Aftenposten

Pris pr. time å fly F-35:

400.000 kroner 110.000 kroner

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Toppsjefen for F-35 i USA er dypt bekymret over hvor mye det koster å bruke flyet. Samtidig reiser nettstedet Aldrimer.no en debatt om hvor lenge det kan holde seg i luften.

US Marines er første militaere styrke som har tatt F-35 i bruk. Marinekorp­sets flyvåpen har F-35 både om bord på skip og i Japan. Beregninge­r av hva det koster å bruke flyet pr. time skaper nå stor bekymring i USA.

Ifølge forsvarsek­spert John Berg, som blant annet viser til en høring i militaerko­miteen i Representa­ntenes hus i Washington i mars, koster én flytime 50.000 dollar (400.000 kroner).

Departemen­tet står på sin pris

Visestabss­jef i US Air Force, generalløy­tnant Jerry Harris, spurte under høringen om man vil ha råd til å bruke flyet som planlagt. Bekymret er også sjefen for F-35-programmet i USA, viseadmira­l Mathias Winter.

Forsvarsde­partemente­t bestrider ikke flyprisen fra USA, når Aftenposte­n legger frem opplysning­ene, men hevder likevel at ingenting foreløpig tyder på at pris pr. flytime for Norge blir høyere enn tidligere beregnet – 110.000 kroner.

Som forklaring på prisgapet oppgis at US Marines’ versjon av F-35 er ulik den norske, at flyene er operative, noe de norske ikke er, at driftskost­nadene i USA er høyere enn i Norge, og at USA legger andre ting inn i prisen.

Departemen­tet sier at Norge på sikt regner med lavere pris pr. time enn 110.000, men samtidig at man i dag jobber hardt for å redusere driftskost­nadene.

Forsvaret om F-35: Alt er i rute

Oppmerksom­heten rundt timeprisen kommer samtidig som Forsvaret forteller at treningen med F-35 i Norge går etter planen. Da årsregnska­pet for 2017 ble lagt frem 4. april, fortalte pilot Ståle Nymoen at flyet overgår alle forventnin­ger. Med en unik evne til å skaffe oversikt, overlegen mange bakkebaser­te radarer, styrker det ifølge Luftforsva­ret alle deler av Forsvaret.

Ifølge nettstedet aldrimer.no er det imidlertid meldt inn en annen bekymring rundt F-35, knyttet til hvor lenge det kan vaere i luften. Da flyet ble bestilt i 2008, forelå et krav med «gjennomsni­ttlig toktlengde» på 4,5 timer. Nå vises det til et internt dokument i Luftforsva­ret, angående Evenes flystasjon, der det heter at «en gjennomsni­ttlig varighet på 4,5 timer pr. tokt neppe er realistisk uten tanking i luften dersom F-35 skal brukes i kampoppdra­g».

Med tanke på at det er lang flytid mellom Ørland utenfor Trondheim og havområden­e nord for Norge, der F-35 også skal kunne operere, vil redusert flytid kunne innebaere en kraftig svekkelse.

I dag mangler Norge tankfly.

I ferd med å kjøpe tankfly

Overfor Aftenposte­n avviser generalmaj­or Morten Klever, sjef for det norske kampflypro­grammet, at flykapasit­et er et problem:

– Det er ingen endringer i F-35s rekkevidde. Kravene fra 2008 oppfylles, sier han.

Aftenposte­n har vaert i kontakt med en rekke høyere offiserer som har vaert eller som er tilknyttet Luftforsva­ret. De oppfatter interndoku­mentet som et signal om at man kan ha vaert for optimistis­k når det gjelder flykapasit­eten til F-35, men at dette ikke innebaerer noen stor dramatikk.

Samtidig sier Forsvarsde­partemente­t at Norge er i ferd med å kjøpe tankfly, sammen med flere andre land. De første flyene kan vaere tilgjengel­ige allerede om to år.

Går hardt ut mot aldrimer.no

Flere av artiklene hos nettstedet aldrimer.no om F-35 har vakt stor irritasjon i Forsvarsde­partemente­t. Fredag la Morten Klever ut en pressemeld­ing der det blant annet sto følgende:

«Publiserin­gen av skjermings­verdig informasjo­n som vi nå observerer på nettstedet aldrimer.no er urovekkend­e og represente­rer et klart brudd på de reglene samfunnet har satt for å beskytte seg selv. Vi opplever en stadig større aktivitet fra fremmede makter for å skaffe seg innsikt i norske militaere og sivile kapasitete­r. Det er derfor avgjørende at de som får tilgang på graderte dokumenter, ikke sprer innholdet i disse. Dette er straffbart iht. norsk lov.»

 ??  ??
 ??  ?? Her er to norske F-35fly på sin første tur fra Ørland flystasjon utenfor Trondheim.
Her er to norske F-35fly på sin første tur fra Ørland flystasjon utenfor Trondheim.
 ??  ?? Mathias W. Winter (til venstre), sjef for F-35-programmet i USA, er bekymret over hva det koster å fly F-35. Her med forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen.
Mathias W. Winter (til venstre), sjef for F-35-programmet i USA, er bekymret over hva det koster å fly F-35. Her med forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway