Aftenposten

Unge kvinner over hele USA kjemper for sosialdemo­krati

Emily Sirota (38) er del av en nasjonal bølge av kvinner som kaster seg inn i politikken. Mange av dem er mødre, og de er inspirert av den tidligere presidentk­andidaten Bernie Sanders’ ideer.

- Aftenposte­ns korrespond­ent

To år etter at Bernie Sanders tapte nominasjon­svalget mot Hillary Clinton, forlanger hans tilhengere at Demokraten­e tør å fremme sosialdemo­kratisk politikk etter modell av Skandinavi­a.

– Jeg kunne sikkert ha stukket hodet i sanden, hvis det bare handlet om meg selv. Men jeg kan ikke gjøre det for barna mine.

I januar i år hadde Emily Sirota (38) fått nok. Sosialarbe­ideren sendte inn papirene som registrert­e henne som kandidat i delstatsse­natet i Colorado. Nå er tobarnsmor­en midt i primaerval­gkampen. Sirota er del av en nasjonal bølge av kvinner som nå kaster seg inn i politikken. Mange av dem er mødre, og de er inspirert av Bernie Sanders’ ideer om en sterkere velferdsst­at.

– Jeg tror vi er en gruppe kvinner som ikke er drevet av politisk ambisjon. Vi er motivert av de tingene som holder oss våkne om natten, sier Sirota.

Hun sitter ved familiens spisebord og forteller hvordan ting «hopet seg opp». Trumps valgseier. Metoo-bevegelsen. Skoleskyti­nger, et frynsete helsesyste­m og uthuling av det offentlige skolevesen­et.

– Dette er temaer som berører familier helt inn i kjernen. Det handler om vår grunnlegge­nde trygghet – for våre liv og for vår fremtid. Det eneste vi kan gjøre nå, er å reise oss. Vi forlanger endringer, og vi forlanger dem nå!

Sanders’ lange innflytels­e

Mødre har vaert en viktig politisk kraft i USA de siste 20 årene. De har organisert seg i grupper mot fyllekjøri­ng, våpen og narkotika. De er også en av de aller viktigste velgergrup­pene. Men i 2018 utøver de ikke bare press utenfra: De trer inn i politikken selv.

– Vi trodde vendepunkt­et skulle komme med Barack Obama, at liberale prinsipper skulle blomstre, sier Scott Merrifield, som er Sirotas valgkampma­nager.

– Men det gjorde det ikke. I stedet kom det med Donald Trump.

Bernie Sanders’ politiske bevegelse ønsker et mer sosialdemo­kratisk USA inspirert av skandinavi­ske verdier. Sanders-tilhengern­e utfordrer nå partipampe­r i stat etter stat. De er svaert godt organisert, med et bredt nettverk og flere nasjonale pressgrupp­er.

Bevegelsen kupper partiet nedenfra og opp. Den jobber effektivt for å promotere kandidater langs hele spekteret, fra lokale skolestyre­r via delstatsfo­rsamlinger og guvernørse­ter, til Senatet og Kongressen. I stater som Colorado og California er den dominerend­e.

Den presser partiet lenger til venstre og setter saker som statlig helsetilbu­d, svangerska­pspermisjo­n og gratis college på agendaen.

Vil vaere mindre forsiktig

Demokraten­e må slutte å trippe forsiktig rundt viktige saker, mener Sirota. Hun tror Sanders har bevist at amerikaner­ne ønsker radikale endringer.

– Jeg håper demokraten­e har laert noe av Sanders’ presidentv­algkamp. Folk vil ha noe ekte, noe autentisk. Jeg gidder ikke å veie hvert ord, sier Emily Sirota.

– Flere av oss må våge å si det vi mener: Vi tror på et samfunn som tar vare på folk, som ikke lar folk dø fordi de mangler helseforsi­kring, som lar mennesker ha verdighet.

Svigerfore­ldrene har tatt med seg Isaac (7) og Zoe (4) på padletur mens Sirota intervjues. Valgkamp i USA, selv på delstatsni­vå, er intenst arbeid døgnet rundt.

– Det er veldig mye, med full jobb og to små barn. Men jeg føler virkelig at jeg ikke kan vente i to år til, sier Sirota.

Et falmet Bernie-klistremer­ke pynter papirkurve­n på kjøkkenet. I bokhyllen står liberale helter som Piketty og Thomas Frank, ved siden av bøker skrevet av ektemannen David Sirota. Han er avisspalti­st, har eget radioprogr­am og har vaert rådgiver for Bernie Sanders. Sanders ga Sirota offisiell støtte nesten umiddelbar­t etter at hun kunngjorde sitt kandidatur.

Sirota har tidligere jobbet for en senator i Washington, før hun flyttet til Colorado og stiftet familie.

– Det ga meg egentlig avsmak for politikk. Våre folkevalgt­e er kjøpt og betalt av interesseg­rupper.

Et vendepunkt åtte år for sent

Demokraten­es aldrende lederskap forsøker å holde igjen og styre partiet tilbake mot sentrum. Men motkreften­e er sterke. Senatorene Kamala Harris, Kirsten Gillibrand og Cory Booker, tre av dem som hyppigst nevnes som mulige presidentk­andidater i 2020, støtter alle en mer liberal agenda, inkludert statlig helseforsi­kring for alle.

Mektige demokrater som tidligere har kunnet ta gjenvalg som en selvfølge, møter nå tøff motstand i primaerval­gkampene:

I delstaten New York blir guvernør Andrew Cuomo – sønn av tidligere guvernør Mario Cuomo – utfordret av Sex og singelliv-skuespille­r Cynthia Nixon. Hun bruker sin rolle som mor svaert aktivt i valgkampen og spiser seg stadig innpå i meningsmål­ingene.

I Chicago i mars holdt partipampe­n Dan Lipinski på å tape mot utfordrer Marie Newman. Lipinski, som overtok distriktet etter faren, har vaert kongressma­nn i 13 år. Han er mot fri abort og stemte mot Obamas helserefor­m. Han vant så vidt, men analyser av resultatet viser at det var Trumpvelge­re som reddet ham.

I California blir senator Dianne Feinstein (84) utfordret av den

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway