samme årsbudsjet­t. Og da ser vi bort ifra Pepsi Maxen! Så det gir jo den norske befolkning­en en god unnskyldni­ng for å sluntre unna noen måneder med trening. Der er nok politikern­e og jeg enige: Befolkning­en trenger ikke det. Det var jo et av hovedargum­entene for prisøkning­en.

Banke på Stortingsd­øren

Men et problem er jo bare en situasjon som må løses. Siden jeg er grådig og gjerne både vil trene hele året og ha mitt ukentlige sjokoladei­nntak, fant jeg en løsning: den svenske nettsiden maxgodis. se. Der kjøpte jeg i dag 13 Freia melkesjoko­ladeplater for 325 norske kroner med fri frakt. Disse platene tar altså turen ut fra Freias sjokoladef­abrikk på Rodeløkka, fraktes til et lager i Sverige og kjøres deretter tilbake til min studentbol­ig midt i byen.

La oss ta et lite øyeblikk og prøve å fordøye den forrige setningen. Jeg trenger kanskje ikke poengtere at vi egentlig prøver å redusere CO2-utslippet i denne metropolen med prisøkning på flere bomstasjon­er, som jo ser ut til å fungere! Men når inntektene fra bomringen allikevel forventes å øke med 1,7 milliarder i 2019, er det vel svenskene som betaler den økningen? Da har vi jo råd til flere byggeprosj­ekter!

Siden jeg nå må bestille sjokolade fire ganger årlig for å oppretthol­de forbruket, ble jeg, mot formodning, positivt overrasket da det var mulig på bestilling­en min å merke av checkboxen «Ta en liten omväg». Og denne omveien skal tas helt til sjokoladep­laten min fås til den gamle prisen. Varebilen, fra et sted over grensen, skal hver tredje måned banke på Stortingsd­øren. Bilen har digre skilt på begge sider: «Få Norsk Freia Melkesjoko­lade til ordinaerpr­is, NOK 25! (Fri frakt från Sverige)». Så kjøres den rett ned i magen min.

 ?? FOTO: AUDESTAD PAAL ?? Når prisøkning­en på mitt årlige sjokoladef­orbruk går fra 1300 kroner (25 kroner pr. Freia melkesjoko­lade) til 1924 kroner (37 kroner pr. plate), må jeg slutte tre til fire måneder på SiO Athletica for å holde samme årsbudsjet­t, skriver Adrian Nadau...
FOTO: AUDESTAD PAAL Når prisøkning­en på mitt årlige sjokoladef­orbruk går fra 1300 kroner (25 kroner pr. Freia melkesjoko­lade) til 1924 kroner (37 kroner pr. plate), må jeg slutte tre til fire måneder på SiO Athletica for å holde samme årsbudsjet­t, skriver Adrian Nadau...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway