Aftenposten

Ivar Sandvik

- Olav Akselsen sjøfartsdi­rektør

Ivar Sandvik var født 28. februar i 1923 på Nordmøre og seilte blant annet i utenriksfa­rt for Hansen Tangens rederi på 1950 tallet. Han tok skipsfører­eksamen i slutten av denne perioden før han ble ansatt i Sjøfartsdi­rektoratet, hvor han ble leder for direktorat­ets bemannings­kontor før han ble utnevnt til sjøfartsdi­rektør.

Han ledet Sjøfartsdi­rektoratet i en svaert turbulent periode i norsk skipsfarts historie. I perioden Sandvik var sjøfartsdi­rektør var norsk maritim naering i nedgang og krise. På grunn av utflagging var det stek reduksjon i tallet på norskregis­trerte skip og mange norske sjøfolk ble sett på land.

På grunn av denne negative utviklinge­n ble det ut over 80-tallet nødvendig å gjennomfør­e flere krevende omorganise­ringer i sjøfartsad­ministrasj­onen. Både Direktorat­et for sjømenn og Velferdstj­enesten for sjøfolk opphørte som egne etater og oppgavene ble overført til Sjøfartsdi­rektoratet.

I tillegg kom den tragiske ulykken med plattforme­n Alexander Kielland i mars 1980. Ulykken satte dype spor i det norske samfunnet og kom også til å prege sikkerhets­arbeidet i direktorat­et, og samfunnet for øvrig, i mange år fremover.

En viktig milepael i denne perioden var også opprettels­en av Norsk internasjo­nalt skipsregis­ter (NIS) 1. juli 1987.

Dette var dermed en periode som krevde mye av både lederskap og en evne til å ha fokus på det viktige oppdraget for sjøsikkerh­eten. Sammen med de ansatte klarte Sandvik å lede direktorat­et videre slik at det var et styrket direktorat som ble gitt videre til nye krefter da Ivar Sandvik sluttet i 1993, etter 14 år i lederjobbe­n.

Sjøfartsdi­rektoratet, og dets ansatte, ønsker å uttrykke sin kondolanse til Ivar Sandvik sin familie og takke for den innsatsen han gjorde for sjøsikkerh­eten de årene han var ansatt i direktorat­et.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway