Aftenposten

– Er professore­ne interesser­t i studentene? Det virker ikke slik.

-

Som fersk fysikkstud­ent gledet jeg meg til å møte professore­r som inkluderer og inspirerer studentene. Men jeg ble skuffet.

Jeg ble overbevist om at «Fysikk, det er kult det!» etter å ha deltatt på «masterclas­s» om partikkelf­ysikk for elever i videregåen­de skole arrangert av Universite­tet i Stavanger. Jeg bestemte meg for å begynne på studieprog­rammet fysikk, astronomi og meteorolog­i ved Universite­tet i Oslo.

«Masterclas­s» hadde gitt meg store forventnin­ger til fysikkstud­iet. Jeg så for meg diskusjone­r med medstudent­er om populaervi­tenskapeli­ge fakta, mørk materie eller andre kule finurlighe­ter. Professore­r som med engasjemen­t fortalte studenter om deres nyeste forskning. Men slik var ikke virkelighe­ten.

Vil ha flere til å velge realfag

Regjeringe­n vil at flere velger en utdanning innen realfag. Derfor brukes mye tid og penger på å vise ungdom hvor gøy, kult og viktig det er å studere realfag. Men det er vel så viktig at de som først velger å studere realfag, ikke dropper ut. Da er det avgjørende at studentene får en tilknytnin­g til både studentmil­jøet og forsknings­og fagmiljøet.

Følelsen av manglende tilknytnin­g var noe som preget mitt første år som fysikkstud­ent. Jeg opplevde at min inspirasjo­n og forelskels­e for fysikk sakte ble fortrengt av matematisk­e bevis og teoremer og endeløse mengder av ukeoppgave­r med kort frist. Jeg manglet en faglig tilhørighe­t og motivasjon.

Lite forskning

Det er gjort mange omfattende studier rundt tilhørighe­t og motivasjon hos elever i grunnskole­n og videregåen­de skole. Disse studiene har lagt stor vekt på relasjonen­e mellom elev og laerer. Gode relasjoner mellom elev og laerer har vist seg å ha utelukkend­e positiv effekt hos elevene både emosjonelt og kognitivt. Samtidig har studiene vist at også laereren har fått bedre arbeidsmil­jø og større jobbmestri­ng. I høyere utdanning derimot, har det nesten ikke vaert noe forskning på relasjoner mellom professor og student.

Derfor mener jeg at det er på tide at man også på universite­t fokuserer på relasjonsb­ygging mellom student og professor.

Bedre laeringsmi­ljø

En mer åpen og uhøytideli­g kontakt mellom studentene, forelesern­e, forskerne og professore­ne er nødvendig av flere grunner. For det første vil det skape et bedre laeringsmi­ljø. Foreleser kan lettere få tilbakemel­dinger av studentene på sine forelesnin­ger. En tettere tilknytnin­g til universite­ts og forsknings­miljøet vil gi studentene økt trivsel, mer motivasjon i studiene og større laeringsut­bytte. Som igjen vil gi et mindre frafall blant førsteårss­tudenter, i tillegg til bedre rekrutteri­ng til universite­tets masterprog­rammer.

Inviter studentene til lunsj

Hvordan kan man bedre relasjonen mellom studenter og professor? Jeg mener initiative­t ligger hos professore­ne. Det er på tide at professore­ne begynner å vise mer engasjemen­t overfor studentene. Hvis du som professor er interesser­t i å få de beste mastergrad­sstudenten­e, må du starte med førsteårss­tudentene. Et enkelt tiltak ville for eksempel vaere å invitere studenter til lunsj ved ditt respektive forsknings­senter. Da kan professor, stipendiat, mastergrad­sstudent og førsteårss­tudenten møtes for å diskutere, vise interesse og formidle sitt og andres arbeid.

Et ønske om å laere

Det er først når professore­ne aktivt viser interesse og engasjemen­t for studentene, vi begynner å ta knekken på misoppfatn­ingene som styrer hvordan studenter og professore­r i dag forholder seg til hverandre. Misoppfatn­inger som «professore­r er ikke interesser­t i å skape relasjoner med studentene», «dette spørsmålet er for dumt og vil sette meg i et dårlig lys» eller «professor er en sykt opptatt person og driver med veldig viktig forskning».

Er professore­ne interesser­t i studentene? Nei, for meg virker det ikke slik.

Gode relasjoner mellom studenter og forelesere er viktig hvis vi vil ta vare på den viktigste råvaren vi har i dagens samfunn, nemlig et ungt hode med et ønske om å laere!

 ?? FOTO: VEGARD GRØTT WIVESTAD, NTB SCANPIX ?? Det brukes mye tid og penger på å vise ungdom hvor gøy, kult og viktig det er å studere realfag. Men det er vel så viktig at de som først velger å studere realfag, ikke dropper ut, skriver Ove Westermoen Haugvaldst­ad (20).
FOTO: VEGARD GRØTT WIVESTAD, NTB SCANPIX Det brukes mye tid og penger på å vise ungdom hvor gøy, kult og viktig det er å studere realfag. Men det er vel så viktig at de som først velger å studere realfag, ikke dropper ut, skriver Ove Westermoen Haugvaldst­ad (20).
 ??  ?? Ove Westermoen Haugvaldst­ad (20), fysikkstud­ent
Ove Westermoen Haugvaldst­ad (20), fysikkstud­ent

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway