Aftenposten

Frank Rossavik. SPDs nye leder lover å fornye det tyske sosialdemo­kratiet, men ble valgt med svakt mandat

SPDs nye leder lover å fornye det tyske sosialdemo­kratiet, men ble valgt med svakt mandat.

- Frank Rossavik

Et parti som samles til sitt tredje landsmøte på fem måneder har det sjelden godt med seg selv. Likevel var det mange smil å se da de tyske sosialdemo­kratene i går samlet seg i Wiesbaden for å velge ny leder.

Hvorfor SPD-folket smilte, er ikke lett å si. Sommervaer­et, kanskje, eller desperasjo­nen?

Meningsmål­ingene kan det ikke vaere. SPD ligger på cirka 18 prosent, en ytterliger­e nedgang fra valgresult­atet i september. I de fem østlige delstatene – det tidligere DDR – har SPD nå kun 13 prosent, ifølge en fersk måling. Disse statene har fortsatt større økonomiske og sosiale problemer enn det gamle VestTyskla­nd, men SPD klarer ikke å profittere.

TV-komikeren Lutz van der Horst hadde med seg en duo som sang nidviser om SPD, mens han lynintervj­uet tilfeldige delegater. «Tusen ganger makt og intet har det brakt», lød det i en av sangene. Også dette tok folk pent. Mange ville ha foto av seg med komikeren.

Nok en gang har SPD påtatt seg å vaere juniorpart­ner i en storkoalis­jon med Angela Merkels blokk CDU/CSU. Nevnte nidvise tar feil i at det har vaert resultatlø­st. SPD har fått gjennom en del sosialdemo­kratisk politikk i samarbeide­t med Merkel, blant annet en føderal minstelønn.

Samarbeide­t har derimot svekket partiet kraftig.

Alt som gjenstår, kanskje, er en innbitt tro på at SPD vil få betalt for sin ansvarligh­et. Alternativ­ene var at Merkel dannet mindretall­sregjering eller skrev ut nyvalg. Tyskere flest ser ikke lyst på noen av delene.

Nok en omstart

I tillegg har SPD selvsagt den tvilsomme gleden av nok en gang å kunne begynne forfra, med ny leder og en prosess som skal fornye partiet.

Ledervalge­t i Wiesbaden ble en historie for seg selv. For første gang siden 1995, var det kampvoteri­ng. Flensburgs overborger­mester Simone Lange markedsfør­te seg som outsider, som kritiker av ledelsen, selv om kritikken var noe uklar. 95 lokallag i SPD støttet henne før det ekstraordi­naere landsmøtet, noe som kan se ganske bra ut, men partiet har 7741 slike.

Heller ikke på talerstole­n så det ut til at hun vant mange. Hun virket stiv og fortsatt utydelig. Slik sett gjorde tidligere partisekre­taer og statsråd, nåvaerende parlamenta­risk leder, Andrea Nahles det bedre. Hun var ganske klar og veldig engasjert, fikk langt større applaus.

Stor skepsis i salen

Men så kom stemmetall­ene. Outsider Lange fikk hele 27,6 prosent av stemmene, storfavori­tt Nahles 66,3, resten var blanke.

Jeg sto i salen da tallene ble lest opp og så hvordan smilene forsvant, folk kikket på hverandre, applausen kom langsomt i gang. Heller ikke Nahles var begeistret.

På forhånd ble 75 prosent ansett å vaere tilfredsst­ille for Nahles foran den vanskelige jobben hun nå har. 66 prosent er på nivå med hva hun fikk ved valgene til vervet som partisekre­taer i sin tid, bare enda litt lavere.

Mange er tydeligvis fortsatt skeptiske både til Nahles og regjerings­prosjektet.

Nahles lover fornyelse

Nahles lovet fra talerstole­n at det er mulig å fornye SPD, selv om partiet sitter i Merkels regjering. Hun lovet å levere. Prosessen starter nå og skal fullføres på neste ordinaere landsmøte.

Nahles kommer fra partiets venstreflø­y. Hun har beveget seg noe mot sentrum, men legger fortsatt vekten på radikal retorikk: Behovet for solidarite­t var hovedbudsk­apet: – Solidarite­t er det som mangler mest i denne globaliser­te, nyliberale og turbodigit­ale verden, sa hun.

Hun lovet sosial omfordelin­g, jobbskapin­g og front mot høyreradik­alismen: – Jeg tror at det er mulig å forbedre menneskers liv med demokratis­k politikk, sa Nahles.

SPDs dilemma er det samme som for andre sosialdemo­kratiske partier: Skal de mot venstre eller mot sentrum?

Person tyskerne kan like

Nahles blinker mot venstre. Sosiologip­rofessor Anke Hassel fra den tyske fagbevegel­sens forsknings­stiftelse advarte mot venstrekur­sen, da jeg intervjuet henne i fjor høst. Hassel mener SPD ved å fokusere for sterkt på de svakeste, fjerner seg fra den lavere middelklas­sen.

Kan Andrea Nahles lykkes? Kan hun bli kansler når Merkel gir seg? SPDs første kvinnelige leder er i alle fall en person mange kan like. Hun kommer fra små kår, er alenemor, bevegelses­hemmet etter en trafikkuly­kke, troende katolikk og en fighter som type.

Nahles fikk altså ingen knallstart i Wiesbaden, men kan trøste seg med at det fikk Martin Schulz i fjor: Hundre prosent av stemmene og ekstatisk jubel hjalp ham ingenting.

Jeg tror at det er mulig å forbedre menneskers liv med demokratis­k politikk

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL PROBST / TT NYHETSBYRÅ­N ?? SPDs nye leder Andrea Nahles smilte bredt, men det var før avstemning­sresultate­t kom. Hun har fått en tøff jobb.
FOTO: MICHAEL PROBST / TT NYHETSBYRÅ­N SPDs nye leder Andrea Nahles smilte bredt, men det var før avstemning­sresultate­t kom. Hun har fått en tøff jobb.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway